Programerski vikend pobeg za 40 deklet in fantov

8. 12. 2019

40 deklet in fantov, vključenih v programe Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, bo v petek, 13. decembra po šoli sedlo na avtobus in se odpeljalo proti Kranjski Gori. Tam jih bodo poleg zabavnega druženja in umika iz včasih težkega vsakdana pričakale delavnice programiranja. Vikend bo potekal v Kranjski Gori od 13. do 15. decembra. 

Do nedelje pa ne bodo le programirali ampak se bodo učili tudi odgovorne rabe tehnologije, spoznavali bodo poklice, ki vključujejo uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ter svoje nova programerska znanja povezovali z umetnostjo in orientacijo v naravi. Brezplačen programerski vikend za mlade, ki ga organizirata Zavod in ZPM Ljubljana Moste-Polje, je že drugi vikend za najstnike, ki poteka v okviru programa Večgeneracijskega centra Skupna točka. Donatorja, ki omogočata izvedbo programerskih delavnic, sta podjetji Infinum in Kupi.

Računalniški vikend za mlade bo potekal že drugič in je v celoti brezplačen. Računalniški vikend za mlade bo potekal že drugič in je v celoti brezplačen.
Lov na kodo

V soboto dopoldan se bodo mladi programerji podali v naravo, kjer se bodo s pomočjo pametnih telefonov urili v orientaciji v naravi in pri tem reševali programerske uganke. Igro sestavlja več etap. V vsaki etapi mora ekipa čimprej priti do točke, kjer je skrita QR-koda z uganko, ki razkrije lokacijo naslednje kontrolne točke. Ko člani ekipe kodo najdejo, jo skenirajo in prejmejo programersko uganko ter koordinate naslednje lokacije, s čimer začnejo novo etapo igre. Zmaga ekipa, ki prva najde vse kontrolne točke in reši vse uganke.

Tehnologija in etika

Ker so vsa področja naših življenj prepletena s tehnologijo, ni dovolj, da se učimo zgolj o njeni uporabi in delovanju. Zato bodo dekleta in fantje razpravljali o etičnih programerskih pristopih ter razmišljali o učinkih interneta, pametnih telefonov in drugih rešitev na njihova življenja. Pred pogovorom si bodo ogledali slovenski dokumentarni film Hekerji, pri katerem so sodelovali strokovnjaki z nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Podrobnejše informacije in pa prijave lahko opravite v tem prispevku. 

T. M.

Foto: David Lotrič Banović