Katera bitja se svetijo v temi?

28. 11. 2019

Kresničke, gosenice, plankton, polži, meduze in celo nekatere rastline se včasih svetijo v temi! 

Kadar živa bitja oddajajo svetlobo in se zaradi tega tudi svetijo v temi, ta pojav imenujemo luminiscenca. Povzroči jo posebna kemična reakcija ali pa celo električna energija, ki nastane kot reakcija v teh res posebnih živih bitjih.   

Celo morje se lahko sveti v temi. Seveda zaradi planktona, ki ga pobarva. Najbolj znana plaža z vodo, ki se v temi sveti zaradi planktona, je na Maldivih.Celo morje se lahko sveti v temi. Seveda zaradi planktona, ki ga pobarva. Najbolj znana plaža z vodo, ki se v temi sveti zaradi planktona, je na Maldivih.

Veš, da imajo to sposobnost nekatere rastline? Morda veš katere?Veš, da imajo to sposobnost nekatere rastline? Morda veš katere?
Nekatere alge in korale se svetijo v temi! Pa tudi nekateri mehkužci in žuželke ... ta pojav je tako zanimiv, da so ga v raziskovanju poskusili poustvariti celo znanstveniki.

Japonski znanstveniki so se z luminiscenco poigrali kar sami. Gensko so spremenili ribe vrste Zebrica. Spremenili so jih tako, da so jim dodali gen ene od meduz, ki se sveti v temi. Potem so tudi ribice dobile to sposobnost!Japonski znanstveniki so se z luminiscenco poigrali kar sami. Gensko so spremenili ribe vrste Zebrica. Spremenili so jih tako, da so jim dodali gen ene od meduz, ki se sveti v temi. Potem so tudi ribice dobile to sposobnost!

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.