Teta Pehta ima tudi svojo pesem

18. 11. 2019

Vsi poznamo Kekca in Mojco, kakor tudi Kekčevo ter Mojčino pesem. Ena izmed ključnih oseb znamenitih Vandotovih zgodb, ki so lani praznovale stoto obletnico, pa ni imela svoje pesmi. Govorimo seveda o Pehti, zeliščarki, ki je pomagala Mojci, da si je pozdravila oči. Skupina Katalena pa je torej tista, ki je kriva, da ima odslej tudi Pehta svojo pesem. 

Pehtina pesem je nastala kot del scenske glasbe za baletno predstavo Kekec, ki jo je režiral in koreografiral Edward Clug. Balet za mladino in otroke je doživel premiero septembra 2018, 7. decembra 2019 pa bo dožvel prav posebno reprizo, v veliki dvorani SNG Maribor ga bo skupina Katalena namreč spremljala v živo.Pehtina pesem je nastala kot del scenske glasbe za baletno predstavo Kekec, ki jo je režiral in koreografiral Edward Clug. Balet za mladino in otroke je doživel premiero septembra 2018, 7. decembra 2019 pa bo dožvel prav posebno reprizo, v veliki dvorani SNG Maribor ga bo skupina Katalena namreč spremljala v živo.

Avtorska glasba temelji na nekaterih znanih motivih in podobno velja tudi za Pehtino pesem. Besedilo in glasbo sicer podpisuje Boštjan Narat, nekaj elementov pa se naslanja na znano vižo Marjana Vodopivca ter besedilo Kajetana Koviča. Pehtina Pesem je bila posneta v studiu Penrose recording v Ljubljani pod taktirko Žige Rezarja in Jerneja Kržiča, za mastering pa je poskrbel Janez Križaj. Album z glasbo iz plesne predstave Kekec je izšel pri Založbi Pivec v sodelovanju z SNG Maribor.

Kataleno sicer čaka koncertno pestra jesen

Prihodnji petek, 22.11., bodo gostovali na Mostovni, dan kasneje, 23.11., pa v kranjskem TrainStation. Prvi dan najbolj prazničnega meseca v letu bodo odigrali 40. ponovitev predstave Enci benci Katalenci, ki jo je videlo dobrih šestnajsttisoč obiskovalcev. V soboto, 7. decembra pa sledi uprizoritev Kekca v SNG Maribor. Zimsko sezono gostovanj bodo otvorili s predstavo Enci benci Katalenci, ki bo na sporedu 21. decembra v Gledališču Koper, kjer sicer zaključujejo tudi jesensko sezono s serijo ponovitev istoimenske predstave.

Katalena so: Vesna Zornik (vokal), Polona Janežič (klaviature), Boštjan Gombač (klarinet, žvižganje), Tibor Mihelič Syed (bas kitara), Boštjan Narat (kitara) in Robert Rebolj (bobni).

Kekčeva pesem iz originalnega filma Kekec

Mojčina pesem

Tanja Mojzer
Foto: Luka Kaše

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.