POKLIC: Biolog

17. 6. 2020

Bilogojija vam je verjetno poznana, saj je to predmet v višjih razredih osnovne šole, pa tudi v nekaterih srednjih šolah. In kaj stori nekdo, ki mu je ta predmet še posebej ljub - gre študirati bilogijo. Poglejmo torej, kaj dejansko počne biolog. Kakšne so značilnosti tega poklica in v katerih dejavnostih mora biti spreten?

Biolog preučuje rastline, živali in mikroorganizme. Lahko sodeluje pri raziskavah ali dela v industrijskih laboratorijih za razvoj novih izdelkov ali procesov v proizvodnji.

Po začetku šolanja se biolog lahko odloči za pedagoško usmeritev, za profesorja, ki bo poučeval biologijo in sorodne predmete na gimnaziji in drugih srednjih šolah ali pa za raziskovalno-tehniško usmeritev. Pri svojem delu mora biti izredno natančen in mora dobro poznati rastlinski in živalski svet ter svet mikroorganizmov. Delo z mikroskopom biologom ne sme biti tuje. Po začetku šolanja se biolog lahko odloči za pedagoško usmeritev, za profesorja, ki bo poučeval biologijo in sorodne predmete na gimnaziji in drugih srednjih šolah ali pa za raziskovalno-tehniško usmeritev. Pri svojem delu mora biti izredno natančen in mora dobro poznati rastlinski in živalski svet ter svet mikroorganizmov. Delo z mikroskopom biologom ne sme biti tuje.

Kaj vse mora obvladati biolog? Prispevek iz oddaje Izodrom

Biologinja, ki je strokovnjakinja za pajke

Biologi se lahko specializirajo tudi za podrobno poznavanje hišnih ljubljenčkov

Tanja Mojzer, osnovni vir: Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija, Izodrom