Ste že obiskali grad Veliki tabor?

20. 11. 2019

Veliki tabor je izjemno zanimiv grad, ki ponuja ogromno različnih delavnic in festivalov, še posebej v poletnem času, sicer pa skozi vse leto. Nahaja se na Hrvaškem, blizu kraja Destenič. Najbolj je poznan po legendi o Veroniki in našem celjskem grofu Frideriku. Legenda celo pravi, da bi naj bila Veronika zazidana v steno ravno v tem gradu. 

 Iz Ljubljane je Veliki tabor oddaljen okrog 130 kilometrov, iz Štajerske smeri pa je veliko bližje. Še bližje ga imajo prebivalci Podčetrtka, in sicer le nekaj minut z avtomobilom. 

  Grad se lepo vidi, ko se vozite po hrvaškem Zagorju. S svojo lokacijo na vrhu Košničkega Huma na 333 m nadmorske višine dominira nad zagorskimi kraji že več kot pol tisočletja. Ko se zapeljete do njega, pa je zanimiv tudi razgled, ki se z Velikega Tabora ponuja nad celotnim hrvaškim Zagorjem in delom Slovenije. Grad se lepo vidi, ko se vozite po hrvaškem Zagorju. S svojo lokacijo na vrhu Košničkega Huma na 333 m nadmorske višine dominira nad zagorskimi kraji že več kot pol tisočletja. Ko se zapeljete do njega, pa je zanimiv tudi razgled, ki se z Velikega Tabora ponuja nad celotnim hrvaškim Zagorjem in delom Slovenije.

Veronika Deseniška, v katero se velikokrat za obiskovalce srednjeveškega gradu, prelevi katera od muzejskih uslužbenk, je bila grofica Celjska, saj je bila druga žena Friderika II. Celjskega. Njuna poroka je najbolj znana po tem, da je bila zelo nezaželena, zaradi česar je bila proti Veroniki sprožena gonja, znana daleč naokrog. Prišlo je celo do prvega zabeleženega čarovniškega procesa na Slovenskem. Čeprav je bila pred sodiščem oproščena, so jo žal umorili. Veronika Deseniška, v katero se velikokrat za obiskovalce srednjeveškega gradu, prelevi katera od muzejskih uslužbenk, je bila grofica Celjska, saj je bila druga žena Friderika II. Celjskega. Njuna poroka je najbolj znana po tem, da je bila zelo nezaželena, zaradi česar je bila proti Veroniki sprožena gonja, znana daleč naokrog. Prišlo je celo do prvega zabeleženega čarovniškega procesa na Slovenskem. Čeprav je bila pred sodiščem oproščena, so jo žal umorili.

Na zemljevidu je z rdečo barvo označeno, kje se nahaja Veliki tabor. Kot lahko vidimo, je to zelo blizu Podčetrtka, takoj za slovensko-hrvaško mejo. Na zemljevidu je z rdečo barvo označeno, kje se nahaja Veliki tabor. Kot lahko vidimo, je to zelo blizu Podčetrtka, takoj za slovensko-hrvaško mejo.

Zmaj, ki ga lahko srečate pred vhodom. Kar nekaj zmajev je to leto krasilo in še krasi grad in okolico, to pa zaradi tega, ker je drugi festival LegendFest, ki je potekal v avgustu, bil na temo zmajev. Zmaj, ki ga lahko srečate pred vhodom. Kar nekaj zmajev je to leto krasilo in še krasi grad in okolico, to pa zaradi tega, ker je drugi festival LegendFest, ki je potekal v avgustu, bil na temo zmajev.

Še en veliki zmaj. Kdo se želi fotografirati ob njem? Še en veliki zmaj. Kdo se želi fotografirati ob njem?

Vsako leto je ideja LegendFesta, da se govori o drugi tematiki; kot rečeno so letos na svoj račun prišli zmaji. Vsako leto je ideja LegendFesta, da se govori o drugi tematiki; kot rečeno so letos na svoj račun prišli zmaji.

Vhod v veličasten Veliki tabor, za katerega menijo, da je najstarejši del bil zgrajen sredi 15. stoletja, medtem ko drugi menijo, da se je gradnja najstarejšega dela začela šele po letu 1502.Vhod v veličasten Veliki tabor, za katerega menijo, da je najstarejši del bil zgrajen sredi 15. stoletja, medtem ko drugi menijo, da se je gradnja najstarejšega dela začela šele po letu 1502.

Do gradu vodi zanimiva pot ob naravi, ves čas pa imamo tudi lep razgled na sam grad na vrhu hriba. Do gradu vodi zanimiva pot ob naravi, ves čas pa imamo tudi lep razgled na sam grad na vrhu hriba.

 O Veroniki Deseniški se je skozi zgodovino veliko pisalo, o njej so nastale tudi mnoge gledališke predstave, opere, pri nas je bil zelo odmeven tudi spektakularni muzikal, ki se je odvijal prav na celjskem gradu. O prvem delu njenega življenja pa je znano zelo malo. S Friderikom II. Celjskim se je Veronika poročila leta 1424 ali 1425, nekaj let za tem, ko je v sumljivih okoliščinah umrla njegova prva žena Elizabeta Frankopanska, kar je že povzročilo ohladitev odnosov med Friderikom II. in njegovim očetom Hermanom II. O Veroniki Deseniški se je skozi zgodovino veliko pisalo, o njej so nastale tudi mnoge gledališke predstave, opere, pri nas je bil zelo odmeven tudi spektakularni muzikal, ki se je odvijal prav na celjskem gradu. O prvem delu njenega življenja pa je znano zelo malo. S Friderikom II. Celjskim se je Veronika poročila leta 1424 ali 1425, nekaj let za tem, ko je v sumljivih okoliščinah umrla njegova prva žena Elizabeta Frankopanska, kar je že povzročilo ohladitev odnosov med Friderikom II. in njegovim očetom Hermanom II.

Če boste grad obiskali v času katerega od njihovih festivalov, boste deležni posebnega vodstva po prizorišču gradu, saj se uslužbenci zelo velikokrat oblečejo v posebna oblačila, ki spominjajo na srednji vek. Na tej fotografiji tako vidimo Veroniko Deseniško, Friderika Celjskega in muzejsko sodelavko, ki je izredno spretna pri streljanju z lokom in na gradu vodi delavnice streljanja za otroke in odrasle. Če boste grad obiskali v času katerega od njihovih festivalov, boste deležni posebnega vodstva po prizorišču gradu, saj se uslužbenci zelo velikokrat oblečejo v posebna oblačila, ki spominjajo na srednji vek. Na tej fotografiji tako vidimo Veroniko Deseniško, Friderika Celjskega in muzejsko sodelavko, ki je izredno spretna pri streljanju z lokom in na gradu vodi delavnice streljanja za otroke in odrasle.

Veliki tabor ima okrog 3400 m² površine. Sedaj je v lasti države, ki ga uporablja kot muzej in v turistične namene. Zelo je znan po svojih arkadah. Veliki tabor ima okrog 3400 m² površine. Sedaj je v lasti države, ki ga uporablja kot muzej in v turistične namene. Zelo je znan po svojih arkadah.

Veronika je bila plemkinja nižjega stanu, po rodu ravno iz Desinića, poroke med nižjim in višjim življenjem pa so bile po cerkvenem pravu sicer veljavne, a med plemstvom niso bile sprejete.Veronika je bila plemkinja nižjega stanu, po rodu ravno iz Desinića, poroke med nižjim in višjim življenjem pa so bile po cerkvenem pravu sicer veljavne, a med plemstvom niso bile sprejete.

Poglejte jo - kočijo s katero so se včasih vozili graščaki. Poglejte jo - kočijo s katero so se včasih vozili graščaki.

Pomanjšana maketa gradu Veliki grad. Pomanjšana maketa gradu Veliki grad.

Oklep vojščaka. Oklep vojščaka.

 Najprej so na najbolj izpostavljeni strani ob prvotnem peterokotnem dvonadstropnem obrambnem stolpu dogradili dva polkrožna obrambna stolpa s strelnimi linami, kasneje pa še dva prav tako polkrožna stolpa, tako da je bil prvotni obrambni stolp, ki so ga dvignili za eno nadstropje in preuredili v stanovanjski del obkrožen s štirimi polkrožnimi obrambnimi stolpi. Dvorišče je kasneje dobilo še arkade, tako da je znotraj gradu nastala še dvonadstropna renesančna galerija po vzoru dvorcev iz 15. in 16. stoletja. Najprej so na najbolj izpostavljeni strani ob prvotnem peterokotnem dvonadstropnem obrambnem stolpu dogradili dva polkrožna obrambna stolpa s strelnimi linami, kasneje pa še dva prav tako polkrožna stolpa, tako da je bil prvotni obrambni stolp, ki so ga dvignili za eno nadstropje in preuredili v stanovanjski del obkrožen s štirimi polkrožnimi obrambnimi stolpi. Dvorišče je kasneje dobilo še arkade, tako da je znotraj gradu nastala še dvonadstropna renesančna galerija po vzoru dvorcev iz 15. in 16. stoletja.

Kot se za gradove in muzeje spodobi, smo priča večim slikam, ki ponazarjajo pomembne zgodovinske dogodke. Kot se za gradove in muzeje spodobi, smo priča večim slikam, ki ponazarjajo pomembne zgodovinske dogodke.

Podobe Velikega tabora skozi čas. Podobe Velikega tabora skozi čas.

V okolici gradu oziroma kar na dvorišču vidimo veliko rekvizitov, ki so jih uporabljali včasih. Tukaj je na primer velika preša za stiskanje grozdja. V okolici gradu oziroma kar na dvorišču vidimo veliko rekvizitov, ki so jih uporabljali včasih. Tukaj je na primer velika preša za stiskanje grozdja.

Pa smo že pri streljanju z lokom in puščico? Ste to že kdaj poskusili? Je zanimiva izkušnja, ki ni niti prelahka, niti pretežka. Pa smo že pri streljanju z lokom in puščico? Ste to že kdaj poskusili? Je zanimiva izkušnja, ki ni niti prelahka, niti pretežka.

Na Velikem taboru izvajajo veliko delavnic za otroke, kakor tudi za starše. Med najzanimivejše sodijo izdelava glinenih izdelkov (raznih posod in ploščic), izdelava lutk iz naravnih materialov, natikanje žebljičkov na zmajevo gnezdo, različne likovne delavnice, lokostrelstvo in še ostale delavnice, ki so vezane na tematske festivale in dogodke. Na Velikem taboru izvajajo veliko delavnic za otroke, kakor tudi za starše. Med najzanimivejše sodijo izdelava glinenih izdelkov (raznih posod in ploščic), izdelava lutk iz naravnih materialov, natikanje žebljičkov na zmajevo gnezdo, različne likovne delavnice, lokostrelstvo in še ostale delavnice, ki so vezane na tematske festivale in dogodke.

Nekaj primerov glinenih izdekov. Nekaj primerov glinenih izdekov.

Vse delavnice in tematska vodstva so izredno poučne dogodivščine, saj kot je v navadi na gradovih izvemo veliko zanimivosti iz področja zgodovine, etnologije, kulture, tudi veliko legend in pa ročnih spretnosti. Vse delavnice in tematska vodstva so izredno poučne dogodivščine, saj kot je v navadi na gradovih izvemo veliko zanimivosti iz področja zgodovine, etnologije, kulture, tudi veliko legend in pa ročnih spretnosti.

Belo zmajevo jajce, ki ga udeleženci delavnice lahko pozlatijo ali posrebrijo z žebljički, ki jih natikajo na jajce. Belo zmajevo jajce, ki ga udeleženci delavnice lahko pozlatijo ali posrebrijo z žebljički, ki jih natikajo na jajce.

Kot nam je povedala Kristina Pavlovič, muzejska pedagoginja, ki med drugim tudi vodi delavnice na gradu, so je izjemno veseli otroci, saj jih natikanje žebljičkov zelo sprošča. Kot nam je povedala Kristina Pavlovič, muzejska pedagoginja, ki med drugim tudi vodi delavnice na gradu, so je izjemno veseli otroci, saj jih natikanje žebljičkov zelo sprošča.

Že skoraj dokončano zlato zmajevo jajce. Že skoraj dokončano zlato zmajevo jajce.

Veliko in pa tri mala zmajeva jajca. Veliko in pa tri mala zmajeva jajca.

Tudi delavnice glinenih izdelkov so izjemno obiskane. Izdelujejo se različni izdelki od posod, do ploščic, slik in ostalih 3D izdekov.  Tudi delavnice glinenih izdelkov so izjemno obiskane. Izdelujejo se različni izdelki od posod, do ploščic, slik in ostalih 3D izdekov.

Glinene ploščice - manjše in velike. Glinene ploščice - manjše in velike.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.