Hokej

8. 4. 2020

Hokej je izjemno zanimiv šport, predvsem zato, ker že na prvi pogled opazimo zelo nenavadno obleko igralcev. Nekateri jim v šali rečejo kar "astronavti" oziroma "marsovci", saj so v svojih oblekah zelo neprepoznavni. Spoznajmo torej hokej malce pobliže. 

Po pravilih hokeja na ledu je bila prva tekma odigrana 3. marca 1874, z leseno ploščico, leta 1908 pa so v Parizu ustanovili Mednarodno zvezo za hokej na ledu. 

Prostor, na katerem se odvija hokejska tekma, se imenuje drsališče. To je umetno zaledenela površina, katere največje dovoljene mere so 61 x 30 metrov, najmanjše pa 56 x 26 metrov in morajo imeti oglišča zaobljena v loku polmera od 7 do 8,5 metrov. Razdeljeno je na tri enake tretjine, od katerih sta dve napadalno/obrambni, srednja je nevtralna, med seboj pa so ločene s 30 cm široko modro črto.Prostor, na katerem se odvija hokejska tekma, se imenuje drsališče. To je umetno zaledenela površina, katere največje dovoljene mere so 61 x 30 metrov, najmanjše pa 56 x 26 metrov in morajo imeti oglišča zaobljena v loku polmera od 7 do 8,5 metrov. Razdeljeno je na tri enake tretjine, od katerih sta dve napadalno/obrambni, srednja je nevtralna, med seboj pa so ločene s 30 cm široko modro črto.

V tem videoposnetku pa spoznajmo nadobudnega jana, katerega najljubši šport je hokej

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija