Prejemniki knjige Kakšno Slovenijo si želim?

9. 1. 2020

Nagrajenci so knjigo že prejeli po pošti, mi pa smo dolžni le še informacijo, kdo je imel to srečo. Kot smo že dejali, je knjiga posebna v tem, ker vsebuje prispevke, ki so jih ustvarili učenci, ko so razmišljali, kako bi izboljšali Slovenijo na več različnih področjih, od ekologije do miselnosti ljudi, prometa, šolstva in še česa. 

Nagradno igro smo razpisali v tem prispevku, samo vsebino knjige pa si lahko podrobneje preberete tukaj.

Knjiga vsebuje 132 strani in je sistematično razdeljena na več poglavij, znotraj katerih vas čakajo izjemno zanimivi avtorski izdelki učencev, vključno z rokopisi. Knjiga vsebuje 132 strani in je sistematično razdeljena na več poglavij, znotraj katerih vas čakajo izjemno zanimivi avtorski izdelki učencev, vključno z rokopisi.

Poglejmo zdaj odgovore, ki so jih podali sodelujoči v naši nagradni igri. Nagradno vprašanje se je glasilo:

Kakšno Slovenijo si želim, odgovorite na to vprašanje: Kako bi vi izboljšali stanje v Sloveniji? Kaj bi bilo treba urediti? Imate kakšen zelo konkreten predlog? Kaj bi bilo treba urediti na področju ekologije (morda prepovedati plastiko za enkratno uporabo, ognjemete, petarde, pretirano okrasje ...) kar koli. Imate kakšen predlog, ki bi moral biti udejanjen v kraju, kjer živite. Morda kaj pogrešate v vašem kraju? Vse te vaše predloge, ideje, misli napišite na bansi@rtvslo.si

Tanja:

Pozdravljeni; Kakšno Slovenijo si želim za otroke oz. naše zanamce?

Predvsem Slovenijo, ki bi ohranila prelepe kotičke narave, katero tako hvalijo tujci. Želim si Slovenijo, ki bi rešila problematiko s smetmi in bi ustavila potrošniški način razmišljanja ljudi. Veliko več bi moralo biti trgovinic z rabljenimi (a še uporabnimi) oblačili, igračami in drugimi predmeti. Zavrženi predmeti bi morali dobiti novo poslanstvo ponovne uporabe. Npr. še lep star škorenj bi lahko postal cvetlični lonček in stare kavbojke - torbica. Vsekakor bi morali biti ljudje še veliko bolj osveščeni pri ločevanju odpadkov, kazni bi morale biti strožje. Kakor koli knjiga Kakšno Slovenijo si želim bi mi prišla kot vzgojiteljici zelo prav.

Lep pozdrav, Tanja

Damjan: 

Kakšno Slovenijo si želim?

Slovenija je prelepa država. Želim si boljše delovne pogoje, da mladi ne bi odhajali v sosednje države. Kako bi vi izboljšali stanje v Sloveniji? Izboljšal tako da bi imeli vsi zaposleni enako starostno upokojitev (zadostuje za dom za ostarele). Kaj bi bilo treba urediti? Ceniti delavca, ker brez njega ni podjetja. Imate kakšen zelo konkreten predlog? Direktor ne sme imeti 3x večje plače od najslabše plačanega zaposlenega v podjetju.

Kaj bi bilo treba urediti na področju ekologije (morda prepovedati plastiko za enkratno uporabo, ognjemete, petarde, pretirano okrasje ...) kar koli.

V Sloveniji je potrebno takoj odprti več zažigalnic za uničevanje plastike, gum,... (vedno pod budnim očesom "zelenih"). Imate kakšen predlog, ki bi moral biti udejanjen v kraju, kjer živite. Morda kaj pogrešate v vašem kraju? Živim v Sežani. Mesto duhov, ni delovnih mest, mladi odhajajo, ker ni zazidljive parcele, še manj je stanovanj.

Lep dan, Damjan

Katja: 

Moje mnenje je, da bi bilo najprej potrebno razmisliti v kakšno embalažo se pakira hrana, čim manj v plastično. Dejstvo pa je, da plastike ne moremo iztrebiti v tako kratkem času, kot bi sedaj nekateri želeli. Potrebno bi bilo o tem razmišljati par desetletij prej.

Katja

Najlepša hvala vsem sodelujočim za njihove predloge. Knjigo so vsi trije sodelujoči že prejeli in jo v teh dneh že pridno prebirajo. 

Ostanite v naši družbi, saj bomo tudi v prihodnje pripravili še veliko poučnih nagradnih iger. 

Tanja Mojzer
Foto: Knjiga Kakšno Slovenijo si želim, Tanja Mojzer