VIDEO: Kako izdelaš herbarij?

13. 5. 2020 - Izodromovci in Ema iz Studia Kriškraš, so se lotili izdelave herbarija.

Odpeketaj ven na prosto, v naravo, morda celo na domače dvorišče. Tam pa poišči vse zanimive rastline! Vse cvetove, liste, semena in koreninice lahko urediš v zbirko posušenih rastlin, ki se ji reče herbarij. 

V tujih jezikih besede herbarij ne uporabljajo le za poimenovanje botanične zbirke, herbarij je tudi stavba, v kateri botaniki - to so raziskovalci in poznavalci rastlinskega sveta - hranijo primerke rastlin. Malo botanično zbirko ali herbarij so pred časom že izdelali otroci v vrtcu Urša iz Domžal. O rastlinstvu in herbariju pa sta se pred nekaj dnevi pogovarjala tudi voditelja oddaje Izodrom. Spodaj si glej oddajo, svoj herbarij pa ti bo pokazala tudi deklica Ema, ki jo so spoznali Kriškraševci.

 Kako se lotiti projekta in katere pripomočke potrebuješ za izdelavo svojega herbarija, si oglej v spodnjem videu.Kako se lotiti projekta in katere pripomočke potrebuješ za izdelavo svojega herbarija, si oglej v spodnjem videu.

Priprava se začne v naravi in najpomembnejše je, da si za to izberemo pravo obdobje. To obdobje je sedaj! Potrebuješ le gozd ali travnik v tvoji bližini, kamor se lahko odpraviš po primerke. Če jo boš pravilno pripravil, je takšna zbirka lahko obstojna celo več let! 


O rastlinstvu in zbirki posušenih rastlin sta se Izodromova voditelja Nik in Nika pogovarjala z učiteljico razrednega pouka iz OŠ Globoko Zdenko Bregar Umek.

Emin herbarij

Svojo zbirko posušenih rastlin pa je naredila tudi Ema, ki je bila gostja v oddaji Studio Kriškraš. Ema vsako rastlino, ki jo doda v svojo zbirko, tudi poišče v knjigi v enciklopediji rastlin! Tako pa širi svoje znanje o cvetlicah. Vse rastlinice za zbirko tudi primerno zaščiti in jih hrani v posebni mapi. Spomni se celo posameznih krajev, kjer je rastlinice našla!

Herbarij. Nenavadna beseda, kajne? Ampak ne za Emo, ki je prava strokovnjakinja na tem področju! Ga boš izdelal tudi sam?

Foto: Pixabay
Video: RTV SLO/Izodrom in Studio Kriškraš
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.