LGL - Nagrade Zlata paličica 2019

7. 10. 2019

Lutkovno gledališče Ljubljana vsako drugo leto postreže tudi s posebnim festivalom Zlata paličica. Letošnji že 18. se je s podelitvijo nagrad zaključil v petek, 4. oktobra, ko so v tekmovalnem delu podelili dve nagradi - za otroško in mladinsko predstavo v okviru Zlate paličice.

Na 18. festivalu uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019 je bilo odigranih 15 od predvidenih 16 predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar. Predstava Hlapec Jernej in njegova pravica je zaradi poškodbe v ansamblu odpadla. Prisotne je pozdravila tudi v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost z Ministrstva za kulturo Marjeta Pečarič.

Pred samo podelitvijo in razglasitvijo nagrad smo si lahko ogledali tudi predstavo Nekje drugje, ki je izjemno posebna v tem, ker je prikazana s posebno tehniko "mapping". Med predstavo je zato potrebno ne samo utišati mobilne telefone, ampak jih popolnoma ugasniti oziroma dati na letalski način. Pred samo podelitvijo in razglasitvijo nagrad smo si lahko ogledali tudi predstavo Nekje drugje, ki je izjemno posebna v tem, ker je prikazana s posebno tehniko "mapping". Med predstavo je zato potrebno ne samo utišati mobilne telefone, ampak jih popolnoma ugasniti oziroma dati na letalski način.

Podeljeni sta bili dve nagradi najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi. Otroška žirija je za najboljšo otroško predstavo izbrala Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja.

Žirija je ob tem poudarila, da nam "uprizoritev pokaže življenjsko zgodbo, ki ni izmišljena in je zato drugačna od ostalih ogledanih predstav. Ne osredotoča se samo na vesele trenutke, ampak nam pokaže tudi žalostne dogodke, ki se v življenju lahko zgodijo. Igralka Asja Kahrimanović Babnik zelo natančno sodeluje z liki, ki se pojavljajo na tabli. Njeno pripovedovanje gledalca popelje v drugačen svet. Še bolj živo smo si predstavljali tudi zaradi tunela, v katerem smo si predstavo gledali. Odlično so narejeni tudi liki, ki nastajajo iz kredne risbe na tabli. Ob ogledu predstave smo imeli občutek, da smo postali življenjski zaupniki deklice, ki je prišla od nekje drugje."

Predstava Nekje drugje je resnično nekaj posebnega zaradi posebne tehnike in tudi zgodbe, ki ni povsem vesela, saj obravnava vojno tematiko. Predstava Nekje drugje je resnično nekaj posebnega zaradi posebne tehnike in tudi zgodbe, ki ni povsem vesela, saj obravnava vojno tematiko.

Po oceni mladinske žirije je najboljša mladinska predstava Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. "Uprizoritev mladostnikom približa zgodbo klasičnega ruskega romana Mojster in Margareta in hkrati tudi manj poznano zvrst gledališča objekta. Gre za inovativno animacijo predmetov, senc in luči. Ob energični živi glasbi uprizoritev drži pozornost vse do konca. Njenemu zvenu pa moč doda tudi tunel, v katerem smo si predstavo ogledali. Kreativna scenografija in kostumografija predstavi dodajo srce in dušo. Odlično igro in animacijo treh igralcev (Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič) okrona presunljiv kontakt s publiko. Seansa Bulgakov tako postreže s humornim in dinamičnim vesoljem, ki ga ponuja preprost objekt." meni mladinska žirija festivala.

Igralec Gašper Malnar, nagrajena predstava Seansa Bulgakov. Igralec Gašper Malnar, nagrajena predstava Seansa Bulgakov.

Obe nagrajeni predstavi Nekje drugje in pa Seansa Bulgakov sta nastali v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.Obe nagrajeni predstavi Nekje drugje in pa Seansa Bulgakov sta nastali v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Otroška in mladinska žirija. Otroška in mladinska žirija.

Gledalci si bodo danes in jutri v spremljevalnem programu lahko ogledali še dve ponovitvi italijanske predstave za malčke Barve vode, ki je del evropskega projekta Mapping, pri katerem sodeluje Lutkovno gledališče Ljubljana. V tem okviru poteka tudi delavnica ustvarjalcev iz Finske, Nizozemske, Italije, Romunije in Francije, namenjena raziskovanju prvin plesa, fizičnega gledališča ter gibanja, značilnega za lutkovne animatorje.

 V.d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost na Ministrstva za kulturo Marjeta Pečarič. V.d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost na Ministrstva za kulturo Marjeta Pečarič.

Predstava Nekje drugje, ki je namenjena otrokom od sedmega leta starosti naprej, je resnično izjemno posebna zaradi svoje zelo zanimive tehnike "mapping" (izgleda kot da bi igralka na odru risala s kredo, nato pa ta kreda dobesedno oživi in narisano deluje kot risanka). Tukaj lahko s pomočjo videoposnetka pogledamo v zakuslije nastajanja predstave. 

Predstava pa ni posebna le zaradi zgodbe in tehnike, temveč tudi zato, ker si jo lahko ogledate v posebni dvorani Tunel. Gre za dvorano, ki se najaja ti ob blagajni Lutkovnega gledališča. Po nakupu vstopnice počakate pred blagajno, nato pa vas sodelavci Lutkovnega gledališča napotijo v dvorano Tunel.

Režiser Tin Grabnar in igralka Asja Kahrimanović Babnik, nagrajena predstava Nekje drugje.Režiser Tin Grabnar in igralka Asja Kahrimanović Babnik, nagrajena predstava Nekje drugje.

 Igralec Gašper Malnar, nagrajena predstava Seansa Bulgakov. Igralec Gašper Malnar, nagrajena predstava Seansa Bulgakov.

Občinstvo je bilo več kot navdušeno nad ogledano predstavo Nekje drugje. Občinstvo je bilo več kot navdušeno nad ogledano predstavo Nekje drugje.

Na spletni strani Lutkovnega gledališča si oglejte,kdaj bo katera od predstav še na voljo.

Tanja Mojzer
Foto: Miha Fras

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.