Uporaba tehnologije v pozitivne namene

19. 5. 2020 - Kolumna Marka Puschnerja iz Safe.si

Epidemija COVID-19 in zaprtje šol je vse starše postavila pred dejstvo: uporaba računalnika, interneta in mobilnih telefonov je nujna, če želimo, da otrok uspešno nadaljuje šolanje. To je soočilo z nekaterimi novimi izzivi.

Nekateri so imeli težave z opremo in dostopom do interneta, drugi z dejstvom, da so otrokom omejevali uporabo zaradi strahu pred prekomerno rabo in tveganji, ki jih uporaba te tehnologije prinaša, sedaj pa so morali otroku pustiti uporabljati računalnik več kot dogovorjeno uro na dan. Nekateri pa so se znašli pred izzivom uporabe računalnika ali mobilnega telefona za učenje. A po drugi strani so učitelji spodbudili otroke k ustvarjalni in pozitivni uporabi sodobnih tehnologij.

Zagotovo je eden izmed pozitivnih vidikov socialnega distanciranja v tem, da smo vsi spoznali pozitivne priložnosti, ki nam jih ponujajo sodobna tehnologija in družabna omrežja. Internet in mobilne telefone smo začeli uporabljati bolj kreativno in manj za zabavo. Predvsem otroci in najstniki so začeli spoznavati, da telefon in računalnik nista le za igranje video iger in objavljanje na Instagramu ali TikToku. Sta odlična pripomočka za iskanje informacij o učni snovi, za delanje domačih nalog, za pogovarjanje z učitelji, poslušanje učnih ur, za učenje igranja glasbenih inštrumentov in še bi lahko našteval.

Moderna tehnologija se je v času nujne izolacije izkazala, da je lahko še kako uporabna tudi pri mlajših otrocih. Moderna tehnologija se je v času nujne izolacije izkazala, da je lahko še kako uporabna tudi pri mlajših otrocih.
Preko video konferenc in aplikacij za sporočanje se je mogoče družiti na daljavo. Takšno druženje sicer nikoli ne more nadomestiti druženja v živo, ko človeka vidiš in čutiš pred seboj, je pa dober nadomestek. Na daljavo lahko pripravimo pravo večerno zabavo. Potrebujemo le malo izvirnosti in pravo aplikacijo.

Odkrili smo tudi drugačne oblike uporabe YouTuba in drugih družabnih omrežij ter aplikacij, ki omogočajo objavljanje in gledanje video posnetkov. Lahko telovadimo ali izvajamo jogo. Različni trenerji redno objavljajo videe z vajami, s katerimi lahko razgibamo telo. Ne smemo pozabiti tudi na številne kvize, ki so zabavni, obenem pa nas tudi kaj naučijo. Produkcija novih vsebin je v času krize velikanska in večina tega bo ostalo in bomo lahko uporabljali tudi kasneje.

Zdaj, ko se razmere počasi že vračajo v tirnice izpred nekaj mesecev in se bo življenje bolj ali manj vrnilo v okvire pred koronakrizo, skušajmo ne pozabiti vseh pozitivnih načinov uporabe sodobne tehnologije, ki smo se jih naučili v zadnjem obdobju. Predvsem otroke spodbujajmo k temu, da bodo tehnologijo še naprej uporabljali pozitivno in iskali nove načine kreativne rabe.

Marko Puschner, Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede

Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta. Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta.

T. M.
Foto: Pixabay in Marko Puschner, osebni arhiv. 

SLONTASTIČEN POZOR!