Ne smemo skrivati, prepovedovat, ampak moramo ustvariti kulturo uporabe novih tehnologij!

16. 2. 2020

Družabna omrežja so v današnjih dneh v naših življenjih nekaj povsem običajnega. Časa se več ne da zavrteti nazaj in njihova pretirana uporaba, kakor tudi neuporaba pri uporabnikih lahko povzročata težave. V oddaji Tednik so posebno pozornost tokrat namenili aplikaciji Tok Tok. Vas zanima, kaj o družabnih omrežjih menijo strokovnjaki? 

Aplikacija Tok Tok je posebna v tem, da so vse vsebine javne in se za njihov ogled ni potrebno registrirati. Lahka tarča so zato lahko nepoučeni in mladi. Aplikacija Tok Tok je posebna v tem, da so vse vsebine javne in se za njihov ogled ni potrebno registrirati. Lahka tarča so zato lahko nepoučeni in mladi.

Najstnica Zoja: "Na Tik Toku se zabavaš, preživljaš svoj čas na njej. Ni ravno kakšne posebne koristi. Lahko se naučiš npr. kakšne nove plese."

"To, da imamo naprave ki nam omogočajo uporabo vseh možnih aplikacij in seveda ogromno drugih zadev, to samo po sebi nas še ne navdaja k temu, da bomo bolj pazili nase. Kvečjemu nasprotno. Spodbuja nas, da jih skreiramo še več. Vsa družabna omrežja, ki so brezplačna služijo s podatki, se pravi s tem, kar mi njim damo. To so slike, videoposnetki, tudi naši odzivi na videoposnetke, tam, kjer jih lahko všečkamo in podobno. Oni vse te podatke združujejo in analizirajo ter potem dobijo rezultate.

Imamo mnogo posnetkov na Tik Toku, kjer so premladi (imajo okrog deset let ali manj) in objavljajo na pol gole posnetke, kako plešejo v spodnjem perilu in podobno. Mi na save.si poudarjamo, da vsaka aplikacija, ki jo uporabljamo, predstavlja določeno varnostno tveganje.

Marko Puschner, Safe.si, FDV. 

Živimo v času, ko je telefon in z njim povezane aplikacije ter komunikacija, nekaj neizbežnega v današnjem svetu. Zato pa je potrebno najti pravo mero uravnoteženosti v njihovi uporabi. Živimo v času, ko je telefon in z njim povezane aplikacije ter komunikacija, nekaj neizbežnega v današnjem svetu. Zato pa je potrebno najti pravo mero uravnoteženosti v njihovi uporabi.

Primer zlorabe:

Iša iz OŠ Koseze: V Sloveniji je bil primer, ko so eni punci pod komentarje pisali, da je grda, da ne vedo, zakaj ima sploh Tik Tok, ki ni za grde ljudi in podobno. 

Ukrepi so, da postavimo časovno in prostorsko omejitev uporabe družabnih omrežij. Mi ne smemo skrivati, prepovedovati, ampak moramo ustvariti kulturo uporabe nove tehnologij v družini. To pomeni, da bo otrokom nova tehnologija odskočna deska za uspeh, ne pa za to, da si bodo življenje uničili, da bodo zasvojeni.

Miha Kralj, vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti, ZD Nova Gorica. 

Še več koristnih informacij o novih družabnih omrežjih, si lahko ogledate v tem videoposnetku iz oddaje Tednik

Tanja Mojzer
Foto: Tik Tok
Video: TV Slovenija