VIDEO: Kako se preučuje spanje?

7. 11. 2019

Čisto vsako noč sanjaš, čeprav se svojih sanj morda ne spominjaš. Oglej si, kako poteka preučevanje težav s spanjem v posebnem laboratoriju za raziskovanje spanja, ki so ga obiskali Firbcologi.  

Med spanjem se spočije tvoje telo. Znanstveniki pa pravijo tudi, da skozi sanje med spanjem razvijamo svojo kreativnost. V sanjah velikokrat rešujemo probleme in iščemo rešitve, ki nam kasneje pridejo prav v resničnem življenju. Se strinjaš? Si morda tudi že kdaj slišal, da je slikar dobil navdih za svojo sliko kar v sanjah? Pa si slišal tudi, da imajo nekateri odrasli in celo otroci težave z nespečnostjo in celo hojo v spanju? Še ti pokukaj v ta poseben laboratorij za preučevanje spanja, ki so ga obiskali Firbcologi!  

V laboratoriju za preučevanje spanja je potrebno prespati kar celo noč! Zdravniki tam preučujejo valovanje možganov, ki ga spremljajo z elektrodami - malimi žičkami - ki jih osebi namestijo na glavo.V laboratoriju za preučevanje spanja je potrebno prespati kar celo noč! Zdravniki tam preučujejo valovanje možganov, ki ga spremljajo z elektrodami - malimi žičkami - ki jih osebi namestijo na glavo.

Tako pa so videti krivulje, ki jih rišejo senzorji, na podlagi zaznanih nihanj v delovanju možganov. Možgani skozi noč delujejo v različnih fazah globjega in lažjega spanca. Kadar med spanjem sanjamo, se zrkla pod zaprtimi vekami premikajo. Takrat so naši možgani v fazi "REM", kar je angleška kratica za "Rapid Eye Mevement" ali fazo hitrega premikanja oči. Si to premikanje oči že kdaj opazil pri kom, ki si ga opazoval med spanjem?Tako pa so videti krivulje, ki jih rišejo senzorji, na podlagi zaznanih nihanj v delovanju možganov. Možgani skozi noč delujejo v različnih fazah globjega in lažjega spanca. Kadar med spanjem sanjamo, se zrkla pod zaprtimi vekami premikajo. Takrat so naši možgani v fazi "REM", kar je angleška kratica za "Rapid Eye Mevement" ali fazo hitrega premikanja oči. Si to premikanje oči že kdaj opazil pri kom, ki si ga opazoval med spanjem?

Firbcologi so obiskali laboratorij za preučevanje spanja, kjer ljudem, ki imajo težave z nemirnim spancem, pomagajo zdravniki. Vstopi še ti!

Še več firbcoloških izletov lahko narediš na njihovem vogalu Otroškega portala. Prebereš pa lahko še posebnosti o mačjih sanjah.

Foto: Iz videa
Video: Firbcologi
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.