Raziskovanje morskih globin

24. 7. 2020 - Tri četrtine Zemlje pokrivajo morja in oceani, kaj vse so ljudje že našli v njih?

Najdaljša žival na svetu, bioluminiscenca in orjaški ligenj - jih poznaš?

Si moraš misliti, da veliko več vemo o površini Lune kot o morskih globinah? Čeprav kar tretjino našega planeta pokriva Pacifik ali Tihi ocean, ki se razširja na več kot 160 milijonih kvadratih kilometrih. Njegova povprečna globina je 4280 metrov, na najgloblji točki pa sega kar deset kilometrov v globino, kar je več, kot meri Mount Everest - najvišja gora na svetu, ki je visok 8848 metrov. Strokovnjaki menijo, da trenutno poznamo le dve tretjini bitij, ki živijo v morju.

 Morske globine spremljajo s kamerami in podvodnimi snemalniki zvoka. Slednji včasih zaznajo težko razložljive zvoke, za katere se ne ve, če jih povzročajo živa bitja ali kar ogromni podvodni potresi. Nekateri zvoki so namreč tako močni, da jih je mogoče zaznati tudi na razdaljo 5000 kilometrov. Le kaj vse se še skriva tam spodaj?! Morske globine spremljajo s kamerami in podvodnimi snemalniki zvoka. Slednji včasih zaznajo težko razložljive zvoke, za katere se ne ve, če jih povzročajo živa bitja ali kar ogromni podvodni potresi. Nekateri zvoki so namreč tako močni, da jih je mogoče zaznati tudi na razdaljo 5000 kilometrov. Le kaj vse se še skriva tam spodaj?!  

Največji akvarij na svetu

V Združenih državah Amerike v zvezni državi Gerorgia se nahaja največji akvarij na svetu. V njem domuje več kot sto tisoč morskih bitij. Oglej si njihov največji razstavni akvarij, ki drži kar 24 milijonov litrov vode.
V največjem akvariju na svetu plavajo celo morski psi kitovci, ki so največja še živeča vrsta rib. Merijo deset metrov v dolžino.

Najdaljša žival živi v morju 

Med enim zadnjih raziskovanj podmorskih globin, so v podvodnem grebenu Nngaloo v Avstraliji odkrili najdaljšo žival na svetu, ki meri kar 45 metrov!
Ta žival, ki spada med ožigalkarje in je videti kot nekakšna dolga vrv, je debela kot ročaj metle. Imenuje se orjaška cevkača.Ta žival, ki spada med ožigalkarje in je videti kot nekakšna dolga vrv, je debela kot ročaj metle. Imenuje se orjaška cevkača.

Orjaški ligenj

Eno izmed zanimivih bitij, ki živijo globoko v oceanih, so tudi orjaški lignji. Njihove lovke so lahko dolge tudi do 13 metrov! Orjaški lignji imajo največje oči v živalskem kraljestvu, lahko so tudi do 25 centimetrov velike.
Enega so ujeli ribiči na Irskem.

Kaj je bioluminiscenca?

Ponekod po svetu se morje sveti v temi. Vsaj videti je tako. V resnici pa so v morju izredno majhne živali, ki oddajajo svetlobo. Z njo privabljajo druge živali, da jih potem pojedo, pa tudi živali iste vrste zaradi parjenja. Z luminiscenco pa živali tudi strašijo plenilce in se tako zaščitijo. 

Bioluminiscenco si je mogoče ogledati na nekaterih redkih plažah po svetu. Morska bitja, ki se svetijo v temi, pa so še pogostejša globoko v morjih, kjer ni naravne svetlobe.Bioluminiscenco si je mogoče ogledati na nekaterih redkih plažah po svetu. Morska bitja, ki se svetijo v temi, pa so še pogostejša globoko v morjih, kjer ni naravne svetlobe.

Foto: EPA
Video: Youtube (1.), EBU (2.)
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.