NAGRADNO: Kdo bo sedel zraven Plečnika?

3. 12. 2019

Ledena dežela se že drugo leto zapored nahaja v samem središču mesta Ljubljane na Kongresnem trgu (prejšnja leta smo jo lahko občudovali za vodnim mestom Atlantis). Lesene hiške prav ne morete zgrešiti; v njej pa boste deležni neverjetnih ledenih skulptur in vožnje po ledenem toboganu. Kar dvema družinama poklanjamo brezplačen vstop, tako da vabljeni k sodelovanju. 

60 ton ledu približno je bilo letos uporabljenega. Pri projektu pa je vsega skupaj sodelovalo okrog 20 ljudi, od tega šest glavnih umetnikov, ki so ustvarili skulpture. Letos je novost ta, da je prostor večji kot lani, oziroma kar največji doslej, tako da ga lahko obišče več ljudi. Sploh po 20. decembru, ko Ledeno deželo obišče res največ ljudi. Vsako leto, kot je že znano, je določena tematika, letos je to zaledenela Ljubljana. Motivi so Rimljani, rimska bojna vprega, koliščarji, rimljani sami in seveda tudi rimljanke, rimski vojščaki, vodnjak. Potem pa je tukaj, tako kot vsako leto, tobogan, pa zmaj in Codellijevo vozilo. Miro je pa najbolj ponosem na to, da je postavil Plečnikovo Katedralo svobode, to kar ni uspelo samemu Plečniku v realnosti, je pa seveda njegova ideja. Gre za koncept, kakšen bi po njegovem mnenju moral izgledati parlament. Ja, pa sam Plečnik je tudi kot skulptura. Plečnik na klopci, ki bere načrt. 

Ogromno je pa tudi takšnih skulptur, da se lahko ljudje ob njih fotografirajo. Na rimski bojni vpregi se lahko fotografirate, v Codellijevem vozilu, zraven Plečnika na klopci, pa tudi menih je, kjer lahko v odprtino daš obraz. Več je letos teh "foto-spotov". Novost je pa tudi kar 5-metrski tobogan, največji doslej. Tega najbolj obožujejo seveda otroci. 

Sandi Dornik, podpornik projekta in soorganizator. 

Ledena skulptura arhitekta Jožeta Plečnika, ki je oblikoval središče Ljubljane, vključno s tržnico in tromostovjem. Zraven njega lahko sedete na klopco in se fotografirate. Ledena skulptura arhitekta Jožeta Plečnika, ki je oblikoval središče Ljubljane, vključno s tržnico in tromostovjem. Zraven njega lahko sedete na klopco in se fotografirate.

Letos je v Ledeni deželi najdaljši ledeni tobogan doslej. Dolg je več kot pet metrov. Hu-hu, to bo dolga ledena vožnja! Letos je v Ledeni deželi najdaljši ledeni tobogan doslej. Dolg je več kot pet metrov. Hu-hu, to bo dolga ledena vožnja!

Letos je ustvarjalo šest umetnikov iz štirih držav: Slovenije, Finske, Srbije in Mongolije. Porabili so 60 ton ledu, ki je iz Kranjske Gore, nekaj je pa tudi umetnega. 

 Ledena dežela je v Sloveniji sedmič. Prvo leto je bila v Kranjski Gori, štiri leta zraven adrenalinskega parka za Atlantisom v BTC in sedaj je drugo leto na Kongresnem trgu s prelepim pogledom na ljubljanski grad. 

 Če vas zanima podoba Ledene dežele v lanskem letu, kliknite na ta prispevek. Leta 2017 pa je Ledena dežela stala še v BTC za Atlantisom, prav tako tudi leta 2016, ko smo jo mi obiskali prvič. 

 Tobogan - veselje vseh! Staršev in otrok! Tobogan - veselje vseh! Staršev in otrok!

"Zelo sem vesel, da mi je Ledeno deželo uspelo iz Kranjske Gore pripeljati v ljubljano. Za to pa je zaslužen Miha Rakar, ki mi je to omogočil oziroma je v tem prepoznal potencial in smo imeli potem štiri leta Ledeno deželo v BTC, sedaj pa torej v središču Ljubljane."

Miro Rismondo

Miro Rismondo: "Ustvarja se večinoma z motorko in veliko domišljije".Miro Rismondo: "Ustvarja se večinoma z motorko in veliko domišljije".

vsaka skulptura je tudi osvetljena z barvnimi led lučmi, tako da delujejo zelo pravljično. vsaka skulptura je tudi osvetljena z barvnimi led lučmi, tako da delujejo zelo pravljično.

"Ja, res je. Izjemno smo ponosni na vaše delo, kajti Ledena dežela je unikatna, toliko ledu zbrati na kup in ga oblikovati v takšne skulpture je res fenomen. Mislim, da je lokacija sedaj res prava, kakovosti primerna in prav poda se v center Ljubljane, najlepše mestu na svetu."

Miha Rakar, direktor BTC Ljubljana

 Ledena vtomobil, v katerega lahko sedete in se fotografirate! Ledena vtomobil, v katerega lahko sedete in se fotografirate!

 Plečnikova Katedrala svobode, zamisel, ki jo je imel Plečnik za slovenski parlament. Skulpturo je izdelal Janez Dolšak. V realnosti pa seveda Plečnikova ideja ni bila realizirana. Plečnikova Katedrala svobode, zamisel, ki jo je imel Plečnik za slovenski parlament. Skulpturo je izdelal Janez Dolšak. V realnosti pa seveda Plečnikova ideja ni bila realizirana.

Takšna lesena hiška, polna ledenih zamisli vas bo do predvidoma 6. januarja čakala na Kongresnem trgu. Takšna lesena hiška, polna ledenih zamisli vas bo do predvidoma 6. januarja čakala na Kongresnem trgu.

Ledeni vodnjak. Ledeni vodnjak.

Letos so se v Ledeno deželo vrnile tudi jaslice. Izdelal jih je umetnik iz Finske. Letos so se v Ledeno deželo vrnile tudi jaslice. Izdelal jih je umetnik iz Finske.

V leseni hiški je stalna temperaturra -4 Stopinj celzija, tako da se toplo oblecite. Temperatura mora biti zato, da skulptura ostanejo ves čas iste in da se seveda ne stopijo. V leseni hiški je stalna temperaturra -4 Stopinj celzija, tako da se toplo oblecite. Temperatura mora biti zato, da skulptura ostanejo ves čas iste in da se seveda ne stopijo.

Jaslice iz drugega zornega kota. Jaslice iz drugega zornega kota.

Tobogan kar kliče po vožnji. Tobogan kar kliče po vožnji.

Največkrat uporabljeno orodje je bila motorka. Sicer pa je prav prišlo tudi kakšno bolj natančno rodje. Največkrat uporabljeno orodje je bila motorka. Sicer pa je prav prišlo tudi kakšno bolj natančno rodje.

Rimljani. Rimljani.

Točka za fotografijo!Točka za fotografijo!

Poglejte to natančnost pri "obleki" vojščaka. Poglejte to natančnost pri "obleki" vojščaka.

Tobogan z vozilom. Tobogan z vozilom.

Pravno obvestilo:

Vse podrobnosti o varovanju osebnih podatkov za namen sodelovanj v nagradni igri, si preberite tukaj. 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer