Fižol na robu gozda

6 - 9 let

10. 2. 2020

Knjiga Fižol na robu gozda je zelo ekološko obarvana in govori o tem, kakšne razmere potrebuje izjemno hranljiva stročnica fižol. Slikanica je opremljena s čudovitimi ilustracijami, ki so delo otrok, in je poučna tako za starše in stare starše, ki so vrtičkarji, kot za učiteljice ter druge pedagoške delavce in pa seveda za vas, dragi otroci. 

Slikanica je delo dolgoletne, zdaj že upokojene, vzgojiteljice Terezije Vidovič s Ptuja in otrok, ki so izvajali projekt "Moj fižolček". Besedilo je delo avtorice, risbe v slikanici pa so narisali otroci iz Osnovne šole Turnišče.

Zgodba na čustven način pripoveduje doživljanje narave, je polna raziskovanja in spoznavanja medsebojnega sožitja med ljudmi in rastlinami. Ilustracije v slikanici so v okviru zelo poučne delavnice prispevali kar otroci sami. Zgodba na čustven način pripoveduje doživljanje narave, je polna raziskovanja in spoznavanja medsebojnega sožitja med ljudmi in rastlinami. Ilustracije v slikanici so v okviru zelo poučne delavnice prispevali kar otroci sami.

Knjiga je rezultat neposredne otrokove in avtoričine izkušnje s ciljem privzgajanja odnosa do rastlin in narave. Avtorica je na prijazen in zelo izobraževalen način izpostavila, kako je med odraščanjem pomemben pogost stik z naravo. Vse to se doseže če so odrasli vzgled otrokom. Takšna je tudi Terezija Vidovič - sleherni projekt je vodila skozi naravo, naravne zakonitosti in ne nazadnje privzgajanja k samooskrbi.Knjiga je rezultat neposredne otrokove in avtoričine izkušnje s ciljem privzgajanja odnosa do rastlin in narave. Avtorica je na prijazen in zelo izobraževalen način izpostavila, kako je med odraščanjem pomemben pogost stik z naravo. Vse to se doseže če so odrasli vzgled otrokom. Takšna je tudi Terezija Vidovič - sleherni projekt je vodila skozi naravo, naravne zakonitosti in ne nazadnje privzgajanja k samooskrbi.

S pomočjo te pravljice boste odslej tudi vi znali posaditi fižol in skrbeti zanj. S pomočjo te pravljice boste odslej tudi vi znali posaditi fižol in skrbeti zanj.

Fižol na robu gozda je torej naslov slikanice, ta fižol pa je dejansko tudi rastel. Poglemo, kako! 

Terezija Vidovič je povezavo med naravo in otroki izvajala tudi v praksi, saj je uvajala na vrtčevska in šolska dvorišča zeliščne vrtove, visoke grede, avtohtona drevesa in hotele za žuželke z medovitimi rastlinami, tako imenovanimi magnetki.Terezija Vidovič je povezavo med naravo in otroki izvajala tudi v praksi, saj je uvajala na vrtčevska in šolska dvorišča zeliščne vrtove, visoke grede, avtohtona drevesa in hotele za žuželke z medovitimi rastlinami, tako imenovanimi magnetki.

Veste, kaj je to? To je hotel za žuželke. Žuželkam pomaga, da vanj odložijo jajčeca in imajo v tem hotelu tudi čas za počitek, domovanje; skratka, da se tudi žuželke počutijo kot doma, sploh na področjih, kjer ni toliko naravnih možnosti za njihovo gnezdenje (npr. robovi gozdov, tudi v mestih in podobno). Veste, kaj je to? To je hotel za žuželke. Žuželkam pomaga, da vanj odložijo jajčeca in imajo v tem hotelu tudi čas za počitek, domovanje; skratka, da se tudi žuželke počutijo kot doma, sploh na področjih, kjer ni toliko naravnih možnosti za njihovo gnezdenje (npr. robovi gozdov, tudi v mestih in podobno).

Slikanico zraven besedila in ilustracij, ki so jih prispevali otroci, bogatita tudi dve didaktični igri, ki sta njen poseben izobraževalen prispevek. 

Po izkušnjah avtorice knjige otroci zelo radi vrtnarijo in so nasploh z veseljem v naravi. Po izkušnjah avtorice knjige otroci zelo radi vrtnarijo in so nasploh z veseljem v naravi.

Mladi vrtičkarji, ki si z veseljem umažejo roke. Mladi vrtičkarji, ki si z veseljem umažejo roke.

Posebej je poudarjen pomen in namen domišljijske povezave in navezave na živali z resničnim dogajanjem v naravi.

Vrtički zraven vrtcev so izjemno poučna in ekološka ideja, tako da bi tega lahko bilo v Sloveniji še veliko več. Vrtički zraven vrtcev so izjemno poučna in ekološka ideja, tako da bi tega lahko bilo v Sloveniji še veliko več.

Tanja Mojzer

Foto: Iz Slikanice Fižol na robu gozda. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.