TV-vsebine za učenje od doma in otroški Izodrom

20. 3. 2020 - Učitelji in starši, objavljen je seznam televizijskih vsebin za uporabo pri pouku doma, otroci vabljeni k sodelovanju

Uredništvo otroškega programa RTV skupaj z MIZŠ-jem in Zavodom za šolstvo pripravlja učni pripomoček oziroma posebno jutranjo oddajo v živo - Izodrom. Televizija Slovenija pa je pripravila seznam izobraževalnih oddaj, primernih za mladostnike. 

Na TV SLO 1 si lahko otroci med tednom vsako jutro ob 9. uri v živo ogledajo oddajo Izodrom, ki je pripravljena kot učni pripomoček v teh posebnih razmerah, ko poteka učenje od doma. Ime oddaje Izodrom je skovanka med besedo izolacija in imenom informativne oddaje za otroke Infodrom, ki jo otroci že dobro poznajo. V enournem pestrem programu bodo mladi gledalci lahko spremljali informativne vsebine v Infodromovih novicah, poučne prispevke iz oddaj Firbcologi, Male sive celice, Studio Kriškraš, spremljali zanimive goste, ki se bodo v živo oglašali po Skypu, voditelja pa jih bosta s svojimi domislicami skušala tudi razvedriti.

Otroci bodo v oddaji lahko dobili tudi odgovore na svoja vprašanja, ki jih je v teh dneh zagotovo veliko, in so vabljeni k soustvarjanju oddaje. Izodrom vodita Nik Škrlec, igralec in voditelj oddaje Male sive celice, in igralka Nika Rozman, ki ste jo pred nekaj meseci spremljali v vlogi kriminalistke v nadaljevanki Jezero ter kot sovoditeljico oddaje Počitniški krompir. Po Izodromu bo v okviru otroškega programa na sporedu še ura in pol risank in tujih serij za otroke. "Zdi se mi ključnega pomena, da javna televizija v tem času skrbi za otroke, da jim ponudi kakovosten program, s katerim se ves čas učijo in urijo svoje možgane, obenem pa se vsaj za delček dneva razbremenijo svojih skrbi," iz Uredništva otroškega in mladinskega programa RTV sporoča psihologinja in sourednica oddaje Izodrom Dunja Karlovšek.

Ker se otroci največ naučijo z zgledom, bodo vse goste v oddaji Izodrom gostili izključno prek Skypa in s tem ves čas poudarjali, kako pomembno je, da v tem času vsi ostanemo doma.Ker se otroci največ naučijo z zgledom, bodo vse goste v oddaji Izodrom gostili izključno prek Skypa in s tem ves čas poudarjali, kako pomembno je, da v tem času vsi ostanemo doma.

Vsi drugi dobro poznani termini otroških oddaj bodo ostali nespremenjeni, dodali pa so jim še dva nova bloka na drugem programu: vsako jutro ob 8.00 in vsak večer ob 19.00 bodo predvajali raznolike oddaje, tudi tiste, ki so bile uspešnica pred nekaj leti.

Izredni televizijski program se pripravlja v sodelovanju z MIZŠ-jem in Zavodom za šolstvo
Televizija Slovenija je pripravila izčrpen seznam vseh lastnih in tujih izobraževalnih oddaj, primernih za mladostnike, ki jih bo predvajala v naslednjih dneh. Po predvajanju bodo vsebine dostopne tudi v spletnem arhivu 4D, učitelji pa jih lahko uporabijo kot podporo svojemu pouku na daljavo. Za Izodromom, izredno otroško oddajo v času izolacije, in voditeljema Nikom in Niko, pa stoji predana ekipa urednic Otroškega in mladinskega programa, ki skrbno načrtuje vsakodnevne prispevke. Program nastaja v povezovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom za šolstvo. Obe instituciji sta že na začetku navezali stik z ustvarjalci programa in jim pomagajo s stiki učiteljev. "Na ta način precej lažje pripravimo poučne vsebine, ki so za otroke aktualne tudi v učnem procesu. Tudi s psihološkega vidika je v takih okoliščinah pomembno, da so večje institucije, ki vplivajo na otroke, usklajene in delujejo v neki simbiozi, to vzbuja občutek varnosti, daje neko trdnost, zato se mi zdi tudi naše sodelovanje z njimi zelo pozitivna izkušnja in dober zgled," še dodaja Dunja Karlovšek.

Razlage prilagojene otrokom in dodatne psihološke vsebine
Otroci se lahko s svojimi vprašanji javijo neposredno v oddajo Izodrom in povedo tudi, kaj jih skrbi. "Pomembno je, da se v teh časih zavedamo, da smo vsi, vključno z otroki, negotovi. Otroke skrbi, kaj bo z njihovim poukom, kako naj se učijo sami doma, kako naj preživljajo dneve ... Prav je, da se o teh občutkih pogovarjamo, da jih zaupamo nekomu, ki nas razume, nekomu, ki nas lahko potolaži in opolnomoči," dodaja Dunja Karlovšek. Izodrom se je prvič predvajal že v ponedeljek, gostili so že psihologinjo, s katero so otroci spoznavali tehnike sproščanja, načrtujejo pa tudi vklop specialne pedagoginje, s katero bo potekal pogovor o strukturiranju urnika in na splošno o učenju od doma. Obenem v oddaji Infodromove novice skrbijo za to, da otroci izvedo kaj več tudi o aktualnih temah, ki jih njihovi starši vsak dan poslušajo v poročilih za odrasle, v oddaji se bo o njih spregovorilo na do otrok prijazen način.

Izodrom – oddajo, ki je zasnovana kot učni pripomoček in sprostitev za mlade gledalce – vodita Nik Škrlec, igralec in voditelj oddaje Male sive celice in igralka Nika Rozman, ki ste jo pred nekaj meseci spremljali v vlogi kriminalistke v daljevanki Jezero ter kot sovoditeljico oddaje Počitniški krompir.Izodrom – oddajo, ki je zasnovana kot učni pripomoček in sprostitev za mlade gledalce – vodita Nik Škrlec, igralec in voditelj oddaje Male sive celice in igralka Nika Rozman, ki ste jo pred nekaj meseci spremljali v vlogi kriminalistke v daljevanki Jezero ter kot sovoditeljico oddaje Počitniški krompir.

Meje med domom in šolskim okoljem zabrisane, pogovori z gosti prek virtualne povezave
"Ker so otroci v tem času močno obremenjeni s šolskimi obveznostmi, meje med domom in šolskim okoljem pa so močno zabrisane, je v tem času zanje ključna tudi sprostitev in razvedrilo. Za to skrbita voditelja Izodroma, pa tudi vsebine, ki sledijo po živi oddaji in so skrbno izbrane zanje. Skušali jih bomo zaposliti z izvirnimi domačimi nalogami, velik del oddaje bo namenjen zabavnim, a izobraževalnim prispevkom iz naših oddaj, gostili bomo znane Slovence, ki se v teh časih še posebno radi odzivajo našim vabilom." Ker se otroci največ naučijo z zgledom, bodo vse goste v oddaji Izodrom gostili izključno prek Skypa in s tem ves čas poudarjali, kako pomembno je, da v tem času vsi ostanemo doma. 

V prvi epizodi Izodroma sta Nik in Nika z Firbcologi raziskala zanimive matematične operacije, pogovorila sta se z učiteljico razrednega pouka in spoznala Žana, ki je rekorder v sestavljanju rubikove kocke!

Foto: RTV SLO/Dunja Karlovšek
Video: RTV SLO/Izodrom
E. V.