Kako ravnati ob izgubah?

24. 12. 2019

Ste vedeli, da ima vsaka večja izguba, ki pripelje do žalosti, več faz? In da je zelo pomembno, da v določeni fazi predmet, žival ali osebo, popeljemo v naš "spomin" ter ne dovolimo, da nas ovira v vsakdanjem življenju? Starši bi zato ob vsaki izgubi, ki jo doživi otrok, morali znati ustrezno ravnati, da se pozneje v življenju ne mučimo z občutkom slabe vesti in krivde. Vabljeni na zelo zanimiv pogovor, kjer je bila v osredju izguba mucka Ostržka iz pravljice Zbogom, Ostržek.

Pogovor je potekal v oddaji Dobro jutro, voditeljica Ana Tavčar Pirkovič je zastavljala vprašanja Dr. Željku Ćuriću, dr. medicine, psihiatru. Kot rečeno, je bila osnova za pogovor pravljica Zbogom, Ostržek, katere avtor je Dim Zupan. Pravljica pripoveduje o žalosti, ki jo je doživljal mlad fant, ko mu je avto povozil mucka Ostržka. 

Kaj narediti, ko vidiš, da je nekdo zraven tebe zelo žalosten - ali je to otrok ali odrasla oseba? Kaj narediti ob žalosti otroka najprej? 

"Če je nekdo žalosten, jaz najprej samo poslušam. Dolgo poslušam, nič ne rečem. Po raziskavah žalostnega človeka najbolj pomiri, ko ga nekdo razume. Takrat, ko govoriš ali jokaš o izgubi, je občutek, da te nekdo razume, da si žalosten, najpomembnejši. Ne zakaj si žalosten, ampak samo, da si žalosten. To je najbolj pomirjujoče."

V zgodnjem otroštvu je zelo pomembno, da se do vsakega čustva pristopa resno in se nobenega "ne prepoveduje". Z žalostjo ni nič narobe, ne pri fantkih ne pri puncah, več škode se naredi, če starši ne dovolijo otroku izraziti vseh čustev.V zgodnjem otroštvu je zelo pomembno, da se do vsakega čustva pristopa resno in se nobenega "ne prepoveduje". Z žalostjo ni nič narobe, ne pri fantkih ne pri puncah, več škode se naredi, če starši ne dovolijo otroku izraziti vseh čustev.

Samookrivljanje in iskanja krivca po kakšni nastali situaciji, ki je pripeljala do izgube, je najbolj smrtonosna kombinacija, ki lahko na duševnem zdravju pusti velike posledice. Samookrivljanje in iskanja krivca po kakšni nastali situaciji, ki je pripeljala do izgube, je najbolj smrtonosna kombinacija, ki lahko na duševnem zdravju pusti velike posledice.

Tanja Mojzer, vir: oddaja Dobro jutro
Video: Oddaja Dobro jutro
Foto: Pixabay