DOBRODELNO: Ali se slišimo?!

5. 11. 2019

Kako bi izgledal svet, če ne bi slišali ali pa bi slišali slabo? Zagotovo precej drugače kot če smo popolnoma zdravi, kajne? Da vsaj malce pomagata gluhim in naglušnim sta moči združila Lado Bizovičar in Miha Zupan, ki tudi sam spada med ljudi, ki ne slišijo dobro. Šlo bo za dobrodelni dogodek, kjer se bodo sredstva zbirala za otroke iz socialno ogroženih družin. 

Dobrodelni dogodek poln smeha in glasbe z naslovom Ali se slišimo?! bo na sporedu na dan slovenskega znakovnega jezika, v četrtek, 14. novembra ob 20. uri v SiTi teatru v Ljubljani. Dogodek je namenjen vsem genracijam in bo sproti prevajan tudi v jezik za gluhe in naglušne (znakovni jezik). 

Poglejmo sedaj nekaj zanimivost o znakovnem jeziku:

V začetku tisočletja je slovenski znakovni jezik (govorica rok, kretanje) uradno postal jezik gluhe manjšine v naši državi, leta 2014 pa je vlada RS 14. november razglasila za praznik slovenskega znakovnega jezika.

Kot eden glavnih predstavnikov slovenske skupnosti gluhih in naglušnih je Miha Zupan že večkrat poskrbel za to, da so se razlike med gluho manjšino in ostalimi prebivalci zmanjšale in da je predsodkov vse manj. Še posebej pa, da so gluhi in naglušni bolje vključeni v okolje, bolj samozavestni ter da so spoznali, da je z voljo in odrekanja mogoče vse. Vrhunski košarkar, ki je nastopil tudi na svetovnem prvenstvu in bil najboljši gluhi športnik na svetu. Zdaj se mu je ponudila priložnost še za novo iskanje mej. Podal je pobudo za dobrodelno prireditev “Ali se slišimo?!”, ki jo bo ob dnevu slovenskega znakovnega jezika 14. novembra, gostil ljubljanski SiTi Teater.

Dogodek bo opremljen z indukcijsko zanko za naglušne, za slišeče pa bo poskrbljno za prevod iz znakovnega jezika v govorico slišečih.

“Tudi pri nas se gluhi borimo za večjo enakopravnost in dokazujemo, da zmoremo vse in še več. Zato s prijatelji, na čelu z Ladom Bizovičarjem pripravljamo predstavo, namenjeno tako slišeči kot gluhi publiki. Dva svetova bomo povezali z obilico humorja, gluhimi in slišečimi umetniki. Radi bi opozorili na težave gluhe skupnosti ter zbrali čim več sredstev, ki jih bomo porabili za poletni košarkarski tabor.”

Miha Zupan

“Miha mi je predstavil svoje gluhe navijače iz društva 14 11 in to je bil eden najzabavnejših večerov. Mineval je skoraj v tišini, razen ko smo se režali. Miha mi je pojasnil, kje in kako so neslišeči prikrajšani, predvsem pa, kako jim lahko skupaj olajšamo lajf, pa še dobimo frende, od katerih nas loči le to, da eni slišimo, drugi pa ne. Ko me je povabil k sodelovanju, sem bil takoj za! Končno se bova spet družila. In to na mojem terenu. Če bi me povabil na košarkarski dvoboj, bi ga nevljudno zavrnil. (smeh)”

Lado Bizovičar

Tanja Mojzer
Foto: Ali se slišimo?! Press

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.