Kako pajki pletejo svoje mreže?

22. 6. 2020

Pajkove mreže lahko nastanejo v naravi, včasih pa tudi v naših domovih, saj si jo pajki lahko spletejo zelo hitro. Velikokrat pajčevino vidimo tudi v kletnih prostorih oziroma tam, kamor ne zahajamo ravno pogosto. Vas zanima torej, kako lahko pajki sploh spletejo svojo mrežo? 

Video: Kakonastaja mreža?

Kako dolgo je mreža lepljiva?

Mokre niti se po nekaj dneh izsušijo, zato pajki vsak dan nadomestijo vsaj lepljivo spiralo. Odstranjene niti požrejo in aminokisline ponovno uporabijo. Za zdaj pa še vedno ni znano, kako lahko pajki hodijo po lastni mreži, ne da bi se prilepili nanjo. To imajo namreč tudi prirejeno. 

Pajkova nit je naravni fenomen. Je neverjetno odporna, tudi do petkrat odpornejša od jeklene niti enake debeline. Po navedbah nekaterih raziskovalcev bi bilo mogoče s pajčevino, debelo kot svinčnik, zadržati celo jumbo jet sredi leta. Pajkova nit se lahko raztegne tudi za 30 odstotkov svoje dolžine in se pri tem ne strga. Takih lastnosti nima noben material, ki ga je doslej odkril človek.Pajkova nit je naravni fenomen. Je neverjetno odporna, tudi do petkrat odpornejša od jeklene niti enake debeline. Po navedbah nekaterih raziskovalcev bi bilo mogoče s pajčevino, debelo kot svinčnik, zadržati celo jumbo jet sredi leta. Pajkova nit se lahko raztegne tudi za 30 odstotkov svoje dolžine in se pri tem ne strga. Takih lastnosti nima noben material, ki ga je doslej odkril človek.

Še več zamnimivosti o pajkih lahko preverite v oddaji Izodrom, kjer se je veliko govorilo o pajkih.

T. M.
Foto: Pixabay
Video: Izodrom, TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.