Bodimo ustvarjalni! Napišimo pesem!

20. 3. 2020

Dragi naši bralci poznate akcijo plačaj z verzom? Vsako leto na dan poezije, ki jo praznujemo 21. marca poteka akcija, da lahko topel napitek plačamo tako, da napišemo pesem. Letos pa je ta zadeva nekoliko drugačna, saj ne moremo v lokale. Zato se akcija odvija kar preko računalnika. V njej lahko sodeluje vsak - tudi vi dragi otroci in šolarji. 


Natečaj #instapoezije bo trajal do vključno 21.3. in se z omrežja Instagram širi še na Facebook. Poteka v obliki pesniškega natečaja, izbrani verzi pa bodo objavljeni v edinstveni zbirki instapoezije različnih avtorjev. Sodeluje lahko vsak, tudi vi dragi otroci in šolarji. 

Napišite torej kakšno pesem, sedaj imate čas - doma ste. Pesmi so nekaj spodbudnega.

Pišite pesmi, to je sedaj izvrstna priložnost, saj imate čas.  Pišite pesmi, to je sedaj izvrstna priložnost, saj imate čas.


Natečaj traja po vsem svetu v več kot 40 državah in preko 1000 kavanah, ki so morda odprte v teh dneh po svetu. V sodelovanju z organizacijo Worldreader Julius Meinl zbrane verze letos usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo globalna akcija močno okrnjena.

Slovenija,smo ustvarjalni?

Natečaj #instapoezije poziva k množičnem pesnjenju prek družbenih omrežij


Sodelujete tako, da napišete svojo avtorsko pesem in jo objavite na Facebook profilu ali na Instagramu. Seveda ob pomoči staršev. Zraven pripnite #placajzverzom in #natecaj . Najboljši verzi bodo predstavljeni v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa bo nagrajenih tudi s finančno nagrado.

 

»Letos ob kavi ali čaju še najbolj odgovorno pesnite doma. V teh dneh, ki so vse prej kot običajni, vas pozivamo, da svoje misli in občutke strnete v verz, pesniško misel ali pesem, in zapis delite preko družabnih omrežij. Tudi tako se lahko povezujete z drugimi poeti, prispevate k ustvarjanju pesniškega odtisa trenutne situacije in jo začinite s kančkom optimizma,«

Direktor Julius Meinl.

»Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja instagram in facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih.

Zbirka, ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več,«

Feri Lainšček, pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Plačaj z verzom.

Torej, ustvarjajmo in pišimo pesmi. 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.