Sobe pobega - Sodobna oblika druženja in reševanja nalog

6. 11. 2019

Ste že obiskali katero sobo pobega oziroma escape room, kot se je v angleščini tudi pri nas uveljavilo ime zanjo? Če ja, ste zagotovo bili navdušeni, saj so dandanes pravi "bum" in zagotovo poskrbijo za veliko smeha, napetosti, sodelovanja med "zaprtimi v sobi", predvsem pa vedno znova, ko se vrata zaprejo, med vsako skupino pride v ospredje izziv: "Dajmo, čim prej rešimo vse naloge in postavimo rekord v hitrosti ter prvi pobegnimo iz sobe." 

Najprej nekaj besed o sobah pobega na splošno

Za vse tiste, ki pa sobe pobega še niste obiskali, nujno preberite to novičko, da izveste, zakaj sploh gre. Za nameček pa vsem skupaj še razkrivamo, kako lahko osvojite brezplačne bone za obisk Sobe pobega v Otroški akademiji po vaši izbiri. Kot rečeno, so Sobe pobega izvrstna igra za otroke, mladostnike in tudi za odrasle. Vse imajo načeloma čas omejen na 60 minut. Načeloma je ideja, da se v sobo "zaklene" skupina, ki se želi preizkusiti v določenih nalogah (skupina ne sme biti prevelika, načeloma je maksimalno število oseb osem, pa že to je veliko. Sicer pa je zelo pogosto, da je v sobi štiri ali pet oseb. Se pa število oseb zelo razlikuje od sobe do sobe oziroma imajo različni izvajalci sob pobega različne možnosti, koliko oseb nastopa kot ekipa. Ravno zaradi tega, ker se v sobo skupina ljudi "zaklene" in je njihova naloga, da "pobegnejo", še prej pa seveda rešijo vse ustrezne naloge, uganke, rebuse, uporabijo splošno razgledanost, logično razmišljanje in rekvizite, je ta koncept rešavanja nalog tudi dobil ime. Načeloma imajo sobe pobega glavno nalogo, da ekipa najde ključ in si tako odklene vrata ter "pobegne ven". Ni pa nujno, da je glavna naloga najti ključ. Lahko je cilj nekaj popolnoma drugega - na primer najti čarobni napoj, odpreti vitrino z mečem oziroma kar koli drugega. Tako je tudi v sobah pobega v Otroški akademiji, ki jo bomo predstavili v tem prispevku. 

Spoznajmo štiri sobe pobega, ki jih lahko obiščete v Otroški akademiji, ki se nahaja na Šmartinski 106 v Ljubljani (v bližini BTC). V okviru našega nagradnega videonatečaja "Kaj pa ti znaš" lahko tudi osvojite kar štiri bone in poskušate pobegniti iz katere od štirih sob, ki jih imajo na voljo. Sodelujete lahko posamezniki ali v skupini po štirje. Vse informacije o tem, kako sodelovati, najdete v tem prispevku. 

Prva soba v Otroški akademiji: Zakleta Bradavičarka

Ta soba je narejena na temo čarovnika in je primerna za učence od 8 let naprej, najstarejši, ki so jo obiskali so bili tudi 14 in 15-letniki. Ideja je, da najdejo čarobni napoj. Pred tem morajo opraviti določene matematične naloge, nekatere stvari se iščejo, so skrite, kot je ena izmed najbolj klasičnih in znanih stvari v sobah pobega. Potem je tukaj tudi besedna uganka in eno besedilo morajo dešifrirati s pomočjo dešifranta. Cilj vseh teh nalog je, da na koncu pridejo do čarobnega napoja. 

Je treba dobro poznati vsebino Harry Potterja oziroma katero od zgodb iz njegovih knjig in filmov?

"Tukaj gre bolj za to, da so nekateri rekviziti iz filma ali knjige, kar ljubiteljem predstavlja dodatno vrednost, sama igra pa ni povezana s filmom ali knjigo in poznavanje vsebine ni potrebno. Otroci rešujejo naloge v povprečju 45 ali 55 minut, kakšne skupine pa naloge rešujejo tudi do zadnje minute. Koliko časa jim je še ostalo za igro, lahko vidijo na zaslonu. 

Nina Cikač, direktorica Otroške akademije 

Skorajda ni otroka, ki še ne bi slišal za mladega čarovnika, ki je hodil na znano čarovniško šolo Bradavičarko. Gre za šolo, ki je polna skrivnosti, ugank in urokov. Profesor Noruč je v svoji sobi pripravil čudežni napoj, do katerega pa bi se radi prikradli tudi Mrlakensteinovi privrženci.Skorajda ni otroka, ki še ne bi slišal za mladega čarovnika, ki je hodil na znano čarovniško šolo Bradavičarko. Gre za šolo, ki je polna skrivnosti, ugank in urokov. Profesor Noruč je v svoji sobi pripravil čudežni napoj, do katerega pa bi se radi prikradli tudi Mrlakensteinovi privrženci.

Določeni rekviziti v sobah pobega so vedno za dekoracijo, določeni pa za namen reševanja nalog. 

Določeni rekviziti v sobah pobega so samo za dekoracijo, določeni pa za namen reševanja nalog. Določeni rekviziti v sobah pobega so samo za dekoracijo, določeni pa za namen reševanja nalog.

Prilagamo še kratek videoposnetek iz sobe Zakleta bradavičarka:

 Skupina mora sama ugotoviti, kateri rekviziti so namenjeni za reševanje nalog in vodijo do prave šifre oziroma so na poti do končne rešitve, in kateri so samo za okras (obiskovalce včasih tudi na tak način malo zmedejo, kaj morajo uporabiti in česa ne).Skupina mora sama ugotoviti, kateri rekviziti so namenjeni za reševanje nalog in vodijo do prave šifre oziroma so na poti do končne rešitve, in kateri so samo za okras (obiskovalce včasih tudi na tak način malo zmedejo, kaj morajo uporabiti in česa ne).

Kravate treh domov šole Bradavičarke! Mislite, da razkrivajo kakšno pomembno skrivnost?Kravate treh domov šole Bradavičarke! Mislite, da razkrivajo kakšno pomembno skrivnost?   

Kaj če v eni uri otrokom še vedno ne uspe razvozlati vseh nalog? 

V tem primeru animator malce pomaga z namigi, ampak moram reči, da so otroci kar uspešni in načeloma vsem uspe prej kot v 60 minutah rešiti vse nalogice in poiskati pravilno rešitev. Ob zaključku igre naredimo še dve fotografiji za spomin, otroci pa dobijo tudi diplomo o opravljeni sobi pobega. Pri nas je maksimalno število otrok, ki obiščejo sobe pobega osem, najmanj pa dva. 

 Nina Cikač, direktorica Otroške akademije

Druga soba v Otroški akademiji: Nori znanstvenik Nace

To je edina soba, kjer so vrata zaklenjena. Posebnost je ta, da gredo otroci v sobo z zvezanimi rokami, del prve naloge pa je, da si rešijo roke tako, da odprejo vse ključavnice. Cilj je najti zdravilo za nore krave. Naloge si sledijo po vrsti, kot rečeno, prva naloga je, da se osvobodijo in nimajo več zvezanih rok. Otrokom se zdi zelo zanimivo, da jim prek videoposnetka Nace sporoči, kaj je njihova naslednja naloga.

Ta soba je primerna za 9 let in več, je trenutno najtežja soba. Tukaj npr. rekord še ni prišel pod 45 minut.

Nina Cikač, direktorica Otroške akademije v Ljubljani

Tukaj je - znanstvenik Nace! Tukaj je - znanstvenik Nace!

Poglejte ga, okostnjaka! Poglejte ga, okostnjaka!

Eden in edini periodni sistem, ki ga uporablja tudi znanstvenik Nace. Eden in edini periodni sistem, ki ga uporablja tudi znanstvenik Nace.

Znanstvenik Nace že dolgo živi v osami in v svojem laboratoriju dela različne tajne poskuse. Nekega dne se mu poskus izjalovi in Nace se okuži s smrtonosnim virusom norih krav. Znanstvenik Nace že dolgo živi v osami in v svojem laboratoriju dela različne tajne poskuse. Nekega dne se mu poskus izjalovi in Nace se okuži s smrtonosnim virusom norih krav. 

Znanstvenik Nace med svojimi zapiski, ker je žal izgubil obe očesi, ne najde več formule za zdravilo, zato mu jo morajo pomagati najti učenci. Znanstvenik Nace med svojimi zapiski, ker je žal izgubil obe očesi, ne najde več formule za zdravilo, zato mu jo morajo pomagati najti učenci. 

 Morda je ta kravica tudi okužena s smrtonosnim virusom. Morda je ta kravica tudi okužena s smrtonosnim virusom.

Naloga ekipe znanstvenikov je pomagati Nacetu najti zdravilo in pobegniti iz laboratorija, preden se z virusom norih krav okuži še kdo. Naloga ekipe znanstvenikov je pomagati Nacetu najti zdravilo in pobegniti iz laboratorija, preden se z virusom norih krav okuži še kdo. 

Kako odpreti škatle in se dokopati do zdravila? Kako odpreti škatle in se dokopati do zdravila?

Tretja soba v Otroški akademiji: Skrivnostna soba vilinov

V Skrivnostni sobi vilinov poteka doživljajska igra, polna ugank (logičnih, matematičnih, jezikovnih itd.), otroci se v njej podajo na skrivno pot Vilinov ter urokov. Cilj igre je, da so vse naloge uspešno opravljene in da otroci na koncu najdejo Čarobni prstan.V Skrivnostni sobi vilinov poteka doživljajska igra, polna ugank (logičnih, matematičnih, jezikovnih itd.), otroci se v njej podajo na skrivno pot Vilinov ter urokov. Cilj igre je, da so vse naloge uspešno opravljene in da otroci na koncu najdejo Čarobni prstan.

Nekaj zanimivih rekvizitov. Nekaj zanimivih rekvizitov.

Poseben zemljevid, ki vam pomaga pri reševanju nalogic. Poseben zemljevid, ki vam pomaga pri reševanju nalogic.

V deželo Šajersko se je prikradel zloben zmaj Smaug in vilinom ukradel prstan. Zaradi tega se je nad deželo strnila tema.V deželo Šajersko se je prikradel zloben zmaj Smaug in vilinom ukradel prstan. Zaradi tega se je nad deželo strnila tema.

S prijatelji imate na voljo le 60 minut, da deželo Šajersko odrešite večne teme in najdete čarobni prstan.S prijatelji imate na voljo le 60 minut, da deželo Šajersko odrešite večne teme in najdete čarobni prstan.

Četrta soba v Otroški akademiji: Jedi akademija

Čelade, nad katerimi so navdušeni predvsem fantje. Čelade, nad katerimi so navdušeni predvsem fantje.

V sobah pobega otroci največkrat praznujejo rojstni dan ali pa se zbere ekipa prijateljev, ki si želi aktivne, malce možgančke kravžljajoče zabave. V sobah pobega otroci največkrat praznujejo rojstni dan ali pa se zbere ekipa prijateljev, ki si želi aktivne, malce možgančke kravžljajoče zabave. 

Jedi akademja je namenjena otrokom od osmega leta naprej. Zanjo se fantje odločajo v večji meri kot dekleta.Jedi akademja je namenjena otrokom od osmega leta naprej. Zanjo se fantje odločajo v večji meri kot dekleta.

Nekaj rekvizitov. Nekaj rekvizitov.

Kaj sicer še lahko počnete v Otroški akademiji na Šmartinski 106 v Ljubljani?

V Otroški akademiji poučujemo tuje jezike, lego robotiko, umetnost, znanost, letos pa smo v ponudbo dodali tudi kuharski tečaj za otroke - Mali Chef. Organiziramo tudi tematske rojstnodnevne zabave, izbirate lahko že med več kot 16 različnimi temami. V času počitnic organiziramo celodnevno varstvo s poučnimi programi, popoldnevi pa so namenjeni obisku bazena, igrišča, jahalnega kluba, drsališča ... Odvisno od sezone. Poleg vsega pa organiziramo tudi različne dogodke in delavnice za otroke in starše.

Nina Cikač, direktorica Otroške akademije v Ljubljani

Dvanajst tematskih rojstnodnevnih zabav. Dvanajst tematskih rojstnodnevnih zabav.

Otroška akademija našim bralcem ponuja štiri darilne bone za sobe pobega. Kako do nagradnih bonov? Sodelujte v natečaju Kaj pa ti znaš? Otroška akademija našim bralcem ponuja štiri darilne bone za sobe pobega. Kako do nagradnih bonov? Sodelujte v natečaju Kaj pa ti znaš?

Otroška akademija je prava zakladnica poučnih tečajev in zabave. Otroška akademija je prava zakladnica poučnih tečajev in zabave.

Besedilo: Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer in Otroška akademija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.