Mladički v ZOO Ljubljana

28. 5. 2020 - Prvi mladiček za kamelo Gobi in vse o rojstvih še nekaj drugih živalskih otročičkov.

Grebenaste gekone, malega zebuja, severne jelenčke in mladička kamele Gobi si lahko ogledaš v ZOO Ljubljana, ki je zopet odprt! Preberi, kako so potekala rojstva in katere živalske mame so se dobro znašle.

Mladiček kamele Gobi

Dvogrba kamela Gobi, ki se je v ZOO Ljubljana skotila leta 2017, je prvič postala mama. Včasih se zgodi, da samice prvega mladiča ne sprejmejo. To se je zgodilo tudi Gobi. Za mladiča se ni zmenila, ni ga lizala in tudi ne spodbujala, da bi se postavil na noge. Celo odganjala ga je im mu ni dovolila sesati mleka. Dogajanje so hitro opazili oskrbniki in posredovali pod vodstvom veterinarja. Uspavali so Gobi, da so pomolzli prvo mleko, ki se imenuje kolostrum in je bogato s protitelesi, ki mladiča zaščitijo pred okužbami. Po steklenički so ga ponudili malčku, ki ga je hlastno popil. Nato so ga večkrat dnevno hranili s posebnim mlekom, dokler niso opazili, da ga je Gobi vendarle sprejela in mu dovolila, da pri njej sesa. "Tega smo bili zelo veseli, saj je ona za malo kamelo veliko boljša mama kot kdor koli drug. Mladiča smo poimenovali Altan, kar v Mongolščini pomeni jutranja zarja oziroma zlat." sporočajo iz živalskega vrta.

V ogradi lahko opazujete Gobi, kako skrbi za svojega malčka. Prav kmalu se bosta pridružila čredi in mladiček Altan se bo lahko igral z malo starejšo Zayo.V ogradi lahko opazujete Gobi, kako skrbi za svojega malčka. Prav kmalu se bosta pridružila čredi in mladiček Altan se bo lahko igral z malo starejšo Zayo.

Rojstvo pritlikavega zebuja

"Zebujka z materinstvom ni imela težav, saj je že izkušena mama. Skotila je v zgodnjih jutranjih urah. Z lizanjem je mladički očistila dlako, jo spodbujala k hoji in ji pustila sesati mleko," sporočajo iz živalskega vrta.  Pritlikavi zebuji izvirajo iz Azije, Indije in Afrike. Prepoznaš jih po maščobni grbi na ramenih ter ohlapni kožni gubi pod vratom. Zebuji so najstarejše pasme govedi na svetu, znanih je kar 75 različnih pasem. Dobro so prilagojeni na večjo količino vlage in visoke temperature.   

Mladi zebu.Mladi zebu.

Mladički košute

"Veselo je tudi v ogradah navadnih in severnih jelenov. Košuta navadnega jelena je skotila dvojčka, mama je postala tudi samica severnega jelena," naštevaj v ZOO Ljubljana. Srne in jeleni kotijo mladiče v tem času tudi v naravi. Ker malčki še veliko časa spijo in počivajo, jih samice puščajo na varnem, skrite v visoki travi ali v grmovju in jih prihajajo dojit. Plenilci mladiče težko zaznajo, saj ti prve dni še nimajo vonja. Sprva tudi nimajo razvitega nagona za beg in se pritajijo. 

Pogosto ljudje, obiskovalci narave, ki naletijo na te mladiče zmotno mislijo, da so zapuščeni. Če se jim približajo, v okolju in na mladiču pustijo vonj po človeku. To lahko samico tako prestraši, da ga zapusti. Mladičev se zato ne dotikajte in jih ne skušajte »rešiti« - njihova mama je najverjetneje v bližini in bo poskrbela zanje.Pogosto ljudje, obiskovalci narave, ki naletijo na te mladiče zmotno mislijo, da so zapuščeni. Če se jim približajo, v okolju in na mladiču pustijo vonj po človeku. To lahko samico tako prestraši, da ga zapusti. Mladičev se zato ne dotikajte in jih ne skušajte »rešiti« - njihova mama je najverjetneje v bližini in bo poskrbela zanje.

Pritlikavi mladički

Mame so postale tudi pritlikave ovce in pritlikave pujse v otroškem živalskem vrtu. 
Prve dni novorojeni pujsi skupaj z mamo preživljajo v gnezdu, postlanem s slamo in se dodatno grejejo pod grelno lučko.Prve dni novorojeni pujsi skupaj z mamo preživljajo v gnezdu, postlanem s slamo in se dodatno grejejo pod grelno lučko.

Pritlikave ovce, pujsi in koze so se malo odvadili obiskovalcev, sporočajo iz ZOO, kar pa še posebej velja za njihove mladiče. V otroškem živalskem vrtu jih zato ponovno lahko obiščete in tudi pobožate, če vam živali to dovolijo. Pred vstopom v otroški ZOO in ob izhodu si obvezno razkužite roke. Ne pozabite, da živali ne smete hraniti, tudi s koščki sadja ali zelenjave ne!Pritlikave ovce, pujsi in koze so se malo odvadili obiskovalcev, sporočajo iz ZOO, kar pa še posebej velja za njihove mladiče. V otroškem živalskem vrtu jih zato ponovno lahko obiščete in tudi pobožate, če vam živali to dovolijo. Pred vstopom v otroški ZOO in ob izhodu si obvezno razkužite roke. Ne pozabite, da živali ne smete hraniti, tudi s koščki sadja ali zelenjave ne!

Foto: ZOO Ljubljana
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.