Viktor in skrivnostna očala

6 - 9 let

3. 2. 2020

Viktor, bister in pogumen fant, točno ve, kako in kaj je na tem svetu. 

Ve, kaj je resnica, kaj se spodobi in kaj diši. Ve, kaj je narobe, kaj grdo in kaj nepravično. Viktor ima namreč svetlomodra očala. Ko se je rodil in še preden so ga oblekli, sta mu mama in oče nataknila očala. Takšna, kot sta jih nosila sama. Okrogla s svetlomodro obarvanimi stekli. Tudi sestra Eva jih je imela, pa babica in dedek, pa tete in strici in še kdo. 

Ker ima svetlomodra očala, Viktor ve, kaj je lepo in kaj grdo. Ve, da so beli oblaki lepi, saj so kot mehka blazinica. Ve, da so sivi oblaki grdi, saj iz njih bliska in grmi.

Nekega dne pa zatuli in zažvužga oster veter, močno začne deževati. Vikto se spomni, da je pod vrbo pustil knjigo, požene se pod drevo in jo pograbi, a neusmiljene veje zavihrajo proti njemu in mu zastavijo pot. Zapodijo se vanj in Viktor izgubi ravnotežje. In izgubi očala! Nikomur v družini se kaj takšnega še ni zgodilo. Končno jih opazi na tleh in si jih nadene. Ampak, to niso njegova očala. Njegova so okrogla in modra, ta pa so oglata in zelena. Nihče nima oglatih in zelenih očal. 

Odkar ima svetlozelena očala, Viktor ve, kaj je lepo in kaj grdo. Ve, da so temni, črni oblaki lepi, saj prinašajo blagodejen dež. Vse, da so beli oblaki, ki zakrivajo sonce, grdi. 

Foto: Iz knjige Viktor in skrivnostna očala

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.