Zakaj so jagode zdrave?

18. 6. 2020

Ni začetka poletja brez jagod, se strinjate? Tipičen slovenski zelenjavni vrt skorajda nima vsaj ene grede, kjer so jagode, te izjemno hvaležne trajnice, saj jih ni potrebno saditi vsako leto. Kljub temu, da sadeži obožujejo sonce in visoke temperature, da lahko dozorijo, pa je sama rastlina izjemno odporna na mraz in nizke temperature. Razkrili pa vam bomo tudi, katere vitamine in minerale zaužijete z njimi. 

Koliko in katere vitamine vsebujejo jagode na 100 g teže:
• vitamin C – 60 mg
• vitamin A – 0.04 mg
• vitamin B1 – 0.02 mg
• vitamin B2 – 0.03 mg
• vitamin B3 – 0.5 mg
• vitamin B5 – 0.3 mg
• vitamin B6 – 0.06 mg
• vitamin B8 – 0.004 mg
• vitamin B9 – 0.065 mg

Mnogi znajo povedati, da so daleč najboljše jagode kar takšne kot jih vidimo na vrtu, le oprati jih je potrebno. Takšne, brez dodatkov, kot je sladkor ali smetana, mleko in podobno, so tudi daleč najbolj zdrave in hranljive. Mnogi znajo povedati, da so daleč najboljše jagode kar takšne kot jih vidimo na vrtu, le oprati jih je potrebno. Takšne, brez dodatkov, kot je sladkor ali smetana, mleko in podobno, so tudi daleč najbolj zdrave in hranljive.
Sestavine vitaminov zelo dobro vplivajo na človeški imunski sistem, tako pri otrocih kot odraslih. Če zaužijemo 15 dkg svežih jagod, vnesemo v telo cca 80 mg vitamina C, kar zadostuje dnevni potrebi odraslega človeka.

Vsebujejo tudi nepogrešljive minerale: kalij: 150 mg, kalcij: 20 mg, magnezij: 12 mg, fosfor, natrij, klor, bor, železo, baker, cink, mangan, fluor. 

Žal je pa res tudi, da znajo biti jagode alergene, kar pomeni, da obstaja kar nekaj ljudi, ki so na njih alergični in dobijo rdeče izpuščaje. Velikokrat se zgodijo tudi prehodne alergije pri otrocih 

Iz jagod lahko izdelamo zelo veliko različnih sladic (tudi brez sladkorja, saj so jagode zelo sladke). Iz jagod lahko izdelamo zelo veliko različnih sladic (tudi brez sladkorja, saj so jagode zelo sladke).

Jagodna marmelada, jagodna rulada, pudingi, jagode s kosmiči, jagodne torte, prelivi; ni da ni. Jagode so lahko tudi kar tako in vsi jih obožujemo. Jagodna marmelada, jagodna rulada, pudingi, jagode s kosmiči, jagodne torte, prelivi; ni da ni. Jagode so lahko tudi kar tako in vsi jih obožujemo.

Kako obiramo jagode? 

Kaj jagode potrebujejo za uspešno rast?

Kdor želi jagode sam gojiti na vrtu potrebuje kar nekaj znanja

O zdravilnosti jagod

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.