NAGRADNA IGRA: 4 izvodi Kakšno Slovenijo si želim!

10. 12. 2019

Bansi je v letošnjem decembru pravi božiček, saj mu je v izjemno čast, da vas lahko razveseljuje z različnimi nagradnimi igrami. Tokrat podeljuje kar štiri izvode izjemno zanimive, poučne, vsebinsko zelo pestre in dinamične knjige, katere ustvarjalci so bili osnovnošolci in nekateri srednješolci kar sami. Knjiga ima veliko umetniško vrednost, saj vsebuje mnogo avtorskih risbic, plakatov, esejev, napisanih s prosto roko, misli in drugih vsebin. Za nameček pa ima tudi veliko ekoloških in drugih idej, kako izboljšati določene stvari v Sloveniji. 

Našim bralcem v sodelovanju z Društvom Jasa, ki je knjigo izdalo, poklanjamo kar štiri izvode te izjemne knjige. Podrobneje smo jo predstavili v rubriki berem. 

Knjiga Kakšno Slovenijo si želim, ki je bila pobuda za razglabljanje o vrednotah na letošnji svetovni dan filozofije, je polna idej za boljšo in kakovostnejšo Slovenijo. Vsi sodelujoči učenci in dijaki so ob zaključku prireditve oziroma okrogle mize, knjige prejeli tudi kot darilo. Knjiga Kakšno Slovenijo si želim, ki je bila pobuda za razglabljanje o vrednotah na letošnji svetovni dan filozofije, je polna idej za boljšo in kakovostnejšo Slovenijo. Vsi sodelujoči učenci in dijaki so ob zaključku prireditve oziroma okrogle mize, knjige prejeli tudi kot darilo.

Na okrogli mizi, ki je potekala na svetovni dan filozofije, je bila ravno ta knjiga povod za celoten pogovor, na katerem so s svojimi vprašanji sodelovali tudi nekateri ustvarjalci te bogato opremljene knjige. 

Knjiga Kakšno Slovenijo si želim je nastajala v dve leti trajajočem projektu Društva Jasa, Kakšno Slovenijo si želim. O tej usodni temi je po logiki čistega srca (brez interesnih motivov) premišljalo 2033 učencev in dijakov iz vse Slovenije. Torej tistih, ki se še niso oddaljili od izvirne logike in zakonitosti narave. In vse pojave pravilno poimenujejo. Če je cesar nag, to povedo. Na preprost, vsem dojemljiv način, so odprli številne življenjske teme, ki se jim odrasli izogibamo. O migracijah, spolnosti, ureditvi družbe, zločinih in kaznovanju …, so spregovorili na način, ki je za evropsko pamet šokanten. Deluje pa tako streznitveno kot glas otroka v Andersenovi pripovedi Cesarjeva nova oblačila: »Cesar je nag.«Knjiga Kakšno Slovenijo si želim je nastajala v dve leti trajajočem projektu Društva Jasa, Kakšno Slovenijo si želim. O tej usodni temi je po logiki čistega srca (brez interesnih motivov) premišljalo 2033 učencev in dijakov iz vse Slovenije. Torej tistih, ki se še niso oddaljili od izvirne logike in zakonitosti narave. In vse pojave pravilno poimenujejo. Če je cesar nag, to povedo. Na preprost, vsem dojemljiv način, so odprli številne življenjske teme, ki se jim odrasli izogibamo. O migracijah, spolnosti, ureditvi družbe, zločinih in kaznovanju …, so spregovorili na način, ki je za evropsko pamet šokanten. Deluje pa tako streznitveno kot glas otroka v Andersenovi pripovedi Cesarjeva nova oblačila: »Cesar je nag.«

Še prispevek iz oddaje Dobro jutro iz Mariborskega studia: 

Veliko sreče pri žrebu! 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer