Zagorska bučnica - kako jo pripraviti?

16. 11. 2019

Hrvaško Zagorje je področje, ki se nahaja takoj za slovensko mejo. Je gričevnata geografsko-zgodovinska pokrajina na severozahodu Hrvaške med Medvednico, Slovenijo, Međimurjem in Podravino. Hrvaško Zagorje ima svojo značilno kulinariko, med katero so najbolj znani zagorski štruklji in pa zagorska bučnica. In kako pripraviti pravo zagorsko bučnico, bomo spoznali v tem prispevku. 

Lucija je najprej pripravila vlečeno testo, ki vsebuje navadno belo pšenično moko, vodo, sol in malce olja. Kar je pri vlečenem testu najpomembneje je to, da se ga zamesi, nato pa mora testo počivati vsaj dve uri, da se ga lahko lepo razvzleče. Lucija je najprej pripravila vlečeno testo, ki vsebuje navadno belo pšenično moko, vodo, sol in malce olja. Kar je pri vlečenem testu najpomembneje je to, da se ga zamesi, nato pa mora testo počivati vsaj dve uri, da se ga lahko lepo razvzleče.

Z rdečo smo na tem zemljevidu označili nekaj najpomembnejših krajev oziroma točk, po katerem je Hrvaško Zagorje najbolj znano. Z rdečo smo na tem zemljevidu označili nekaj najpomembnejših krajev oziroma točk, po katerem je Hrvaško Zagorje najbolj znano.

Vlečeno testo se že s prsti razprostira po celotni površini mizi. Ta del je med vsemi najtežji, saj se vlečeno testo zelo rado raztrga. Vlečeno testo se že s prsti razprostira po celotni površini mizi. Ta del je med vsemi najtežji, saj se vlečeno testo zelo rado raztrga.

Lucija nam je zato podala en sila uporaben nasvet: na testo kapne par kapljic olja. Tako se testo dodatno navlaži in bolje razvleče. Lucija nam je zato podala en sila uporaben nasvet: na testo kapne par kapljic olja. Tako se testo dodatno navlaži in bolje razvleče.

Uspelo ji je! Poglejte to testo, nikjer nobene luknjice. Na tako razvlečeno podlaga, se sedaj enakomerno porazdeli nadev. Uspelo ji je! Poglejte to testo, nikjer nobene luknjice. Na tako razvlečeno podlaga, se sedaj enakomerno porazdeli nadev.

Kot že samo ime bučnica pove, je nadev iz buč. In sicer so glavne sestavine: naribana buča, jajce, kisla smetana, skuta in malce soli. Kot že samo ime bučnica pove, je nadev iz buč. In sicer so glavne sestavine: naribana buča, jajce, kisla smetana, skuta in malce soli.

Kot lahko razberete, dodan sladkor, čeprav se bučnico ponuja kot sladico. Jed je enostavna za pripravo, vsebuje pa tudi sesatvine, ki so zelo poceni in dostopne, saj je to bila jed kmetov in vinogradnikov, ki so sestavine imeli vedno doma. Kot lahko razberete, dodan sladkor, čeprav se bučnico ponuja kot sladico. Jed je enostavna za pripravo, vsebuje pa tudi sesatvine, ki so zelo poceni in dostopne, saj je to bila jed kmetov in vinogradnikov, ki so sestavine imeli vedno doma.

Testo se po tem, ko smo mu nadeli nadev iz obeh strani zvije v kačo. Zvije pa se ga iz obeh strani zato, da ne dobimo predebele "kače". Testo se po tem, ko smo mu nadeli nadev iz obeh strani zvije v kačo. Zvije pa se ga iz obeh strani zato, da ne dobimo predebele "kače".

Poglejte jo, bučnica že dobiva svojo pravo podobo, preden roma seveda v pečico. Poglejte jo, bučnica že dobiva svojo pravo podobo, preden roma seveda v pečico.

Na pomaščen pekač se jo nato razdeli v kolone, kolikor je za naš pekač potrebno in bučnico čaka samo še visoka temperatura. Na pomaščen pekač se jo nato razdeli v kolone, kolikor je za naš pekač potrebno in bučnico čaka samo še visoka temperatura.

Bučnica se peče 40-50 minut na 200 Stopinj Celzija. Načeloma je ni potrebno z ničemer premazati po vrhu, nekateri pa sicer po vrhu dodajo še stepeno jajce ali malce skute. Bučnica se peče 40-50 minut na 200 Stopinj Celzija. Načeloma je ni potrebno z ničemer premazati po vrhu, nekateri pa sicer po vrhu dodajo še stepeno jajce ali malce skute.

Kljub temu, da ima Lucija šele 16 let, je v peki že zelo domača. Velikokrat se udeležuje tudi festivala Bučnica fest, ki poteka vsako leto na Hrvaškem Zagorju (vsako leto v drugi občini). Letošnji festival je potekal že peto leto, in sicer v nedeljo, 25. avgusta v občini zagorska sela. V tem projektu pa sodelujejo še občine Kumrovec, Desinić in že omenjena Zagorska Sela. Kljub temu, da ima Lucija šele 16 let, je v peki že zelo domača. Velikokrat se udeležuje tudi festivala Bučnica fest, ki poteka vsako leto na Hrvaškem Zagorju (vsako leto v drugi občini). Letošnji festival je potekal že peto leto, in sicer v nedeljo, 25. avgusta v občini zagorska sela. V tem projektu pa sodelujejo še občine Kumrovec, Desinić in že omenjena Zagorska Sela.

Festival Bučnica fest poteka tako, da se prijavijo posamezne ekipe, ki sodelujejo pri peki bučnice. Ne manjka pa tudi spremljevalnega programa na odru in ob njem (kulturno-zabavni in etnografski program). Festival Bučnica fest poteka tako, da se prijavijo posamezne ekipe, ki sodelujejo pri peki bučnice. Ne manjka pa tudi spremljevalnega programa na odru in ob njem (kulturno-zabavni in etnografski program).

Pa je že tukaj - pečena bučnica! Načeloma s ejo posreže brez sladkorja in ostalih dodatkov, če kdo želi, pa se jo seveda tudi lahko posuje s sladkorjem v prahu. Pa dober tek! Pa je že tukaj - pečena bučnica! Načeloma s ejo posreže brez sladkorja in ostalih dodatkov, če kdo želi, pa se jo seveda tudi lahko posuje s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.