Že tretje leto praznujemo mednarodni dan čebel

20. 5. 2020

Slovenija je tista dežela v svetovnem merilu zaradi katere praznujemo letos že tretje leto svetovni dan čebel. Ste vedeli, da je ravno od teh majhnih bitij odvisno, ali bo sploh zrastlo kaj zelenjave in sadja in to na celotnem planetu Zemlja? Čebele namreč oprašujejo večino sadja in zelenjave s katero se hranimo ljudje in živali. Če ni čebel, dejansko ni hrane za nikogar. 

Čebele kljub svoji majhnosti v naravi opravljajo nepredstavljivo pomembno delo. Brez njihove pomoči bi prodajne police samevale, občutili bi pomanjkanje, česar se zavedajo tudi pri velikem trgovskem ponudniku Hofer. 
»Zavzemamo se za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja ter zelenjave, v svojo ponudbo pa redno vključujemo tudi ekološke izdelke, ki so prijazni do naših najmanjših partneric. Med številnimi medenimi izdelki iz redne in posebne ponudbe lahko naši kupci na policah najdejo tudi slovenski cvetlični med ekskluzivne blagovne znamke Grandessa, nagrajen s srebrnim AGRA priznanjem. Pozabiti pa ne smemo niti na medovite rastline, ki čebelam zagotavljajo dragoceno pašo.«

Pri Hoferju bodo ob svetovnem dnevu čebel za svoje sodelavce in kupce pripravili tudi majhno pozornost v obliki vrečice semen medovitih dišavnic, s katerimi želijo osveščati in spodbujati, da skupaj poskrbimo za svojo in čebeljo prihodnost.

O čebelah smo na našem portalu že pisali. Vabljeni k branju te novičke, da izveste, zakaj prav vsaka čebela šteje. O poklicu čebelar pa smo se razpisali v tem prispevku. 

Svetovni dan čebel so omenili tudi v Infodromu!

 

Forbcologi s tudi raziskali, kako sploh živijo čebele v panju!

V tem videoposnetku si lahko ogledate, kako lahko tudi vi na dvorišču zgradite "hotel za čebele" in tako pomagate čebelicam, da imajo tam svoj dom. 

Danes, na svetovni dan čebel bo potekalo veliko spletnih prireditev, ki se jih lahko udeležite tako, da jih spremljate preko računalnika. Tudi cankarjev dom bo imel velik spletni dogodek na svojem YouTube kanalu - pridružite se mu lahko ob 18. uri.

Cankarjev dom in urbano čebelarstvo!

T. M.
Foto: Svetovni dan čebel FB, SEM

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.