Zakaj se nam cedijo sline?

9. 1. 2020

Si že kdaj opazil, da se nam ob pogledu na hrano, ki jo imamo radi, v ustih tvori slina, ki ji kar ni konca? 

Te zanima, zakaj je tako? Slina je v ustih zato, da varuje sluznico. Bolj kot žvečiš, več je je. Ob pogledu na hrano in zaznavanju njenega prijetnega vonja, se naši možgani odzovejo s proizvajanjem sline. V ustih je šest žlez, ki tvorijo slino.

Nahajajo se v ustih na notranji strani lic, na dnu ust, pod čeljustjo in v sprednjem delu ust. Vsak dan proizvedejo kar en liter do dva litra sline!  Nahajajo se v ustih na notranji strani lic, na dnu ust, pod čeljustjo in v sprednjem delu ust. Vsak dan proizvedejo kar en liter do dva litra sline!
S tvorjenjem sline tvoje telo reagira na vznemirjenje, ki ga ob misli "jedli bomo!" sporočijo možgani.  Če nekaj časa gledaš to fotografijo slastne čokolade, ki bi jo rad okusil in si obenem pozoren na količine sline v tvojih ustih, ... kaj opaziš?S tvorjenjem sline tvoje telo reagira na vznemirjenje, ki ga ob misli "jedli bomo!" sporočijo možgani. Če nekaj časa gledaš to fotografijo slastne čokolade, ki bi jo rad okusil in si obenem pozoren na količine sline v tvojih ustih, ... kaj opaziš?

Slina je tudi izjemno koristna in v ustih je zato, ker jo potrebujemo. Pri žvečenju in požiranju nam pomaga, da se hrana lažje razgradi in spolzi navzdol po grlu. Mehko hrano je lažje pogoltniti, kajne?  Pomaga pa tudi pri okušanju in celo pri govoru. Ima pa tudi pomembno vlogo pri zaščiti belih zobkov, nekoliko jih namreč zaščiti pred napadom zobnih črvičkov ali kariesa. Vseeno ne dovolj, da bi se lahko odpovedal dnevnem ščetkanju zob!

 Obstajajo pa tudi bolezni, zaradi katerih je sline v ustih premalo. To zna biti prav zoprno. No, pa ne misli, da zaradi take bolezni postaneš žirafa -zgornja fotografija je pomembna zaradi ljubkega žirafinega jezička. Slino namreč potrebujemo tudi zaradi okušanja, brez nje z okušalnimi brbončicami, ki so na jeziku, ne bi mogli zaznavati okusov! Obstajajo pa tudi bolezni, zaradi katerih je sline v ustih premalo. To zna biti prav zoprno. No, pa ne misli, da zaradi take bolezni postaneš žirafa -zgornja fotografija je pomembna zaradi ljubkega žirafinega jezička. Slino namreč potrebujemo tudi zaradi okušanja, brez nje z okušalnimi brbončicami, ki so na jeziku, ne bi mogli zaznavati okusov!

Morda te bo zanimalo tudi, zakaj lasje neprestano rastejo.

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.