POKLIC: Zobozdravnik

15. 6. 2020

Danes bomo v rubriki poklici spoznali delo zobozdravnika. Razložili bomo tudi, kakšno šolo mora končati in spretnosti, ki jih zobozdravnik mora obvladati. 

Pripomočki, ki jih uporablja

Zobozdravnik za svoje delo potrebuje posebne aparate, opremo in uporablja veliko različnih materialov. Svojega dela ne more opravljati brez zobozdravniškega stola z vrtalnimi nastavki, nastavka za zrak in vodo, ultrazvočnega čistilca zobnega kamna, ultravijolične lučke in mešalca plomb. Pomaga si še z aparati, ki omogočajo bolj natančno zdravljenje, z laserjem in rentgenskim aparatom. Pri delu uporablja poleg ogledalca še vrsto večjih in manjših kovinskih, natančno izdelanih instrumentov. Vse opravljene storitve vnese v pacientovo zobozdravstveno kartoteko, ki je med vsemi zdravstvenimi dokumenti najpomembnejši dokument za identifikacijo.

Zobozdravniški stol. Zobozdravniški stol.

Delo zobozdravnika zahteva dobro razvite ročne spretnosti, izredno natančnost in doslednost, občutek za estetiko in prostorsko razporeditev. Dobre komunikacijske sposobnosti mu omogočajo uspešno sodelovanje z zobno asistentko in zobnim tehnikom in mu olajšajo delo z nervoznimi pacienti.

Zobozdravnik najprej pregleda pacientova usta, postavi diagnozo in naredi načrt zdravljenja. Pri izdelavi plomb mu z mešanjem in strjevanjem materiala pomaga zobna asistentka. Prevleke, mostičke in proteze načrtuje, pripravi temelje, določi dimenzije in položaj ter jih vstavi v usta zobozdravnik, v zobotehničnem laboratoriju pa jih izdela zobotehnik.Zobozdravnik najprej pregleda pacientova usta, postavi diagnozo in naredi načrt zdravljenja. Pri izdelavi plomb mu z mešanjem in strjevanjem materiala pomaga zobna asistentka. Prevleke, mostičke in proteze načrtuje, pripravi temelje, določi dimenzije in položaj ter jih vstavi v usta zobozdravnik, v zobotehničnem laboratoriju pa jih izdela zobotehnik.

Tudi naš Bansi se ej pozanimal v Minicityu Ljubljana, kakšno je delo zobozdravika

 

T. M.
Foto: Pixabay
Video: MMC in Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje