Štepko ima sedaj svojo knjigo in pobarvanko!

16. 12. 2019

Maskota Štepko, ki ga v Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje ročno izdelujejo že okrog 20 let, je v teh dneh dobil tudi svojo slikanico, katere glavni junak je seveda on sam. Slikanici se je pridružila še pobarvanka, Štepkova božična kava in Štepkovi božični piškoti pa tudi obstajajo že dolga leta. Mi smo na predstavitvi slikanice obiskali omenjeni dom starejših občanov in ugotovili, da so zelo kreativni, saj jim ustvarjalne žilice nikakor ne primanjkuje. To pomeni, da bo nastalo še veliko navihanih Štepkov!

Slikanica Božične prigode navihanega Štepka je polna pisanih ilustracij in vsebuje tri krajše zgodbice: Prižig novoletnih lučk, Štepkovi praznični piškoti in Štepko in gospod Praznik. Ponudnica zanjo je bila Alenka Lovišček Stojanovič, direktorica Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Avtorica samega božično prepredenega besedila zgodbic je Alenka Klopčič, ilustrator pa Roman Peklaj. 

Štepko spreminja razpoloženje, tako kot vsi mi. Zato tudi obstaja v veliko različnih barvah. Kakšen vam je najbolj všeč? Štepko spreminja razpoloženje, tako kot vsi mi. Zato tudi obstaja v veliko različnih barvah. Kakšen vam je najbolj všeč?

»Božične prigode navihanega Štepka smo vsebinsko naslonili na dogodke, ki jih v našem domu vsako leto resnično beležimo. Naši stanovalci namreč tudi sami pečejo praznične piškote, izdelujejo ne le okraske za novoletna drevesca, ampak tudi božične venčke, vselej pa tudi skupaj prižgemo novoletne lučke,« je izid slikanice pospremila Alenka Lovišček Stojanovič, direktorica Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje in pobudnica danega projekta.

Naslovnica slikanice o Štepku. Naslovnica slikanice o Štepku.

Kot Štepkova pobarvanka sedaj tudi slikanica torej povzema živahno dogajanje v domu, s čimer so snovalci projekta, pod vodstvom Alenke Lovišček Stojanovič želeli prikazati, da je tudi kasnejše obdobje v človekovem življenju lahko zelo polno. Stanovalci doma so tako prve izvode prejeli v torek, 3. decembra, tik pred prižigom novoletnih lučk v domovskem atriju, ta veseli dogodek, ki so ga obogatili tudi plesni točki – ena v sodelovanju z Plesno zvezdo Katarine Venturini – in glasbenim nastopom Tanje Zajc Zupan in Viktorije Petek, pa je pospremila tudi otvoritev razstave ilustracij iz Štepkove pobarvanke in slikanice, ki bo v domu na ogled do sredine januarja.

Ilustrator slikanice in avtor razstave, ki je na ogledu na hodnikih Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Razstavo si lahko ogledate vse do konca januarja 2020. Ilustrator slikanice in avtor razstave, ki je na ogledu na hodnikih Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Razstavo si lahko ogledate vse do konca januarja 2020.

Tako slikanico kot pobarvanko je ilustriral in opremil Roman Peklaj, besedila pa je pripravila Alenka Lena Klopčič. Spremni besedi k slikanici sta prispevala evropska poslanca Franc Bogovič in Tanja Fajon, ki je k Božičnim prigodam navihanega Štepka zapisala: »Prikupen Štepko resda nastopa v božični zgodbici, a še zdaleč ni pravljični junak. Nasprotno, je resnična figura, ki nam prinaša zavedanje o tem, kaj je v življenju edino zares pomembno – o odnosih. Pripoveduje o povezovanju, sodelovanju in spoštovanju, prenosu veščin in znanja, je pričevalec življenja starejše generacije in obenem vzgojitelj za mlade. Ne nazadnje nas opominja tudi na minljivost, a v dobrem pomenu – kar poglejte, koliko veselja prinašajo Štepkovi obrazki. Ko se bodo roke in srca, ki ustvarjajo Štepka, nekoč upehala, bodo zrasli novi in ustvarjali nove Štepke – v spomin svojim babicam in dedkom, v zgled in oporo svojim otrokom in vnukom.«

Slikanica govori ne samo o prigodah Štepka, ampak tudi, kako preživljajo dneve stanovalci Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Slikanica govori ne samo o prigodah Štepka, ampak tudi, kako preživljajo dneve stanovalci Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje.

Štepko ima veliko prijateljev. Štepko ima veliko prijateljev.

Štepkova božična kavica s smetano, ki je v Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje nekaj povsem običajnega v tem predbožičnem času. Štepkova božična kavica s smetano, ki je v Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje nekaj povsem običajnega v tem predbožičnem času.

Zraven kavice Špepko speče tudi piškote. Glavne sestavine? Seveda ne mnajka cimet, pa kakav, moka, jajca in ... čokolada! Brez koščkov čokolade pa res ni božičnih piškotov. Zraven kavice Špepko speče tudi piškote. Glavne sestavine? Seveda ne mnajka cimet, pa kakav, moka, jajca in ... čokolada! Brez koščkov čokolade pa res ni božičnih piškotov.

Kako pa Štepko postavi jelko? Ja, malce je pa že neroden, a ne? Kako pa Štepko postavi jelko? Ja, malce je pa že neroden, a ne?

 Ja, kdo je pa naredil takšno zmedo v kuhinji? Ja, kdo je pa naredil takšno zmedo v kuhinji?

Štepko opazuje lučke na novoletni smrekici. Štepko opazuje lučke na novoletni smrekici.

Roman Peklaj, ilustrator in grafični oblikovalec, ki je bil za svoja dela večkrat nagrajen in uvrščen na različne skupinske razstave doma in v tujini, je glede želja za leto 2020 dejal, da bi bilo dobrodošlo uravnoteženje kariernega in zasebnega dela življenja, kjer lahko po njegovem odigrajo pomembno vlogo prav projekti, kot je Štepko. »Ob pobarvanki in slikanici lahko preživimo nekaj kakovostnega časa z družino,« je dejal.Roman Peklaj, ilustrator in grafični oblikovalec, ki je bil za svoja dela večkrat nagrajen in uvrščen na različne skupinske razstave doma in v tujini, je glede želja za leto 2020 dejal, da bi bilo dobrodošlo uravnoteženje kariernega in zasebnega dela življenja, kjer lahko po njegovem odigrajo pomembno vlogo prav projekti, kot je Štepko. »Ob pobarvanki in slikanici lahko preživimo nekaj kakovostnega časa z družino,« je dejal.

 Alenka Lovišček Stojanovič je povedala, da ima Štepko še kar nekaj izdelkov, ki povezujejo stanovalce njihovega doma. Zelo priljubljen je metin sirup in čaj, ki ga izdelujejo oziroma sušijo stanovalci ob vodstvu delovne terapevtke. Priljubljeni pa so tudi Štepkovi piškoti in božična kava. Vse to pripravljajo v domski kuhinji.Alenka Lovišček Stojanovič je povedala, da ima Štepko še kar nekaj izdelkov, ki povezujejo stanovalce njihovega doma. Zelo priljubljen je metin sirup in čaj, ki ga izdelujejo oziroma sušijo stanovalci ob vodstvu delovne terapevtke. Priljubljeni pa so tudi Štepkovi piškoti in božična kava. Vse to pripravljajo v domski kuhinji.

Pred zgodbami si lahko ogledate fotografije stanovalcev Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Iz njih je razvidno, da imajo veliko tematskih kreativnih delavnic, ki se jih z veseljem udeležujejo. Pred zgodbami si lahko ogledate fotografije stanovalcev Doma starejših občanov Ljubljana Moste-Polje. Iz njih je razvidno, da imajo veliko tematskih kreativnih delavnic, ki se jih z veseljem udeležujejo.

Štepko se večkrat preobleče, zato ga lahko zasledite v različnih barvnih odtenkih. Štepko se večkrat preobleče, zato ga lahko zasledite v različnih barvnih odtenkih.

Slikanica in pobarvanka o Štepku. V pobarvanki boste lahko Štepka pobarvali z barvami kot želite. Slikanica in pobarvanka o Štepku. V pobarvanki boste lahko Štepka pobarvali z barvami kot želite.

V kakšne barve bi ga odeli vi? V kakšne barve bi ga odeli vi?

Tudi pobarvanko je oblikoval ilustrator Roman Pekljaj. Tudi pobarvanko je oblikoval ilustrator Roman Pekljaj.

Joj, koliko različnih štepkov! Katerega bi izbrali? Joj, koliko različnih štepkov! Katerega bi izbrali?

Roza in rdeč Štepko. Roza in rdeč Štepko.

Štepko: "Bom še eno kavico! Če pa je tako okusna! Pa tako veliko smetane ima!" Štepko: "Bom še eno kavico! Če pa je tako okusna! Pa tako veliko smetane ima!"

Štepkova oblačila so vedno barvno usklajena, a preveč pisanega kostuma nima nikoli. Načeloma je oblečen v tri različne barve. Štepkova oblačila so vedno barvno usklajena, a preveč pisanega kostuma nima nikoli. Načeloma je oblečen v tri različne barve.

"Sestavine" za sestavo Štepka (volna, oblečeni krogci, šivanka, nit). Njegova izdelava je precej zamudna, pri tem pa je potrebna tudi neverjetna vztrajnost in natančnost."Sestavine" za sestavo Štepka (volna, oblečeni krogci, šivanka, nit). Njegova izdelava je precej zamudna, pri tem pa je potrebna tudi neverjetna vztrajnost in natančnost.

Gospa Ada Černač, ki vodi delavnice izdelovanja Štepkov. Gospa Ada Černač, ki vodi delavnice izdelovanja Štepkov.

Med predstavitvijo slikanice so takole nastajali novi Štepki. Med predstavitvijo slikanice so takole nastajali novi Štepki.

Vsak krogec posebej se najprej izreže, nato obleče v recikliran kos blaga. Vsak krogec posebej se najprej izreže, nato obleče v recikliran kos blaga.

Pisani Štepki vedno narišejo nasmeh na obraz. Pisani Štepki vedno narišejo nasmeh na obraz.

Katerega bi izbrali? Katerega bi izbrali?

Kot je povedala Alenka Lovišček Stojanovič, je Štepko sicer star že okrog 20 let, le da je šele v zadnjem času dobil ime. Prej je bil poznan le kot "škratek". In ker ta škratek nastaja v Štepanjskem naselju, je po premisleku postal kar Štepko. Kot je povedala Alenka Lovišček Stojanovič, je Štepko sicer star že okrog 20 let, le da je šele v zadnjem času dobil ime. Prej je bil poznan le kot "škratek". In ker ta škratek nastaja v Štepanjskem naselju, je po premisleku postal kar Štepko.

 Zraven Štepka v Domu starejših občanov Ljubljana Moste - Polje nastaja tudi nakit, venčki, srčki, obeski, novoletne čestitke in mnogo ostalih unikatnih, ročno izdelanih izdelkov. Zraven Štepka v Domu starejših občanov Ljubljana Moste - Polje nastaja tudi nakit, venčki, srčki, obeski, novoletne čestitke in mnogo ostalih unikatnih, ročno izdelanih izdelkov.

 Štepko je tako simbol optimizma, veselja, medgeneracijskega sodelovanja, ki se prenaša iz roda v rod. Štepko je tako simbol optimizma, veselja, medgeneracijskega sodelovanja, ki se prenaša iz roda v rod.

Glavni "krivci" za nastanek Štepkovih dobrot, slikanice in pobarvanke. Glavni "krivci" za nastanek Štepkovih dobrot, slikanice in pobarvanke.  

Alenka Klopčič, avtorica treh zgodbic o Štepku, nam je izdala, kakšen pa je njen Štepko, v kakšne barvne kombinacije bi ga odela: "Mogoče je malce krivo, ker se ljudje dejansko hitro lahko precej oukvirjamo. Ampak prvi Štepko, ki sem ga jaz prejela in od mene potem tudi Roman, je ta, ki je na naslovnici pobarvanke in slikanice. Torej roza vijoličen. To je prvi Štepko, ki sem ga jaz poznala in v moji glavi, ko nekdo reče Štepko, si zamislim tega. Očitno se je vsidral v spomin tudi Romanu, ker je ravno tega izbral za naslovnico pobarvanke in knjigice."Alenka Klopčič, avtorica treh zgodbic o Štepku, nam je izdala, kakšen pa je njen Štepko, v kakšne barvne kombinacije bi ga odela: "Mogoče je malce krivo, ker se ljudje dejansko hitro lahko precej oukvirjamo. Ampak prvi Štepko, ki sem ga jaz prejela in od mene potem tudi Roman, je ta, ki je na naslovnici pobarvanke in slikanice. Torej roza vijoličen. To je prvi Štepko, ki sem ga jaz poznala in v moji glavi, ko nekdo reče Štepko, si zamislim tega. Očitno se je vsidral v spomin tudi Romanu, ker je ravno tega izbral za naslovnico pobarvanke in knjigice."

Kot so povedale "Štepkove šivilje" iz Doma starejših občanov Ljubljana, Moste-Polje, je Štepko sedaj res zaživel in potuje po vrtcih, šolah, tudi v Bruselj kot vidimo je že potoval. Kot so povedale "Štepkove šivilje" iz Doma starejših občanov Ljubljana, Moste-Polje, je Štepko sedaj res zaživel in potuje po vrtcih, šolah, tudi v Bruselj kot vidimo je že potoval.

Postopek je kar zahteven in posamezna figura zahteva kar nekaj časa, so povedali, a zdaj, ko vidijo, »kako se Štepko razvija in gre v svet – tudi s pomočjo evropske poslanke Tanje Fajon«, ga bodo šivali še z večjim zanosom, so zatrdili.Postopek je kar zahteven in posamezna figura zahteva kar nekaj časa, so povedali, a zdaj, ko vidijo, »kako se Štepko razvija in gre v svet – tudi s pomočjo evropske poslanke Tanje Fajon«, ga bodo šivali še z večjim zanosom, so zatrdili.

Predstavitev slikanice je potekala v zelo pozitivnem vzdušju. Predstavitev slikanice je potekala v zelo pozitivnem vzdušju.

Veliko Štepkov je že bilo podarjenih, veliko pa jih še bo. Veliko Štepkov je že bilo podarjenih, veliko pa jih še bo.

Takoj za naslovnico pobarvanke, si lahko preberete, kdo Štepko sploh je. Takoj za naslovnico pobarvanke, si lahko preberete, kdo Štepko sploh je.

Na hodniku pa je tudi razstava vseh Štepkov in njegovih prigod, ki jih lahko pobarvate v pobarvanki. Avtor razstave je ilustrator Roman Pekljaj. 

V Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje izdelujejo tudi mnogo izdelkov, ki nakazujejo veliko ročnih spretnosti. V Domu starejših občanov Ljubljana Moste-Polje izdelujejo tudi mnogo izdelkov, ki nakazujejo veliko ročnih spretnosti.

Okraski, narejeni z neverjetno natančnostjo. Okraski, narejeni z neverjetno natančnostjo.

Srčki, po katerih je dom prav tako zelo znan. Srčki, po katerih je dom prav tako zelo znan.

Seveda pa je v zadnjem času največ pozornosti deležen Štepko. Seveda pa je v zadnjem času največ pozornosti deležen Štepko.

Stanovalki, ki se z veseljem udeležujeta različnih delavnic, kjer se v domu izdelujejo najrazličnejši okraski in šivani izdelki. Stanovalki, ki se z veseljem udeležujeta različnih delavnic, kjer se v domu izdelujejo najrazličnejši okraski in šivani izdelki.

 Ker smo v obdobju veselega decembra, smo pokukali tudi na njihov atrij, kjer ni manjkalo jelenčkov in novoletne jelke. Ker smo v obdobju veselega decembra, smo pokukali tudi na njihov atrij, kjer ni manjkalo jelenčkov in novoletne jelke.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.