Jupi, pravljice - da razbremenite starše!

19. 3. 2020

Kako smo dragi bralci Bansijevega otroškega portala? Ste veseli, ker ste doma in vam ni potrebno v vrtec in šolo? No, nekateri so tega neizmerno veseli, drugi malce manj. Naj vas razveselimo še z nečim: Da boste malce razbremenili starše, ki morajo čez dan biti vaši vzgojitelji in učitelji, jim lahko daste prosto zvečer, ko vam bo pravljico za lahko noč prebral nekdo drug. Ali pa, ko si boste pravljico zaželeli kar tako. Kdo jo bo prebral? Poglejmo!

Prvi, ki vam obljublja pravljico v živo vsak večer med tednom ob 18.30 je znani slovenski pripovedovalec pravljic in tudi prevajalec mladinskih knjig Boštjan Gorenc Pižama. Na njegovem Facebook portalu lahko v živo spremljate vsak večer drugo pravljico. 

Pravljice po tem, ko jih Boštjan prebere oziroma interpretira v živo, ostanejo na njegovem Facebook portalu, tako da jim lahko prisluhnete tudi kasneje.

Prva, ki jo je prebral je bila na sporedu 16. marca. In sicer je prebral Pozabljivo kapico. Prisluhnite ji tukaj.  

Druga, ki jo je do sedaj prebral je Leopold, brkati žabon. 

Tretja pa Smrkavi Ožbej. 

Danes sledi torej že četrta po vrsti, kot je rekel Boštjan, jih bo pripovedoval le čez teden, vikend imamo pa vsi skupaj prosto. Še posebnost, ki jo boste morda opazili: Boštjan si je po več kot 20-ih letih popolnoma obril brado. Ja, res je! Brada je bila njegov zaščitni znak mnogo mnogo let in sedaj v teh časih se je tudi Boštjan odločil za drastično spremembo in si jo obril. Zelo zanimivo, kajne? Ste tudi vi naredili kakšno posebnost pri sebi, sedaj v teh dneh, ko so se mnoge stvari obrnile na glavo? Pišite nam na bansi@rtvslo.si.

Drugi kanal, kjer lahko prisluhnete pravljici, je znana legendarna radijska oddaja Lahko noč otroci. Na sporedu je ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija. Tam lahko vsak večer že kar 55-let prisluhnete drugi pravljici. 

Do njih lahko dostopate tukaj. 

Lahko noč otroci je legendarna radijska oddaja, ki je na sporedu vsak večer ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija. Če pravljico zamudite, ji lahko prisluhnete na našem otroškem portalu. Lahko noč otroci je legendarna radijska oddaja, ki je na sporedu vsak večer ob 19.45 na Prvem programu Radia Slovenija. Če pravljico zamudite, ji lahko prisluhnete na našem otroškem portalu.

Tretji kamal, kjer lahko prisluhnete pravljicam, je pripravila znana slovenska pisateljica Desa Muck. Na svojem Facebook portalu jih pripoveduje ob devetih zjutraj. Pravljično potepanje medveda Lovra po Sloveniji je prva pravljica, ki ji lahko prisluhnete. Podobno kot Boštjan, Desa obljublja, da bo brala svoje avtorske pravljice, pa tudi druge. 

Če ste danes zamudili Pravljično potepanje medveda Lovra po Sloveniji, mu lahko prisluhnete tukaj. 

Desa Muck je znana slovenska pisateljica pravljic in mladinskih del. Kot rečeno, ji lahko prisluhnete vsako jutro ob deveti uri, ko vam bo pripovedovala eno od pravljic. Desa Muck je znana slovenska pisateljica pravljic in mladinskih del. Kot rečeno, ji lahko prisluhnete vsako jutro ob deveti uri, ko vam bo pripovedovala eno od pravljic.

Četrti kanal, kjer vas vedno čakajo pravljice, pa je portal Lahkonočnice. Z njim sodeluje tudi Prvi program Radia Televizije Slovenija in je zelo lep primer, kako pravljice lahko zaživijo s pomočjo moderne tehnologije. Na voljo jih je že zelo veliko. Izberite si svojo in ji prisluhnite. 

Uživajte torej ob pravljicah, ki vam jih prebere nekdo drug in ne vedno vaši starši. 

Tanja Mojzer
Foto: RTV Slovenija in Facebook osebnih profilov

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.