Novi prostori Helen Doron English

2. 10. 2019

Svoj kotiček za zabavno in sproščeno učenje so končno dobili tudi najstniki, saj se ljubljanskemu centru Helen Doron English pridružuje prvi center Helen Doron Teen v Sloveniji. Namenjen bo učencem, ki so starejši od enajst let. Mi smo ob tej priložnosti obiskali šolo Helen Doron English, ki je na našem portalu štiri leta gostila svoje poučne animirane serije. 

Takšne miniserije v obliki animiranega filma (risanke) smo štiri leta predvajali tudi na našem Bansijevem portalu. Tečaj je vedno potekal od septembra do decembra (12 epizod, za katere smo dobili za en teden dovoljenje za predvajanje). Vsak ponedeljek kar štiri leta zapored ste tako lahko videli novo nadaljevanje. Na Youtubu si pa lahko ogledate tudi zelo zanimive pesmi iz risank. 

Pesmi: 

Helen Doron English je znan po tem, da se pri njih angleščine učijo dejansko že dojenčki in pa učenci do 19. leta starosti. Helen Doron English je znan po tem, da se pri njih angleščine učijo dejansko že dojenčki in pa učenci do 19. leta starosti.

Vsem se je zdelo, da mi lahko učimo dojenčke, malčke, ampak starejše otroke pa res ne. Ampak zdaj, kot vidite, lahko tudi to. Pogosto opazujem tečajnike po hodniku, ki so začeli tudi z mano kot učiteljico 8, 6, 5 let nazaj, danes so pa že pravi mladeniči in mladenke z anleščino, na katero smo vsi ponosni. Vem, da takrat, ko smo začeli, 11 let nazaj in ves trud, ki smo ga vložili v tem času, je poplačan. Otvoritev Teen centra predstavlja osebno zmago zame in moj "team" (ekipo) ter potrditev, da delamo dobro. Vesela sem, da bodo odslej tudi najstniki imeli pri nas svoj kotiček. Še posebej bi z vašo pomočjo zaploskala še nekomu, ki je z mano v vseh teh letih in je dajal čez to trnovo pot, ki je bila včasih zelo naporna, ampak jaz in ona sva tukaj. Jaz osem, ona pa šest let. Aplavz torej za našo učiteljico Renato.

Nina Žerjal, vodja franšize v Sloveniji, tik preden sta z Renato prerezali trak in naznanili, da lahko vsi vstopimo v učilnico za najstnike

Nina Žerjal, ki je franšizo, razširjeno v več kot 30-ih državah pripeljala v Slovenijo in učiteljica Renata sta prerezali trak in tako uradno otvorili nove prostore. Nina Žerjal, ki je franšizo, razširjeno v več kot 30-ih državah pripeljala v Slovenijo in učiteljica Renata sta prerezali trak in tako uradno otvorili nove prostore.

Danes imamo otvoritev posebnega prostora za starejše otroke, ker smo v teh letih tako zrastli in otroci so zrastli z nami, da imamo sedaj že dobro tretjno otrok, ki so starejši od enajst let. In od tega jih je 155 takih, ki so z nami že pet do osem let. Zato smo se odločili, da je ta trenutel primeren, da en prostor posvetimo prav njim. Tako da imamo sedaj prav ta nov Teen English center, ki je primeren za starejše otroke in kjer ni tako otročjih elementov, ki so sicer značilni za naše centre. tam se bodo mladostniki lahko počitilo bolj posebni oziroma bolj domače.

Tam bodo sedaj otroci od 11 do 19 let s tem, da je znotraj tega razpona veliko različnih tečajev (Paul, ki potuje po svetu v deh različnih tečajih in osali, skupno jih je šest). Gredo vse do stopnje B2 po evropskem okvirju in so primerni tudi za maturo. Teh do sedaj oziroma do pred nekaj let nazaj nismo imeli veliko, ker so nas ljudje poznali kot tiste, ki se ukvarjajo predvsem z malčki in dojenčki. Zdaj smo pa uspeli tudi to mentaliteto preseči in imamo zelo veliko starejših otrok. Nekatri med njimi so takšni, ki so k nam hodili že od štiri, pet let, nekateri pa so se nam priključili na novo.

Nina Žerjal

Moje ime je Frida: "Stara sem 14 let oziroma bom čez en mesec, obiskujem šolo Milana Šušteršiča v Ljubljani. Angleščino se učim že od prvega razreda, s tem da sem imela vmes enoletni odmor, drugače pa ja, obiskujem jo že dolgo; v bistvu sem še najdlje tukaj, vztrajam res že od začetka. V primerjavi z angleščino v šoli, se mi zdi, da smo tukaj bolj povezani, smo že pravi prijatelji. Imamo zelo super učiteljico, je zelo aktualana in ve, kaj imamo najstniki radi."Moje ime je Frida: "Stara sem 14 let oziroma bom čez en mesec, obiskujem šolo Milana Šušteršiča v Ljubljani. Angleščino se učim že od prvega razreda, s tem da sem imela vmes enoletni odmor, drugače pa ja, obiskujem jo že dolgo; v bistvu sem še najdlje tukaj, vztrajam res že od začetka. V primerjavi z angleščino v šoli, se mi zdi, da smo tukaj bolj povezani, smo že pravi prijatelji. Imamo zelo super učiteljico, je zelo aktualana in ve, kaj imamo najstniki radi."

"Sem Ana, imam 10 let, hodim na OŠ Oskarja Kovačiča v Ljubljani. Angleščino smo imeli že v vrtcu in tudi sedaj jo imamo v osnovni šoli od prvega razreda dalje. Se mi pa zdi da je tukaj veliko bolj zabavno. Ne gre samo za to, da ne sedimo za mizo v klopeh, ampak je tudi način, kako se učimo, zabaven. V šoli pa je samo pisanje, pisanje, pisanje, poslušanje, pisanje.""Sem Ana, imam 10 let, hodim na OŠ Oskarja Kovačiča v Ljubljani. Angleščino smo imeli že v vrtcu in tudi sedaj jo imamo v osnovni šoli od prvega razreda dalje. Se mi pa zdi da je tukaj veliko bolj zabavno. Ne gre samo za to, da ne sedimo za mizo v klopeh, ampak je tudi način, kako se učimo, zabaven. V šoli pa je samo pisanje, pisanje, pisanje, poslušanje, pisanje."

"Moje ime je Val. Obiskujem prvi razred na OŠ Rodica. Angleščino se učim že od vrtca, torej eno leto. V šoli nimamo nobenega takšnega predmeta, ko bi lahko sedeli na tleh, tako da mi je tukaj zaradi tega zelo všeč.""Moje ime je Val. Obiskujem prvi razred na OŠ Rodica. Angleščino se učim že od vrtca, torej eno leto. V šoli nimamo nobenega takšnega predmeta, ko bi lahko sedeli na tleh, tako da mi je tukaj zaradi tega zelo všeč."  

"Sem Ula, stara sem osem let in pol. Živim na Rodici in obiskujem četrti razred na OŠ Rodica. Angleščino tukaj obiskujem tudi že kar nekaj let, ker sem nekaj razredov tudi preskočila. Je zelo zabavno. V šoli se mi zdi pa kar malo dolgočasno, ker se mi zdi vse prelahko.""Sem Ula, stara sem osem let in pol. Živim na Rodici in obiskujem četrti razred na OŠ Rodica. Angleščino tukaj obiskujem tudi že kar nekaj let, ker sem nekaj razredov tudi preskočila. Je zelo zabavno. V šoli se mi zdi pa kar malo dolgočasno, ker se mi zdi vse prelahko."

Pogled v Teen sobo, kjer ni toliko igrač kot v učilnicah za mlajše. Pogled v Teen sobo, kjer ni toliko igrač kot v učilnicah za mlajše.

 Kot vidite tabla je, klopi in miz pa ni. Kot vidite tabla je, klopi in miz pa ni.


"Obiskujem OŠ Savsko naselje. Najbolj mi je všeč to, da vse dojemamo na zabaven način, res se veliko naučimo. Ni ravno tako, kot v šoli, da bi moral biti ves čas miren. V šoli je sicer kakor za koga, mi imamo kar strogo učiteljco. Gre mi pa v šoli pri angleščini zelo dobro, to verjetno zato, ker obiskujem Helen Doron."

Matevž, 12 let

"Obiskujem OŠ Domžale. Pri Helen Doron sem že pet let. Imam občutek, da se tukaj več naučim, v bistvu samo malce ponavljam, kar že znam oziroma, kar se učimo v šoli. Anglečina je v današnjem svetu zelo pomembna, zato se mi zdi zelo pomembno, da jo vsi v Sloveniji znamo tekoče govoriti. Rabiš jo, ko potuješ ali pa, ko komu iz tujine in je v Sloevniji, kaj razložiš."

Kako pa doživljaš to, da tukaj sedite na tleh, da ni stolov in miz?

Ja, to mi je zelo všeč. Nič ne pogrešam klopi in stolov. Mislim, da smo mi najboljša ekipa, dosti smo se že naučili, vsa ta leta smo že skupaj, tako, da je res lepo. Smo prav prijatelji postali. 

Petja, 12 let

Moje ime je Marcel, star sem devet let, kmalu bom 10. Obiskujem OŠ Danile Kumar v Ljubljani. Helen Doron English obiskujem že šest let. Všeč mi je, ker se veliko igramo, gledamo risanke na začetku, se mi zdi, da se tukaj več naučim kot pa v moji osnovni šoli. Tukaj je tudi bolj zabavno.

"Sem Tibor, hodim v OŠ Stična podružnična šola Višnja gora. Tuakaj mi je res zelo všeč, veliko se naučimo, v enem letu smo prepoznali že več kot tritisoč besed in zelo zabavno se mi zdi tukaj. Sicer obiskujem 7. razred in v moji šoli imamo sicer angleščino že od prvega razreda. Med angleščino v moji šoli in tukaj ne vidim kaj dosti razlike. Lahko sicer sedimo na tleh, imamo blazine, pa ležimo, tako da je sicer bolj sproščeno, sicer pa enako zabavno in zanimivo. Meni se zdi najboljša kombinacija moja šola in tukaj pri Helen Doron, ki jo obsikujem enkrat na teden po eno šolsko uro."

Učenci višjih razredov osnovne šole so bili zelo dobre volje, ker so dobili svojo novo učilnico. Učenci višjih razredov osnovne šole so bili zelo dobre volje, ker so dobili svojo novo učilnico.

Vijolična soba, ki je namenjena mlajšim nadebudnim otrokom, ki se že od vrtca učijo angleščine. Vijolična soba, ki je namenjena mlajšim nadebudnim otrokom, ki se že od vrtca učijo angleščine.

Inovativna metoda Helen Doron English že več kot 30 let dosega odlične rezultate na področju zgodnjega učenja angleščine. Temelji na učenju jezika po naravni poti z veliko gibanja, petja, zanimivih likov in zgodb ter interaktivnih vsebin, tako da se otroci sploh ne zavedajo, da se med igro in zabavo tudi učijo. Inovativna metoda Helen Doron English že več kot 30 let dosega odlične rezultate na področju zgodnjega učenja angleščine. Temelji na učenju jezika po naravni poti z veliko gibanja, petja, zanimivih likov in zgodb ter interaktivnih vsebin, tako da se otroci sploh ne zavedajo, da se med igro in zabavo tudi učijo. 

Jo poznate? Gobica, po kateri se skače. Jo poznate? Gobica, po kateri se skače.

Zelo zabavne učiteljice angleščine tudi niso skrivale veselja nad novimi prostori, ki so tudi fizično nekoliko ločeni od tistih za mlajše otroke (Teen učilnica je levo od vhoda v stavbo, vse ostale učilnice pa so desno). Zelo zabavne učiteljice angleščine tudi niso skrivale veselja nad novimi prostori, ki so tudi fizično nekoliko ločeni od tistih za mlajše otroke (Teen učilnica je levo od vhoda v stavbo, vse ostale učilnice pa so desno).

Kot so povedali otroci, so učitelji in učiteljice pri Helen Doron zelo zabavne in vedno polne idej. Ves čas govorijo angleško in ne prevajajo direktno 8simultano). To je namreč glavna in najpomembnejša lastnost metode, po kateri se tukaj uči angleščino. Kot so povedali otroci, so učitelji in učiteljice pri Helen Doron zelo zabavne in vedno polne idej. Ves čas govorijo angleško in ne prevajajo direktno 8simultano). To je namreč glavna in najpomembnejša lastnost metode, po kateri se tukaj uči angleščino.

Tako je Nina Žerjal uradno otvorila nove prostore, ki se nahajajo na Šmartinski 106 pred BTC Ljubljana. Tako je Nina Žerjal uradno otvorila nove prostore, ki se nahajajo na Šmartinski 106 pred BTC Ljubljana.

Jesenska okrasitev na hodniku. Vam je všeč? Jesenska okrasitev na hodniku. Vam je všeč?

Vsi učenci, starejši od enajstih let, so prejeli tudi rumeno majico in darilce presenečenja. Vsi učenci, starejši od enajstih let, so prejeli tudi rumeno majico in darilce presenečenja.

Rumene majice kot simbolni znak, da si "Teen Helen Doron" učenec. Rumene majice kot simbolni znak, da si "Teen Helen Doron" učenec.

 Si na seznamu za majčko? Seveda si! Si na seznamu za majčko? Seveda si!

Hop, hop, žrebamo darilce! Hop, hop, žrebamo darilce!

Po razgledu v novih prostorih pa je sledilo še druženje ob slaščicah in limonadi. Po razgledu v novih prostorih pa je sledilo še druženje ob slaščicah in limonadi.

 Starši in otroci so bili druženaj zelo veseli. Starši in otroci so bili druženaj zelo veseli.

Več je sicer učiteljic kot učiteljev. No, ja, nekaj je pa le tudi moških učiteljev v vseh enajstih centrih v Sloveniji. Več je sicer učiteljic kot učiteljev. No, ja, nekaj je pa le tudi moških učiteljev v vseh enajstih centrih v Sloveniji.

razigrano razposajene učiteljice v novih prostorih. razigrano razposajene učiteljice v novih prostorih.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer in Helen Doron English Ljubljana