Z00: Tudi živali imajo šolo - 1.del

28. 5. 2020

Tako kot ljudje tudi živali potrebujejo šolanje. Vas zanima, kako to poteka?

V zadnjih šestih tednih, ko so bile zaprte vse šole in vrtci in so se otroci pridno šolali doma, so s šolanjem nadaljevale tudi živali v Živalskem vrtu Ljubljana in v Zavetišču Ljubljana.

Na vprašanje, zakaj hodijo v šolo tudi živali, ki so v oskrbi Živalskega vrta Ljubljana, se takoj ponudi odgovor – tako kot šola pripravlja otroke na življenje, se tudi živali preko treninga učijo sobivati v okolju s človekom.

Največja razlika v primerjavi s človeško šolo je ta, da se mora učitelj v celoti prilagoditi svojim učencem, vsaj tistim največjim. Trenirane živali z veseljem sprejmejo obisk veterinarja, s treningom pa ohranjajo dobro telesno in psihično počutje. Največja razlika v primerjavi s človeško šolo je ta, da se mora učitelj v celoti prilagoditi svojim učencem, vsaj tistim največjim. Trenirane živali z veseljem sprejmejo obisk veterinarja, s treningom pa ohranjajo dobro telesno in psihično počutje. 

Česa se učijo živali v živalskem vrtu?

Cilj treninga živali v živalskih vrtovih je, da so živali zdrave in da dobijo veterinarsko oskrbo. Slednja je najboljša, če se živalim lahko približajo ter v sodelovanju z njimi opravijo vse potrebne preglede. Zato živali učijo, da so vajene bližine ljudi, da se jih lahko dotaknejo in opravijo osnovni pregled telesa.

Živali učijo, da same stopijo na tehtnico – tako se v ZOO Ljubljana z veseljem tehta tudi najvišja ljubljanska prebivalka - žirafca Rastko. Včasih se ji pridruži pa tudi žirafko Cvetko. Živali učijo, da same stopijo na tehtnico – tako se v ZOO Ljubljana z veseljem tehta tudi najvišja ljubljanska prebivalka - žirafca Rastko. Včasih se ji pridruži pa tudi žirafko Cvetko.

Dvogrbi kamelji samec Karlo med treningom za transport. Dvogrbi kamelji samec Karlo med treningom za transport.

Zakaj je trening pomemben tudi v zavetišču Ljubljana?

V zavetišču preko treninga socializirajo pse, saj tako veliko hitreje dobijo dober dom. Socializacija pomeni, da so psi vajeni bivanja z ljudmi ter da poznajo osnovne vaje, kot so ''pridi'', ''sedi'', ''poleg'' in ''stop''.

Vsak pes ima svojo osebnost in svoje karakterne značilnosti. V zavetišču bivajo psi, katerih preteklost je v večini primerov nepoznana. Srečujejo se tudi s tistimi, ki imajo vedenjske težave oz. pomanjkanje socializacije. Preko treningov s pozitivno spodbudo jim nudijo socializacijo, pridobivajo njihovo zaupanje, jih učijo osnovnih vaj poslušnosti in trikov. Pomembno je, da s psom na isti način delajo tako oskrbniki kot tudi prostovoljni sprehajalci. Z rednimi sprehajalci, ki so pri njih opravili tečaj, že vrsto let zelo dobro sodelujejo.

Trening živalim omogoča, da se po majhnih korakih postopno naučijo tudi zelo zahtevnih vaj. Naj bo to navdih in vzpodbuda tudi vas, dragi otroci, ki se šolate od doma, da se počasi in z vztrajnostjo daleč pride.Trening živalim omogoča, da se po majhnih korakih postopno naučijo tudi zelo zahtevnih vaj. Naj bo to navdih in vzpodbuda tudi vas, dragi otroci, ki se šolate od doma, da se počasi in z vztrajnostjo daleč pride.

Torej za pokušimo smo vam danes pripravili, kako poteka učenje živali. V drugem delu pa sledi nadaljevanje z še drugimi živalmi. 

T. M.
Foto: ZOO Ljubljana

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.