Mladi košarkarji igrajo na daljavo

4. 4. 2020

Košarkarska žoga leti skozi dnevne sobe, šviga preko dvorišč in vrtov, da v teh dneh doseže čisto vse člane ekipe! Naj ti pokažejo, kako je s spretnimi podajami in skoki, košarko ekipno mogoče igrati tudi v tem času, ko jim sicer ni dovoljeno, da bi trenirali skupaj.

Mladi igralci v starosti od 9 do 13 let, ki v ekipi U13 trenirajo pod okriljem košarkarskega kluba Helios Suns Domžale, so razočarani nad prehitrim zaključkom športne sezone. Te dni ostajajo doma, nabirajo kondicijo in načrtujejo naslednje podvige. Kaj vse se v teh dneh sploh lahko zgodi, če obetavni košarkar na dvorišču najde košarkarsko žogo? Marsikaj, tudi v času izolacije! "Vse bo v redu," še sporočajo v svojem video spisu!   

Aljaž je tisti, ki je v videu prvi našel žogo. Sledilo je nekaj "ekstra" podaj, kakor jih fantje imenujejo v njihovem košarkarskem žargonu. Pa žoganje v dnevnih sobah, na dvoriščih, pa pred bloki ... Z lepo nogometno potezo in drznim zabijanjem sta za zaključek dobre video igre poskrbela Lovro in Aleksandar. Ko je že bilo videti, da se bo podajanje košarkarske žoge zaključilo, je Aco (kot ga kličejo soigralci) k snemanju videa izzval še Jana in njegove starejše klubske soigralce iz ekipe U17. 

Še skupinska fotografija in velik pozdrav najmlajših igralcev košarkarskega kluba Helios Suns iz Domžal.Še skupinska fotografija in velik pozdrav najmlajših igralcev košarkarskega kluba Helios Suns iz Domžal.

Športno domačo - oziroma klubsko nalogo pa so v teh dneh opravili tudi igralci istega kluba ekipe U15, kjer trenirajo mladi košarkarji v starosti do 15 let. Napisati so morali spis o košarki in trenutnih spremenjenih razmerah, s katerimi se srečujemo vsi. Nekaj stavkov svojih spisov so tudi posneli in nastal je še en klubski video, s katerim iskreno širijo svoj športni duh.

Košarkarji se bodo v naslednjih dneh kar doma pripravljali na nove športne podvige in obenem vestno skrbeli še za šolske obveznosti. Vsekakor komaj čakajo, da se bodo v svojem najljubšem športu lahko zopet pomerili med seboj na igrišču ali v dvorani. Tam pa tudi kakšno ušpičili. Nekateri člani iz mladinske sekcije so svoja doživljanja ob prezgodnjem koncu sezone zaradi koronavirusa tudi zapisali.

"Po tem pa kar naenkrat nismo smeli v šolo in na treninge. Za šolo se nisem preveč sekiral, za treninge pa sem upal, da se to ne bo zgodilo. Ko smo dobili sporočilo, da se sezona ne bo nadaljevala, sem mislil, da sanjam. Česa takšnega res nisem pričakoval. Žal mi je tega, da z ekipama ne bomo mogli pokazati, kako smo dobri."

"Ko sem izvedel, da ne bo šole, sem bil zelo vesel. Prvih nekaj dni je bilo super, ker nisem imel zadolžitev in sem mislil, da to ni nič resnega. Potem so se pa stvari poslabšale in takrat sem izvedel, da ne bom imel več treningov in tekmovanj do konca sezone, saj je Košarkarska zveza Slovenije zaprla ligo. Takrat sem se zavedel, kako resna je situacija s korono. Nekaj časa sem hodil na igrišče sam, vendar so sčasoma zaprli vsa igrišča in potem nisem imel več kaj za delat."

"Ta čas sem imel namen izkoristiti za dobro pripravo na konec sezone. Zavzeto sem začel trenirati doma in prvi dnevi so bili, kot sem si jih zamislil. Najprej tek, potem igrišče in nato še fitnes. Nato pa sta me presenetili dve novici, ki jih nisem nikoli pričakoval. In sicer 20. marca zjutraj, ko sem se zbudil, sem na žalost dobil sporočilo trenerja, da je letošnja sezona zaključena. V trenutku, ko sem prebral to sporočilo in objave na spletni strani Košarkarske zveze, sem postal žalosten in jezen hkrati ... V tistem trenutku sem se spomnil vseh tekem, ki smo jih letos izgubili, obžaloval sem vsak procent moči, ki ga takrat nisem pustil na igrišču."

"Nikoli si nisem mislil, da bom treninge tako zelo pogrešal. Še bolj pa pogrešam druženje s soigralci."

"Tisti dan (ko so zaprli vsa igrišča op. p.) sem bil zelo žalosten, saj so mi v bistvu vse stvari, ki sem jih res rad počel, vzeli skoraj čez noč. Bil sem čisto brez motivacije za kakršen koli trening. Ves dan sem razmišljal, zakaj se je moralo to zgoditi prav zdaj, ko so se šele začele tiste prave tekme."

"Takoj sem hotel igrati, ampak nisem smel, ker mi je trener govoril, da naj raje delam vaje na strani in da se počasi priključujem ekipi na treningih. Dva meseca pozneje sem lahko igral 1 na 1 in 2 na 2, kar je bil zelo čuden in dober občutek, ko zaigraš po dolgem času. Ko sem igral na treningih in že delal vse, se je pojavil virus in tako smo zdaj doma za PS4."

"Zelo jezen sem, ker je konec sezone, saj verjamem, da bi prišli daleč, ker smo bili odlična ekipa."

"Tudi brez treningov moramo ostati v dobri, če ne boljši kondicijski in fizični formi. Četudi smo v karanteni, obstaja veliko načinov, s katerimi lahko narediš nekaj res dobrega zase, pa tudi brez naprav, obstaja veliko vaj. Jaz upoštevam nasvete in ostajam doma, kjer delam vaje za moč s kettlebellom, utežmi, elastiko, kolebnico ter z drugimi orodji, pa tudi brez njih."

Foto, video: Mladinska sekcija košarkarskega kluba Helios Suns Domžale
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.