Ste vedeli, da obstaja ptica Čebelar?

17. 5. 2020

Ptica z imenom čebelar gnezdi na Bizeljskem, našli pa je niso samo tam, ampak tudi drugod po Sloveniji. Spoznajmo čebelarja malce bolje. 

Obdobje hranjenja mladičev je najbolj primerno za opazovanje, zlasti ob vročih in soparnih dnevih, ko oba starša prinašata v kljunih hrano. Obvezna je uporaba teleobjektivov (zoom-ov) in maskiranja (obleka ali šotor). Prvo pravilo je, da človek s svojo prisotnostjo v bližini gnezdišča ne moti poteka gnezdenja in hranjenja mladičev. V primeru motenja se moramo takoj odstraniti.

Čebelarja, ki sta pravkar ujela svoje kosilo. Čebelarja, ki sta pravkar ujela svoje kosilo.

Čebelar v Kozjanskem parku v letu 2020

Letos so se prvi čebelarji vrnili 24. aprila, opazovali pa smo jih tudi v preletu, npr. med izvajanjem varovanja Clusijevega svišča na Lovrencu. Pred njihovim prihodom smo na lokaciji v peskokopu Župjek izvedli dela, ki bodo omogočila obiskovalcem lažje opazovanje, čebelarjem pa izboljšalo njihov habitat.
Prostor med gnezdilno steno in opazovalnico smo ob pomoči lokalnega podjetja AGRAD očistili lesne zarasti in splanirali, da bomo lažje tekom leta kosili/mulčali zarast. Vsa dela so bila izvedena v soglasjih Zavoda RS za varstvo narave in nadzornika rudarjenja (Georudeko). Tako smo:
• odstranili invazivne zelnate (ambrozija, orjaška in kanadska zlata rozga) in lesne (robinija) vrst ter izravnali teren, da bo tekom vegetacijske dobe mogoče sprotno odstranjevanje teh vrst,
• izboljšali habitat za prehranjevanje čebelarjev.
• olajšali pogled iz opazovalnice do gnezdilne stene,
Ob tem smo uredili še prikrit prostor iz katerega bo možno fotografirati čebelarje. Iz izkušenj preteklih let namreč vemo, da lokacijo vsako leto obišče veliko fotografov, tako domačih kot tujcev. Dostop in uporaba je omogočena le ob upoštevanju naslednjih pogojev:
• dostop od opazovalnice do »fotoopazovalnice« je mogoč le za namen fotografiranja,
• dostop je časovno omejen – vanj moramo priti do 6.ure zjutraj in ga moramo zapustiti do 9. ure dopoldan,
• fotografi morajo svoj prihod sporočiti preko e-sporočila nadzorniški službi Kozjanskega parka,
• med fotografiranjem ne smemo z glasovi ali izstopanjem motiti aktivnosti čebelarjev.
Uporabo fotoopazovalnice in njen vpliv na čebelarje bomo preverjali z videonadzorom in dnevnim nadzorom naših naravovarstvenih nadzornikov. Poleg tega določen nadzor izvajajo tudi lokalni prebivalci. V kolikor bi se izkazalo, da fotografiranje kakorkoli moti aktivnost čebelarjev, ga bomo nemudoma prekinili.
V preteklih letih smo na območju peščenih vinorodnih gričev med Bizeljskem in Pišecami odkrili manjšo kolonijo v Dednji vasi, letos tudi na obrobju Pišec. V naslednjih letih bi radi na območju peskokopa uredili še večjo mlako z vodnim rastlinjem. Želja je tudi urediti infocenter – po možnosti v imitaciji čebelarjevega rova (oziroma repnice). Konec koncev je Občina Brežice silhueto čebelarja uporabila na obcestnih tablah na mejah občine. Pa ga mnogi lokalni prebivalci žal sploh ne poznajo.

Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka

T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.