POKLIC: Cvetličar

23. 6. 2020

Cvetličar oziroma cvetličarka mora imeti v prvi vrsti izjemno rad oziroma rada cvetlice. Od tod izvira že samo ime za ta poklic. Ljubezen do rož potem žene cvetličarja, da se izobražuje o njih in da pozna njihove značilnosti, ve razložiti, kako skrbeti za njih in podobno. 

Iz oddaje Kriškraš - kako je v cvetličarni?

Najpogostejši izdelek cvetličarja je lepo aranžiran šopek rož, ki ga pripravi za posebne priložnosti, kot so rojstni dan, praznik ali jubilej, slovo od sodelavca ali okrasitev dvorane. Posebne cvetlične aranžmaje pripravlja za poroke, pogrebe (venci) in druge življenjske okoliščine. Vrhunske kreacije cvetličarja lahko občudujemo na cvetličnih razstavah in tekmovanjih.Najpogostejši izdelek cvetličarja je lepo aranžiran šopek rož, ki ga pripravi za posebne priložnosti, kot so rojstni dan, praznik ali jubilej, slovo od sodelavca ali okrasitev dvorane. Posebne cvetlične aranžmaje pripravlja za poroke, pogrebe (venci) in druge življenjske okoliščine. Vrhunske kreacije cvetličarja lahko občudujemo na cvetličnih razstavah in tekmovanjih.

Cvetličar mora biti spreten, ne sme mu manjkati ne umetniškega občutka, ne domišljije in ustvarjalnosti. Dobro pozna tudi različen vrste rož. 

O poklicu cvetličarka: 

T. M. Vir: Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje

Foto: Pixabay

Video: Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje