Nas vesolje lahko posrka?

31. 1. 2020

Misliš, da je možno, da bi padel z Zemlje in bi te posrkalo vesolje? 

Če bi bil naš planet kot plošča, bi se morda lahko sprehodil prav do njegovega roba in ... padel z njega! Poniknil bi v temno vesolje in morda bi te izničila še kakšna črna luknja, ojoj! Njeni sili ne more uiti niti svetloba, celo to v svoji mogočnosti ujame vase ... 

Še nekaj stoletij nazaj so mnogi ljudje verjeli, da je Zemlja ploščata ... Zdaj seveda vemo, da temu ni tako. Naš planet je okrogel, na njegovem površju pa nas drži sila gravitacije.Še nekaj stoletij nazaj so mnogi ljudje verjeli, da je Zemlja ploščata ... Zdaj seveda vemo, da temu ni tako. Naš planet je okrogel, na njegovem površju pa nas drži sila gravitacije.

V tem breztežnostnem okolju v vesoljskih raketah okrog astronavtov lebdijo tudi vsi predmeti, ki jih uporabljajo na svojih misijah. Na primer ta kos kruha na fotografiji, ga vidiš?V tem breztežnostnem okolju v vesoljskih raketah okrog astronavtov lebdijo tudi vsi predmeti, ki jih uporabljajo na svojih misijah. Na primer ta kos kruha na fotografiji, ga vidiš?

Kako pa astronavti posrkajo sok ali pojedo kosilo?
Oglej si, kakšen priročen izum je vesoljski slinček, ki so si ga za lažje malicanje v vesolju izmislili osnovnošolci iz OŠ Komenda Moste.

Foto: EPA
Video: RTV SLO - Infodrom
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.