Kdo je bil prvi človek?

20. 2. 2020

Znanstveniki so dolgo sklepali, da se je človek razvil iz opice. Pa se ni, vsaj ne iz takšne opice, ki bi danes še živela.

... O tem, kdo je bil prvi človek, so razmišljali že pred več tisoč leti.  

Znanstveniki razvoj človeka preučujejo na podlagi arheoloških najdb - ostankov človečnjakov iz preteklosti. Take ostanke imenujemo fosili.Znanstveniki razvoj človeka preučujejo na podlagi arheoloških najdb - ostankov človečnjakov iz preteklosti. Take ostanke imenujemo fosili.

Ribič Pepe ti bo povedal, da ne vemo, kdo je bil prvi človek. Poznamo pa veliko drugih zanimivosti o tem, kaj so počeli človečnjaki! Prisluhni!

Ljudje so se, tako kot druge vrste, razvijali skozi zelo zelo dolga obdobja, tisočletja. Prvi fosil človečnjaka so našli že davnega leta 1865, ko so med kopanjem v kamnolomu našli okostje neandertalca. Fotografija prikazuje delo arheologov, ki iz tal izjemno previdno odstranjujejo podobne fosile.Ljudje so se, tako kot druge vrste, razvijali skozi zelo zelo dolga obdobja, tisočletja. Prvi fosil človečnjaka so našli že davnega leta 1865, ko so med kopanjem v kamnolomu našli okostje neandertalca. Fotografija prikazuje delo arheologov, ki iz tal izjemno previdno odstranjujejo podobne fosile.

Neandertalec je dobil ime po pokrajini Neanderthal v Nemčiji, kjer so ga našli. Za razliko od opic, ki hodijo po vseh štirih, so se človečnjaki skozi svoj razvoj najprej postavili na dve nogi. Takrat so lahko začeli v svojih rokah nositi stvari, čez dolga tisočletja pa se jim je povečala tudi velikost možganov.  Neandertalec je dobil ime po pokrajini Neanderthal v Nemčiji, kjer so ga našli. Za razliko od opic, ki hodijo po vseh štirih, so se človečnjaki skozi svoj razvoj najprej postavili na dve nogi. Takrat so lahko začeli v svojih rokah nositi stvari, čez dolga tisočletja pa se jim je povečala tudi velikost možganov.

Da je razvoj človeka zelo zanimiv proces, dokazuje tudi dejstvo, da se je v zadnjem stoletju povprečna višina človeka povečala za deset centimetrov. Si že opazil, da so tvoji starši višji od tvojih starih staršev?Da je razvoj človeka zelo zanimiv proces, dokazuje tudi dejstvo, da se je v zadnjem stoletju povprečna višina človeka povečala za deset centimetrov. Si že opazil, da so tvoji starši višji od tvojih starih staršev?

Foto: EPA (1., 2., 3.), Pixabay (4.)
Video: RTV SLO - Ribič Pepe
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.