Se ti je že kdaj zvrtelo v glavi?

18. 1. 2020

Vrtoglavico lahko dobiš ob pogledu iz višine navzdol, pa kdaj še? 

Najprej si verjetno pomisli, da jo lahko dobiš ob vrtenju okoli svoje osi, kajne? Res je! Vseeno pa nekateri ljudje izvajajo velike trike s takšnim vrtenjem in se jim ob njih čisto nič ne zvrti!

Baletniki ali poklicni plesalci lahko izvedejo več piruet zapovrstjo in ne izgubijo ravnotežja!Baletniki ali poklicni plesalci lahko izvedejo več piruet zapovrstjo in ne izgubijo ravnotežja!

Vse to je mogoče zato, ker so človeški možgani sposobni čarovnij in se znajo s časom prilagoditi na zunanje dejavnike in na različne situacije. Možgani baletnikov se s časom prilagodijo na izvajanje piruet tako, da plesalci z vajo izgubijo občutek vrtoglavice ob vrtenju.

V drugih kulturah pa ljudje izvajajo različne prakse, zaradi katerih bi se nam, ki jih nismo vajeni, zelo močno vrtelo v glavi. Nekateri po več ur skupaj plešejo kot v vrtincu ali pa vrtijo različne predmete, kot je ta dežnik na fotografiji.V drugih kulturah pa ljudje izvajajo različne prakse, zaradi katerih bi se nam, ki jih nismo vajeni, zelo močno vrtelo v glavi. Nekateri po več ur skupaj plešejo kot v vrtincu ali pa vrtijo različne predmete, kot je ta dežnik na fotografiji.    

Tudi ob povišanih temperaturah zraka se nam lahko vrti v glavi. Vrtoglavica je lahko znak dehidracije. Tako rečemo stanju, v katerem je telo, kadar vanj vnesemo premalo tekočine. V glavi pa se nam ob toplih poletnih dneh lahko vrti tudi, če v naše možgane ne pride dovolj kisika, ker je telo tako obremenjeno s hlajenjem.  Tudi ob povišanih temperaturah zraka se nam lahko vrti v glavi. Vrtoglavica je lahko znak dehidracije. Tako rečemo stanju, v katerem je telo, kadar vanj vnesemo premalo tekočine. V glavi pa se nam ob toplih poletnih dneh lahko vrti tudi, če v naše možgane ne pride dovolj kisika, ker je telo tako obremenjeno s hlajenjem.

V glavi se nam lahko zvrti tudi zaradi višine!V glavi se nam lahko zvrti tudi zaradi višine!  

Hitro preveri, ali se ti zdi, da bi dobil vrtoglavico ob pogledu z najvišjega stolpa na svetu ... 

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.