Kurentovanje za otroke in družine

4. 2. 2020

Prihaja ta nori pustni čas in letos se obeta že 60. jubilejno Kurentovanje, ki bo še posebej pestro in napolnjeno z veliko raznovrstnimi dogodki za vse generacije. Ptuj je, kot nam je znano, v Sloveniji mesto, ki v vsem letu najbolj zaživi ravno v tem zimskem času, tako da ga velja obiskati in se naužiti vseh pustnih vragolij. Za vas smo izbrskali nekaj najbolj zanimivih dogodkov, ki so še posebej namenjeni staršem in otrokom. 

Letošnja velika posebnost - Ptuj je Evropska prestolnica karnevalov 2020.

Če je bilo leto 2017 zaključeno z veličastnim dosežkom, in sicer z vpisom obhodov kurentov na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva – z umestitvijo v zakladnico tisočletij kulturne dediščine in duhovnosti človeštva, bo letošnje jubilejno Kurentovanje potekalo pod uradnim pokroviteljstvom Unesca. Ohranjanje, negovanje, razvoj, predstavljanje in promocija izjemnega bogastva ptujske pustne kulturne dediščine na čelu s kurentom ter prenos te na mlade rodove je namreč dolgoletni strateški cilj Kurentovanja in Ptuja, ki je s tem dosegel najvišjo možno raven in priznanje.

S potrditvijo nominacije za organizacijo jubilejnega 40. Kongresa FECC na Ptuju se ponašamo tudi z uradnim nazivom Evropska prestolnica karnevalov 2020. Iskrena zahvala in čestitke vsem, ki so začeli in 60 let soustvarjali Kurentovanje.

Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC

Vabljeni k ogledu utrinkov iz lanskoletnega kurentovanja, ki ga je za vas pripravil osnovnošolec, ki je kurent že od četrtega leta starosti. V njem si lahko ogledate tradicionale pohod po vaseh v okolici Ptuja. 

Tanja Mojzer
Foto: Kurentovanje Press
Video: Youtube

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.