Prizorišča čarovniških prireditev

30. 10. 2019

Jutri, v četrtek, 31. oktobra, se bodo na nekaterih slovenskih gradovih naselile čarovnice! Kje pa bo najbolj strašljivo?

Zadnji dan v mesecu oktobru se praznuje noč čarovnic. Ta praznik, ki zaradi kostumov malo spominja na pust, smo prevzeli z Zahoda in spada med najstarejše praznike. Če boste s starši odšli na izlet in bi se na ta dan tudi vi radi podružili s čarovnicami, si preberite, kje se bodo odvijale zabave in dogodki za otroke. Prizorišča čarovniških prireditev bodo nekateri naši gradovi. Strašljivo pa bo tudi drugje, ne le na gradovih.

OLIMJE
Čarovnice iz Dežele pravljic in domišljije vabijo vse čarovnice in čarovnike, da se udeležijo 8. tradicionalnega kongresa čarovnic v Olimju, ki bo trajal ves dan. 

Osrednji temi bosta, kaj dati v čarobni napoj za večno mladost in kako pripraviti metlo, da poleti hitreje. Najbolj učinkovit napoj bo nagrajen kozarcem vloženih netopirjev. Najmlajši čarovniki in čarovnice se bodo pomerili v izgovarjanju najbolj zapletenih urokov, na prireditvi pa bodo izbrali tudi najlepšo čarovnico.Osrednji temi bosta, kaj dati v čarobni napoj za večno mladost in kako pripraviti metlo, da poleti hitreje. Najbolj učinkovit napoj bo nagrajen kozarcem vloženih netopirjev. Najmlajši čarovniki in čarovnice se bodo pomerili v izgovarjanju najbolj zapletenih urokov, na prireditvi pa bodo izbrali tudi najlepšo čarovnico.

MENGEŠ
Na gradu Jable pri Mengšu pa napovedujejo spektakel, ki bo naježil kožo. Popoldne bodo pripravili bučni sejem z delavnicami za otroke, zvečer pa bo ognjeni šov in zatem ples v maskah.

BLED
Na blejskem gradu, kjer imajo čarovnice vsako leto zadnji dan v oktobru letno srečanje, bo najprej program za mlajše otroke, zatem pa še za večje otroke in odrasle. Na parkirišču pod gradom bo do petka tudi srednjeveški tabor domače srednjeveške skupine viteza Gašperja Lambergarja.

ŠMARTNO PRI LITIJI
Na prireditvi bodo nakupovali na začarani tržnici in izrezovali buče. Otroci se bodo lahko udeležili delavnic in si ogledali gledališko predstavo. Sledil bo čarovniški glasbeni nastop, razglasili pa bodo tudi naj čarovnico bogenšperško.
Grad Bogenšperk bo popoldne začaran. Nanj bodo prišle čarovnice in čarovniki od blizu in daleč.Grad Bogenšperk bo popoldne začaran. Nanj bodo prišle čarovnice in čarovniki od blizu in daleč.

LJUBLJANA
Na posestvu pod vasjo Obrije na severu Ljubljane pripravljajo butični halloween festival, ki bo potekal vse do nedelje. Otroci bodo v delavnicah ustvarjali čarovniška bitja in šli v čarovniško šolo, družine pa se bodo podale na strašno pot po začaranem gozdu. Vsak dan bodo postregli s čarovniškimi čorbami, prigrizki in coprniškimi napoji.

LITIJA
Na 7. tradicionalno noč čarovnic vabijo v Litiji. Sezono plezanja po drevesnih krošnjah bodo sklenili ob ognju in družbi najbolj pustolovskih čarovnic in čarovnikov in se med krošnjami zvečer sprehajali v temi. Spuščali se bodo tudi po najdaljši jeklenici v osrednji Sloveniji.

ŠENČUR
Čarovnice, duhci in drugi liki bodo v Šenčurju preplavili kavarno Medeni vrt. Obiskovalci si bodo lahko brezplačno poslikali obraz, za brbončice pa bodo poskrbeli srhljivi napoji in nenavadne sladice.

SLOVENSKE KONJICE
V Slovenskih Konjicah bodo v Mini ZOOLandu s strašnimi aktivnostmi za otroke začeli popoldne. Zabavali jih bodo s strašnimi animacijami, poslikavami obraza, strahci in čarovnicami.

Foto: Tomo Vrešak - Koča pri čarovnici (1.), Grad Bogenšperk (2.)
STA, E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.