Drevesa želijo živeti

6 - 9 let

12. 2. 2020

Tematika, ki jo najdemo v knjigi Drevesa želijo živeti je dvignila veliko prahu v našem najstarejšem slovenskem mestu - Ptuju, kjer so zaradi prenove tržnice posekali nekaj starih dreves vrste katalpa - cigarovec. Tereza Vidovič, dolgoletna vzgojiteljica in učiteljica pa se je odločila, da bo o tej tematiki napisala zgodbo. Tako je nastala knjiga Drevesa želijo živeti, ki je zelo poučna in ekološko obarvana. 

Drevesa želijo živeti je zgodba o Luku in njegovi mami, ki sta v Ptuju opazovala, kako so iz lokacije, kjer je tržnica odstranili nekaj starih dreves. Drevesa želijo živeti je zgodba o Luku in njegovi mami, ki sta v Ptuju opazovala, kako so iz lokacije, kjer je tržnica odstranili nekaj starih dreves.

Knjiga je poučna iz tega vidika, ker mama Luku razlaga, zakaj so drevesa v mestu izjemno pomembna. Hladijo in vlažijo zrak, dajejo nam senco, so pa tudi izjemnega pomena za nekatere živali (pikapolonce, ptice in mnoge druge). Ilustracije v njej so delo Vesne Kitthiya. Knjiga je poučna iz tega vidika, ker mama Luku razlaga, zakaj so drevesa v mestu izjemno pomembna. Hladijo in vlažijo zrak, dajejo nam senco, so pa tudi izjemnega pomena za nekatere živali (pikapolonce, ptice in mnoge druge). Ilustracije v njej so delo Vesne Kitthiya.

Zgodba na dramatičen način prikaže, kaj se zgodi, ko v mestu več ni dreves. Zgodba na dramatičen način prikaže, kaj se zgodi, ko v mestu več ni dreves.

Skozi zgodbo spoznate živali, ki jim drevesa predstavljajo dom. Tako srečamo polža, mravljo, ptice, golobe. Vse to so živali, ki so brez dreves precej zmedene in ne vedo najbolje, kaj početi na asvaltirani cesti. Skozi zgodbo spoznate živali, ki jim drevesa predstavljajo dom. Tako srečamo polža, mravljo, ptice, golobe. Vse to so živali, ki so brez dreves precej zmedene in ne vedo najbolje, kaj početi na asvaltirani cesti.

Luka se ob pripovedovanju svoje mame zelo zamisli. Nikoli si ni namreč mislil, da drevesa v sebi skrivajo toliko zgodb. Luka se ob pripovedovanju svoje mame zelo zamisli. Nikoli si ni namreč mislil, da drevesa v sebi skrivajo toliko zgodb.

Drevo so podrli. Kaj pa sedaj? Ne bo več sence, ne bo več zavetja in doma mnogim živali. Kako se lahko ta napaka popravi? Drevo so podrli. Kaj pa sedaj? Ne bo več sence, ne bo več zavetja in doma mnogim živali. Kako se lahko ta napaka popravi?

Zgodba, ki jo lahko hitro preberete na 31-ih straneh lepo predstavi celotno ptujsko zgodbo o drevesih, ki jih, odkar je tržnica prenovljena, več ni. Tukaj vidimo namesto ilustracij kar fotografije, ki odražajo realno stanje. In še zanimivost: Ste vedeli, da odraslo drevo vsako uro porabi 2,3 kg ogljikovega dioksida in proizvede 1,7 kg kisika?Zgodba, ki jo lahko hitro preberete na 31-ih straneh lepo predstavi celotno ptujsko zgodbo o drevesih, ki jih, odkar je tržnica prenovljena, več ni. Tukaj vidimo namesto ilustracij kar fotografije, ki odražajo realno stanje. In še zanimivost: Ste vedeli, da odraslo drevo vsako uro porabi 2,3 kg ogljikovega dioksida in proizvede 1,7 kg kisika?

Ista avtorica je zraven knjige Drevesa želijo živeti napisala še eno s prav tako ekološko tematiko. Njen naslov je Fižol na robu gozda. 

Tanja Mojzer
Foto: Knjiga Drevesa želijo živeti

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.