POKLIC: Arhitekt

4. 6. 2020

Morda razmišljate, da bi nekoč delali kot arhitekt? Če ja, vam v tokratnem prispevku ponujamo nekaj informacij, kaj natančno arhitekt počne in katere veščine mora obvladati. 

Arhitekt dela načrte za gradnjo novih objektov, stanovanjskih naselij, hiš, drugih zgradb in spomenikov ali za spremembo že obstoječih nepremičnin. 

Naslednji korak je izdelava načrta preureditve objekta, pri čemer upošteva namembnost stavbe, materiale, ki se bodo uporabili, videz, funkcionalnost in stroške. Ustvarjalnost arhitekta in strokovno znanje pa tudi izkušnje na posameznem področju dela mu omogočajo pripravo primernega načrta zidave oziroma obnove.Če se stranka strinja z načrtom, arhitekt naredi "delovno risbo", kjer so natančno določene dimenzije, materiali, oprema in stroški. Včasih to delo opravijo tehnologi arhitekture, arhitekt pa se posvetuje z drugimi strokovnjaki, kot so strojni in elektro inženirji, gradbeniki, nadzorniki in pravniki. Z izvajalci del, ki bodo sodelovali pri projektu, se pogaja in sklepa pogodbe. Pogosto prihaja na gradbišče, kjer spremlja potek del, nadzira kakovost del in rešuje probleme, ki se pojavijo. Nekateri se specializirajo na področju projektiranja, varnostnih sistemov ali energetskega svetovanja.

Stavbe pa niso edino njihovo področje dela. Arhitekt se lahko npr. specializira in sodeluje pri gradnji mostov, cest, avtocest, križišč, letališč, dirkalnih stez, velikih poslovnih hal in objektov in podobno. 

Arhitekt se lahko zaposli v upravnih službah pri izdaji dovoljenj in pri prostorskem načrtovanju, pri različnih inšpekcijah in v podjetjih za svetovalni in izvajalski inženiring, kjer pripravljajo ali izvajajo načrte izdelane v projektivnih podjetjih. Ukvarja se tudi z vsemi vrstami oblikovanja, od grafičnega do industrijskega. Za vodenje različnih projektov mora imeti dobre menedžerske sposobnosti. Zelo tudi sodeluje z vsemi ostalimi izvajalci kot so električarji, vodovodarji, lesarji, mizarji, poznavalci gradbenih materialov in sploh vsemi, ki lahko stavbo ali kar koli drugega naredijo od popolnega začetka do konca. 


Ena od oddaj Ambienti na TV Slovenija, kjer lahko vidite prenovo podstrešja.

T. M. Vir: Zavod republike Slovenije za zaposlovanje
Foto: Pixabay in oddaja Ambienti na TV Slovenija