Kurenti so že v nizkem startu!

29. 1. 2020

Približuje se čas, ki mu na Ptuju pravijo kar peti letni čas. Naše najstarejše slovensko mesto v tem času živi bučno, zabavno in razigrano tako podnevi kot zvečer, vse do zgodnjih jutranjih ur. V času kurentovanja, ki bo letos uradno potekal od 15. do 25. februarja, se bo zvrstilo ogromno dogodkov za vse generacije. Veliko bo delavnic in doživetij, namenjenih posebej za vas, dragi otroci. Že pred 15. februarjem pa bo prav tako veliko "kurentovih" dogodkov, ki bodo naznanjali ta veseli pustni čas. 

Letos bo kurentovanje jubilejno, že 60. po vrsti. Seveda bo ponovno mednarodno obarvano, saj na glavni pustni povorki, ki bo tako kot vsako leto na pustno nedeljo, 23. februarja, pričakujejo maske iz več kot desetih držav. Na ta dan pa že jubilejno Ptuj obišče okrog 50.000 ljudi iz Slovenije in tujine. Povorka skozi mesto običajno poteka dve uri, kar pomeni, da je resnično ogromno skupin, ki se prelevijo v katerega od pustnih likov. 

Kurenti pred Mestno hišo na Ptuju. Kurenti pred Mestno hišo na Ptuju.

 

Velika nedeljska povorka lanskega 59. kurentovanja:

Kurenti vsako leto pred pričetkom kurentovanja obiščejo naše glavno mesto in v parlament prinesejo dobro voljo ter pozitivne misli. Kurenti vsako leto pred pričetkom kurentovanja obiščejo naše glavno mesto in v parlament prinesejo dobro voljo ter pozitivne misli.

Kurent za predsednika državnega zbora Dejana Židana. Kurent za predsednika državnega zbora Dejana Židana.

Tako so kurenti v lanskem letu popestrili dan poslancem v Ljubljani. Z njimi je iz Ptuja prispela tudi županja Ptuja Nuška Gajšek. Tako so kurenti v lanskem letu popestrili dan poslancem v Ljubljani. Z njimi je iz Ptuja prispela tudi županja Ptuja Nuška Gajšek.

Letos bo kurentov skok potekal 2. februarja natanko ob polnoči. Letos bo kurentov skok potekal 2. februarja natanko ob polnoči.

Nedeljska mestna mednarodna povorka vsako leto postreže z zelo pestrim številom skupin, ki predstavljajo pustne like. Nedeljska mestna mednarodna povorka vsako leto postreže z zelo pestrim številom skupin, ki predstavljajo pustne like.

Mali in veliki ježki. Mali in veliki ježki.

Tanja Mojzer
Foto: Marko Pigac, Tanja Mojzer, Kurentovanje

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.