Česa te je strah?

23. 5. 2020 - Te je bilo v zadnjih tednih česa strah?

Te je bilo kaj strah, da boš dobil koronavirus ali pa da bi zbolel kdo od tvojih bližnjih? Preberi si, kako si lahko še sam pomagaš, če te je kdaj česa strah.

Strah tudi mine, kajne? Tako je bilo tudi v zadnjem obdobju. Ko smo se privadili na nove okoliščine in jih razumeli, je strah pred koronavirusom tudi popustil, kajne? Če je bilo tudi tebe v zadnjih tednih, ko smo se soočali z morebitno prisotnostjo bolezni med ljudmi, česa strah, si preberi malo več o tem, kaj strah sploh je in kaj o njem mislijo drugi otroci.

Čisto vsi se nečesa bojijo. Nekateri se bojijo nočnih mor, neviht in strašnih filmov, drugi se bojijo teme in praznih prostorov. Včasih, ko se zvečer sprehodiš po temnem hodniku, se ti zna po hrbtu splaziti strašni strah. Te velikokrat ujame? Čisto vsi se nečesa bojijo. Nekateri se bojijo nočnih mor, neviht in strašnih filmov, drugi se bojijo teme in praznih prostorov. Včasih, ko se zvečer sprehodiš po temnem hodniku, se ti zna po hrbtu splaziti strašni strah. Te velikokrat ujame?

Otroke stare med 10. in 12. letom je najbolj strah nepričakovanih dogodkov. Česa pa je tebe strah? Spraševanja? Pajkov? Tatov? O svojih strahovih so v Infodromu spregovorili učenci OŠ Božidarja Jakca.

Morda kdaj začutiš, da te je strah, kadar razmišljaš o tem, kako dober boš v nečem, česar še nikoli nisi počel?Morda kdaj začutiš, da te je strah, kadar razmišljaš o tem, kako dober boš v nečem, česar še nikoli nisi počel?    
Pri takšnem strahu moraš vedeti, da je povsem normalno, da se malo bojiš stvari in situacij, ki jih še ne poznaš. Zavedaš pa se lahko tudi, da bo ta strah minil takoj, ko boš novosti z nekaj vaje osvojil. Nekateri na primer za strah veste zato, ker v šoli ne marate imeti govornih vaj ali pa se izogibate predstavljanjem referatov. Kadar samo pomislite, da bi bilo treba nastopati pred sošolci, vam morda postane malo slabo. No, za tak strah poznamo zdravilo. Pravzaprav ga poznajo Infodoromovci, reče se mu "dihanje po pasje". Si že sliašl za strah pred dolgimi besedami? Ta pa se imenuje Hipopotomonstrosesquepedaliofobija! 

Foto: EPA
Video: RTVSLO /Infodrom
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!