Glasbena šola - zakaj, kako, kdaj, ali sploh?

5. 2. 2020

Veliko otrok ob vpisu v osnovno šolo prične tudi z igranjem katerega od instrumentov v glasbeni šoli. Zakaj je to dobrodošlo, koliko vaditi, kako se spopadati s tremo, so vprašanja, na katera je odgovarjala glasbena pedagoginja, sicer tudi sama Akademska glasbenica- flavtistka Dr. Ana Kavčič Pucihar. 

Kako glasba vpliva na otroka? Je dobro, če ga vpišemo in kdaj bi to naj bilo? Kaj pravi znanost, kaj pravijo raziskave? Kako glasba, tako poslušanje kot ukvarjanje z njo, v praksi vpliva na otroka? Ali vpliva in kako na otrokov razvoj, zmožnost inteligence itd.? Vsa ta vprašanja se rojevajo po glavi staršem, najverjetneje pa tudi otrokom. Zastavljala jih je Ana Tavčar Pirkovič v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, na njih pa je odgovarjala Dr. Ana Kavčič Pucihar. 

Izvrstno je, če otrok vadi z veseljem in ne pod prisilo, kajti nobena stvar, ki jo moramo delati pod prisilo, se dolgoročno ne izkaže kot pozitivna. Izvrstno je, če otrok vadi z veseljem in ne pod prisilo, kajti nobena stvar, ki jo moramo delati pod prisilo, se dolgoročno ne izkaže kot pozitivna.

 

Celoten pogovor v oddaji Dobro jutro: 

T. M.
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija