Koper vabi na filmsko rajanje

9. 11. 2019

Mestno jedro Kopra se bo med 11. in 17. novembrom odelo v pisane filmske barve, ki bodo domišljijsko razživele vse generacije, od najmlajših do mladih in njihovih staršev, tudi dedkov in babic. Na ogled bodo številni filmi, pogovori, delavnice in sploh vse, kar je povezano s filmi. Vsi dogodki so popolnoma brezplačni. 

Filmsko-vzgojni dogodek zavoda Otok Filmsko rajanje - dnevi filma za otroke, družine in mlade drugo leto zapored prinaša filmske projekcije najnovejših vznemirljivih zgodb z vsega sveta, filmsko zgodovino, raznolike delavnice za otroke in odrasle in veliko druženja preko katerega se bo odkrival svet gibljivih slik v Centru mladih Koper in palači Gravisi.

Koper bo od 11. do 17. novembra gostil Filmsko rajanje za vse generacije. Koper bo od 11. do 17. novembra gostil Filmsko rajanje za vse generacije.

Vse filmske predstave in delavnice so brezplačne! Podrobnejši programs i lahko ogledate tukaj. 

 Filmsko rajanje se bo zgodilo v mestnem jedru Kopra: v Centru mladih Koper in v palači Gravisi, projekcije za šolske skupine v Cineplexxu Koper. Filmsko rajanje se bo zgodilo v mestnem jedru Kopra: v Centru mladih Koper in v palači Gravisi, projekcije za šolske skupine v Cineplexxu Koper.

Zgodbe o drznih sanjah za mlade

V sodelovanju s Centrom mladih Koper v letošnjem letu pripravljajo več dogajanja tudi za mlade, še posebej, če jim ni blizu le film, pač pa tudi glasba. Dva dokumentarna filma bosta navdihnila z zgodbami vsakogar izmed nas, ki ga zanima iskanje lastne poti v zapletenih in negotovih okoliščinah.

V četrtek, 14. novembra, z raperko Sonito (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015) iščemo pot do svobode izven tradicionalnih okov.

V petek, 15. novembra, v filmu Kriči, Sarajevo! (Tarik Hodžić, 2017) spremljamo neverjetno zgodbo o resničnem koncertu pevca skupine Iron Maiden – sredi obleganega Sarajeva leta 1994.

V nedeljo, 17. novembra, pa bo Koper obiskala mednarodno najbolj uveljavljena slovenska avtorica animiranih filmov Špela Čadež, ki vam bo ob projekciji svojih kratkih animiranih filmov zaupala, kako ustvarjati svoje sanje.

Legende slovenskega filma ob stoletnici rojstva režiserja Franceta Štiglica

Eden najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev France Štiglic bo dobil svoje častno mesto tudi na Filmskem rajanju, ki se pridružuje vseslovenskemu projektu Slovenski teden filma pod krovom Slovenskega filmskega centra, Slovenskega filmskega arhiva in Slovenske kinoteke. Letošnje leto, ko mineva sto let od Štigličevega rojstva, namreč predstavlja edinstveno priložnost za obeleževanje njegovega vpliva, ki ga je imel na razvoj slovenskega filma. V četrtek in petek, 14. in 15. novembra, bo v Centru mladih Koper predvajana njegova legendarni komedija Tistega lepega dne (1962) in Ne joči, Peter (1964), ki bo čisto sveže digitalno restavriran – to bo tudi prva priložnost ogleda te restavrirane kopije v Kopru.

Filmske delavnice z evropskima vzgojno-izobraževalnima projektoma

Zavod Otok je v tem šolskem letu že drugo leto partner v dveh evropskih vzgojno-izobraževalnih projektih, podprtih s strani podprograma EU Ustvarjalna Evropa - MEDIA, katerih vsebine so namenjene tako otrokom kot strokovnim delavcem v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Z metodologijo projekta Film v gibanju se bosta odvili dve delavnici. Na tridnevni intenzivni filmski delavnici za otroke med 12. in 15. letom se bo sestavljalo vizualne zgodbe in kratek film.

Druga delavnica bo namenjena učiteljem, ki bodo prek preprostih vaj dobili priložnost, da se ponovno ali na novo navdušijo nad filmsko umetnostjo in ustvarjanjem s svojimi učenci ali dijaki. V okviru evropskega projekta Filmski kot pa organizatorji vzpostavljajo mednarodno spletno stran filmske vzgoje, zato bodo na Filmskem rajanju skozi seminar učitelji spoznavali interaktivne vaje filmskega jezika, ki jih bodo lahko uporabljali kot pripomoček skupaj s svojimi učenci ali dijaki.

T. M.
Foto: Filmsko rajanje

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.