38 dni ščetkanja zob!

20. 5. 2020 - Koliko veš o zobeh in skrbi za njih?

Gotovo si mojster ščetkanja zob in dobro veš, da je zanje potrebno dobro skrbeti, ker jih lahko zamenjamo le enkrat. Zakaj pa je tako, da mlečne zobe zamenjajo stalni, ko stalni zobje izpadejo, pa novi zobje ne zrastejo več?

Ljudjem in nekaterim drugim više razvitim sesalcem zobje zrastejo dvakrat. Najprej se jim kot mladičkom razvijejo mlečni zobje, nato pa jih zamenjajo stalni. Škoda, da niso ljudje malo bolj podobni slonom in morskim psom. Zakaj pa? Slonom zobje zrastejo kar šestkrat! Morski psi pa zobe nenehno, skozi celo življenje menjavajo. 

Morski psi zobe v svojih strašljivih čeljustih v življenju zamenjajo tudi do 35.000-krat. Gospod v rokah drži čeljust morskega psa, tako da si nevarne čekane lahko še sam ogledaš.Morski psi zobe v svojih strašljivih čeljustih v življenju zamenjajo tudi do 35.000-krat. Gospod v rokah drži čeljust morskega psa, tako da si nevarne čekane lahko še sam ogledaš.

Za razliko od človeških zob, pri katerih črna barva pomeni zobno gnilobo, pa so črni zobje morskih levov popolnoma zdravi.Za razliko od človeških zob, pri katerih črna barva pomeni zobno gnilobo, pa so črni zobje morskih levov popolnoma zdravi.

Človeški zobje

Otroci dobijo prve zobke, ko so stari približno pol leta. Da zrastejo čisto vsi mlečni zobje, kot jim še rečemo, pa je treba počakati še približno dve leti. Te zobke potem pri približno šestih letih od spodaj začnejo izpodrivati stalni zobje, ki rastejo nekje do desetega leta.

Koliko zob pa imajo ljudje? Povedali ti bodo Kakadudu in njegovi prijatelji.

Pri približno dvanajstih letih starosti naj bi otroci že imeli vseh 28 stalnih zob, kakih pet let pozneje pa se jim čisto pri zadnjem delu čeljusti morda pridruži še kak modrostni zob – ti pa ne zrastejo vsem. Tako pač je, da imajo ljudje v čeljustih zasnove le za mlečne in stalne zobe. Ko zadnji izpadejo, zasnov za druge zobe ni več ... Stalne zobe lahko nadomestijo le še umetni.

V srbi za zdrave zobke pa je kdaj potrebno tudi k zobozdravniku. Se ga kaj bojiš? Pepe, Foksner in Rut so se zmenili, da gredo skupaj k zobozdravniku. Rut pravi, da ji je tam tako neprijetno, da ji lahko pomaga samo dobra družba. Misliš, da so skupaj premagali Rutin strah?

Svoje stalne zobe lahko obdržiš čez celo življenje le, če zanje lepo skrbiš.Svoje stalne zobe lahko obdržiš čez celo življenje le, če zanje lepo skrbiš.

Zmerno pri sladkarijah in pazi na redno umivanje zob, vsaj enkrat letno obišči zobozdravnika, pa te nič ne bi smelo skrbeti! Morda te bo zanimalo še, kako je pregled pri zobozdravniku potekal par sto leti, ko so prihod zobozdravnika v mesto napovedali kar v časopisu.

Foto: EPA
Video: RTV SLO/Ribič Pepe
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.