Nekaj pozitivnih (karantena) vsebin

28. 3. 2020

Sedaj, ko smo doma je več časa za raznorazne vsebine, ki jih takrat, ko smo lahko zunaj in se več družimo s svojimi prijatelji, morda zanemarjamo. Za vas, dragi naši bralci otroškega portala, smo izbrskali nekaj videoposnetkov, ki so zelo pozitivni in nam pomagajo, da v teh dneh ostanemo v dobrem, pozitivnem razpoloženju. 

Če so vam vsebine, ki smo jih predlagali všeč, nam lahko pišete na naš elektronski naslov bansi@rtvslo.si Zelo pa ste vabljeni tudi, da vi naredite svojo vsebino in tako sodelujete v našem nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?. Vse informacije, kako sodelovati in si prislužiti katero od nagrad, najdete na tej povezavi. 

Prva vsebina, ki jo predstavljamo in je vezana na današnje čase, ko smo večinoma doma, je pesem Ti si moje sonce. Pesem je sicer precej stara, saj je uradno prvič v originalni zasedbi slovenske skupine Bepop, izšla v drugi polovici junija 2002. No, tokrat ji pa lahko prisluhnemo v karaoke različici, v kateri je sodelovalo veliko slovenskih posameznikov in ljubiteljev te nekdaj zelo priljubljene slovenske skupine. Pevke Alenka, Ana in Tinkara pa so pred kratkim imele tudi nekaj koncertov, kjer so obujale čase, ko so s skupino ogromno nastopali. 

V teh časih, ko smo doma so te omenjene tri pevke z veseljem sprejele povabilo Kristijana Crnice (mladenič je eden bolj zabavnih glasbenikov, njegov Kabum je zelo simpatična mešanica avtorske muzike in kabareja), ki jih je povabil k snemanju Karantena Karaok. Njihovo zimzeleno uspešnico 'Moje sonce' so na daljavo zaigrali in zapeli oboževalci, med katerimi boste ob gledanju posnetka zagotovo prepoznali tudi obraze, kot so Andrej Težak Tešky, Maja Založnik, poskočni Dejan Krajnc, Tilen Lotrič ... Sporočilo je jasno: #ostanidoma, ob tem pa ohranite pozitivne misli in dobro energijo za čas, ko se bomo spet lahko družili v večjih skupinah.

Druga pozivna vsebina oziroma pesem, ki je nastala v teh dneh je pesem Včeraj in za zmeraj, ki jo je predstavila znana slovenska pevka Nina Pušlar. Nina je v petek bila tudi gostja oddaje Izodrom na TVS1. 

Te dni, ko smo v spopadu s korono vsi prisiljeni preživljati čas v domačih gnezdih in se družiti le na daljavo, se na nov življenjski ritem navajajo tudi glasbeniki. Nina in ekipa niso v tem pogledu nobena izjema, je pa to tudi zanje priložnost, da si malo napolnijo baterije, počnejo kaj, za kar jim sicer zmanjka časa, in preživljajo čas z domačimi.

Kot je povedala Nina sama: "Malo pa res že pogrešam koncerte. Sicer smo doma šele tri tedne, a ker smo sicer ves čas aktivni, je to zame nekaj novega, drugačnega. Seveda mi manjka druženja z občinstvom, mojo ekipo pa tudi načrtovanje prihodnjih aktivnosti, nastopov in novih izdaj je ta hip čisto nemogoče, saj ne vemo koliko časa bo vse skupaj trajalo."

Kaj posebnega, kar ne bi delala tudi sicer, te dni ne počne, mogoče je le malo več za klavirjem in ko ji bo pomežiknila muza, bo navdih prelila v nove pesmi. 

 

Tretja pozitivna vsebina ni pesem, ampak kar cela predstava, pripovedovana po tehniki kamišibaj. O tej tehniki smo na našem portalu že poročali. Gre za staro japonsko tehniko pripovedovanja zgodb, kjer so v leseni škatli risbice, ki pripovedovalcu pomagajo razlagati celotno zgodbo. 

V video prispevku znan radijski voditelj in avtor knjig za otroke Žiga X Gombač po tej metodi pripoveduje zgodbo Črno belo. 

Četrta vsebina: Mlada pevka poje pesem Dobro jutro življenje, ki jo v originalu izvaja pevka Alya. 

Peta pozitivna vsebina: Profesorica petja na glasbeni šoli Risto Savin Žalec, Biba Novak, sicer pa tudi operna pevka (sopranistka) je za pozitivno vzdušje pred kamerami sama zaigrala na klavir in zapela Kekčevo pesem. Biba je tudi v slovenščino priredila opereto Življenje ni pita, v kateri je nastopilo več kot 30 učencev glasbene šole različnih starosti ter baletke. Mi smo omenjeno opereto obiskali v Žalcu in naredili ta prispevek. Še bolj zanimiv pa vam bo morda ta, kjer smo se dotaknili zakulisja, kako se učenci v zaodrju pripravljajo na nastop. 

   

Šesta pozitivna vsebina: Vila Eksena, ki je med otroci in mladimi izredno priljubljena in pripravlja svoje nepozabne zabave za otroke po celi Sloveniji, je posnela vrsto pesmi in tudi pravljic. Eno izmed njenih pripovedovanj ponujamo v tem videoposnetku, kjer vam bo pripovedovala pravljico Pepelka. 

Ostanite pozitivni in nasmejani.

Tanja Mojzer
Foto in video: različni avtorji. 

SLONTASTIČEN POZOR!