Zeliščarski center JV Slovenije

30. 9. 2019

Zeliščne rastline so za naše zdravje izjemnega pomena. To so vedele že naše babice in prababice, oziroma kot pravi znani slovenski pregovor: "Za vsako bolezen rož'ca raste." Tega se mnogi dobro zavedajo, spet drugi zamahnejo z roko, a dejstvo ostaja: poznavanje zeliščnih rastlin in njihova pravilna uporaba je izjemnega pomena. Zato so v kraju Zagorje, ki se nahaja v občini Škocjan, odprli največji zeliščarski center v Sloveniji. Velik poudarek bo na izobraževanju otrok, mladih in odraslih o pomenu in poznavanju zelišč. 

Del razstave so tudi posušena zelišča - ena so bolj znana, druga manj. Del razstave so tudi posušena zelišča - ena so bolj znana, druga manj.

Zeliščarka Damjana Pirc je povedala, da je klasično zeliščarstvo uporaba rastlin in njihovih izvlečkov za zdravljenje in preprečevanje širokega razpona bolezni, ki izhaja iz tisočletnih izkušenj naših prednikov. Že od nekdaj je zelo koristno obravnavanje zeliščnih rastlin kot celote, saj se tovrstne rastline uporabljajo za samozdravljenje. Iz zelišč namreč kuhamo čajčke, pripravljamo čajne mešanice, tinkture, mazila, eterična olja, tekoče izvlečke in še kaj. Zeliščarka Damjana Pirc je povedala, da je klasično zeliščarstvo uporaba rastlin in njihovih izvlečkov za zdravljenje in preprečevanje širokega razpona bolezni, ki izhaja iz tisočletnih izkušenj naših prednikov. Že od nekdaj je zelo koristno obravnavanje zeliščnih rastlin kot celote, saj se tovrstne rastline uporabljajo za samozdravljenje. Iz zelišč namreč kuhamo čajčke, pripravljamo čajne mešanice, tinkture, mazila, eterična olja, tekoče izvlečke in še kaj. 

Pri vzpostavitvi celotnega Zeliščarskega centra JV Slovenije sodeluje pet večjih podpornikov: društvo Sonček, Prostovoljno gasilsko društvo Zagrad, Turistično društvo Zagrad in mizarstvo BB-Bajt. Velik pobudnik je bila Občna Škocjan, ki se je uspešno prijavila na razpis za nepovratna evropska sredstva in jih tudi dobila. Kot so predstavili na odprtju, je celoten projekt stal okrog dvesto tisoč evrov, štirideset tisoč jih je prispevala Evropska unija, vse drugo pa občina Škocjan. 

Veste, kje je kraj Zagrad? Na zemljevidu je označen z rdečo barvo in ga najdemo na Dolenjskem v občini Škocjan. Ne samo Zagrad, temveč širše območje je že od nekdaj znano po širokem razponu zeliščnih rastlin, ki tukaj uspevajo, saj so zanje zelo ugodni lega, prst in podnebje. Veste, kje je kraj Zagrad? Na zemljevidu je označen z rdečo barvo in ga najdemo na Dolenjskem v občini Škocjan. Ne samo Zagrad, temveč širše območje je že od nekdaj znano po širokem razponu zeliščnih rastlin, ki tukaj uspevajo, saj so zanje zelo ugodni lega, prst in podnebje.

Zelišča je treba dobro poznati in ne samo to - tudi znati pravilno uporabljati, saj si lahko naredimo več škode kot koristi, če se tega lotimo napačno. Morate tudi vedeti, da so mnoge rastline v naravi lahko strupene; zato sta ustrezna izobrazba in znanje na tem področju, nujna. Zelišča je treba dobro poznati in ne samo to - tudi znati pravilno uporabljati, saj si lahko naredimo več škode kot koristi, če se tega lotimo napačno. Morate tudi vedeti, da so mnoge rastline v naravi lahko strupene; zato sta ustrezna izobrazba in znanje na tem področju, nujna.

Kot je za TV Slovenija povedala zeliščarka Damjana Pirc, bo center skrbel za dogodke s področja zelišč za vse generacije. Še posebej bodo vabljeni vrtci, osnovne in srednje šole, saj se bo mlade izobraževalo o pravilnem nabiranju, gojenju, uporabi in hrambi zelišč. Organizirani bodo posebni tematski dnevi in poučne delavnice. Kot je za TV Slovenija povedala zeliščarka Damjana Pirc, bo center skrbel za dogodke s področja zelišč za vse generacije. Še posebej bodo vabljeni vrtci, osnovne in srednje šole, saj se bo mlade izobraževalo o pravilnem nabiranju, gojenju, uporabi in hrambi zelišč. Organizirani bodo posebni tematski dnevi in poučne delavnice.

Zeliščarka Damjana Majerle: "Možnosti tukaj v tem na novo odprtem Zeliščarskem centru so velike. Povezovali se bomo z vrtci in osnovnimi šolami, saj so otroci zelo radovedni in si zapomnijo marsikatero stvar. Otroci iz osnovne šole, s katerimi smo že imeli delavnico, so bili zelo navdušeni in imajo tudi že nekaj znanja, ker spoznavajo rastlini že v šoli. Najbolj jih je pritegnilo, kako se delajo zeliščne mešanice, potem smo še čaj skuhali, pripravila sem tudi pecivo s pehtranom, da je to bilo eno takšno celovito dogajanje in so videli, kaj vse se lahko naredi iz zelišč. Zelo so bili zadovoljni in navdušeni."Zeliščarka Damjana Majerle: "Možnosti tukaj v tem na novo odprtem Zeliščarskem centru so velike. Povezovali se bomo z vrtci in osnovnimi šolami, saj so otroci zelo radovedni in si zapomnijo marsikatero stvar. Otroci iz osnovne šole, s katerimi smo že imeli delavnico, so bili zelo navdušeni in imajo tudi že nekaj znanja, ker spoznavajo rastlini že v šoli. Najbolj jih je pritegnilo, kako se delajo zeliščne mešanice, potem smo še čaj skuhali, pripravila sem tudi pecivo s pehtranom, da je to bilo eno takšno celovito dogajanje in so videli, kaj vse se lahko naredi iz zelišč. Zelo so bili zadovoljni in navdušeni."

Na takšen način so predstavljena zelišča in zdravilne rastline v obliki razstave. Tukaj si lahko preberete koristne informacije o ognjiču. Na takšen način so predstavljena zelišča in zdravilne rastline v obliki razstave. Tukaj si lahko preberete koristne informacije o ognjiču.

Zeliščarski center JV Slovenije je sicer projekt, ki je uradno trajal od maja 2018 do septembra 2019. Zeliščarski center JV Slovenije je sicer projekt, ki je uradno trajal od maja 2018 do septembra 2019.

Kako bo poskrbljeno za odrasle, bodo predavanja, delavnice?

"Tako je, predavanja bodo in delavnice, tudi različne predstavitve, kako se na primer izdelujejo mazila. To smo tudi že izvajali tukaj pri Rangusovi hiši. Zunaj smo si pripravili lep prostor, ker je bilo lepo vreme. Izdelali smo mazilo iz materine dušice. To je bilo zelo veliko navdušenje, ker se vse vidi v živo, se pravi celoten postopek, kako in kaj se naredi."

Zeliščarka Damjana Majerle

Ste vedeli, da je tudi marjetica zelo zdravilna? Ste vedeli, da je tudi marjetica zelo zdravilna?

Naloga zeliščnega centra je, da se med seboj povežejo zeliščarski pridelovalci, predelovalci, uporabniki in druge interesne skupine, ki bi delovale kot celota za skupen namen: izobraževanje in predstavitev dela z zelišči. Naloga zeliščnega centra je, da se med seboj povežejo zeliščarski pridelovalci, predelovalci, uporabniki in druge interesne skupine, ki bi delovale kot celota za skupen namen: izobraževanje in predstavitev dela z zelišči. 

Projekt je del celovitega socialnega programa, ki se bo v naslednjih letih izvajal v občini Škocjan in bo vključeval oblikovanje nastanitvene enote za ranljive ciljne skupine iz društva Sonček (bivali bodo na Bučki) ter skrbeli za gredice z zelišči. Urejena bo tudi vstopna točka za sušilnico in pakiranje zelišč. Projekt je del celovitega socialnega programa, ki se bo v naslednjih letih izvajal v občini Škocjan in bo vključeval oblikovanje nastanitvene enote za ranljive ciljne skupine iz društva Sonček (bivali bodo na Bučki) ter skrbeli za gredice z zelišči. Urejena bo tudi vstopna točka za sušilnico in pakiranje zelišč. 

Razstava, ki je postavljena trenutno, je izjemno poučna, saj si lahko preberete zanimivosti o približno stotih zeliščih. Razstava, ki je postavljena trenutno, je izjemno poučna, saj si lahko preberete zanimivosti o približno stotih zeliščih.

Tudi kopriva, ki nas zna pošteno opeči, je zelo zdravilna. Koprivni čaj je zdrav za kri, saj čisti organizem. Lahko se pa kopriva pripravi tudi kot jed, podobno kot špinača. Najbolj pogosto se iz nje pripravi koprivna juha ali koprivna omaka, ki jo postrežemo k pire krompirju ali rižu. Tudi kopriva, ki nas zna pošteno opeči, je zelo zdravilna. Koprivni čaj je zdrav za kri, saj čisti organizem. Lahko se pa kopriva pripravi tudi kot jed, podobno kot špinača. Najbolj pogosto se iz nje pripravi koprivna juha ali koprivna omaka, ki jo postrežemo k pire krompirju ali rižu.

Kaj so tipični izdelki, ki jih lahko pridelujemo iz zelišč? Zeliščarka Damjana Majerle nam je razložila: "Tinkture (kapljice), čaji, namazi, mazila, dodatki k juham in omakam. Zelišča se uporabljajo tudi v farmaciji (kot kapsule, sirupi, zeliščni bonboni). Tudi v kozmetiki se zelo pogosto uporabljajo za izdelavo šamponov, krem, masažnih olj, namazov za ustnice in podobno. Tudi v parfume dodajajo zelišča; skratka razsežnost njihove uporabe je ogromna." Kaj so tipični izdelki, ki jih lahko pridelujemo iz zelišč? Zeliščarka Damjana Majerle nam je razložila: "Tinkture (kapljice), čaji, namazi, mazila, dodatki k juham in omakam. Zelišča se uporabljajo tudi v farmaciji (kot kapsule, sirupi, zeliščni bonboni). Tudi v kozmetiki se zelo pogosto uporabljajo za izdelavo šamponov, krem, masažnih olj, namazov za ustnice in podobno. Tudi v parfume dodajajo zelišča; skratka razsežnost njihove uporabe je ogromna."

Odprtje zeliščarskega centra so s petjem popestrile ljudske pevke Klasje, ki prihajajo iz Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja iz Škocjana. Odprtje zeliščarskega centra so s petjem popestrile ljudske pevke Klasje, ki prihajajo iz Kulturnega društva dr. Ignacija Knobleharja iz Škocjana.

Predstavniki društva Sonček so za naš portal povedali, da so že pomagali pri sajenju zelišč v gredice. Zdaj za zelišča tudi skrbijo, jih zalivajo, odstranjujejo plevel in sploh skrbijo, da lepo rastejo. To delo jih zelo veseli, saj pravijo, da zelišča zelo dišijo in da je zeliščni čaj najboljši napitek v vseh letnih časih. Lahko se pije topel, mlačen ali mrzel. Predstavniki društva Sonček so za naš portal povedali, da so že pomagali pri sajenju zelišč v gredice. Zdaj za zelišča tudi skrbijo, jih zalivajo, odstranjujejo plevel in sploh skrbijo, da lepo rastejo. To delo jih zelo veseli, saj pravijo, da zelišča zelo dišijo in da je zeliščni čaj najboljši napitek v vseh letnih časih. Lahko se pije topel, mlačen ali mrzel.

Župan Občine Škocjan Jože Kapler zelo pozdravlja projekte, ki so naravnani ekološko in imajo dolgoročno dobro utemeljeni cilj: "Tukaj že dolga leta obstaja etnološki park t. i. Zadruški log, zdaj pa sta turistično društvo Zadrag in občina Škocjan ob podpori drugih treh sodelujočih združila moči in se je občina leta 2017 odločila, da prevzame park in pridobi lastniško pravico osmih hektarjev zemljišča. Nato je sledilo razmišljanje o vsebini. Ideja je bila, da bi z visokimi gredami vzpostavili zeliščarski center. Na srečo smo uspešno kandidirali na razvojnem centru in pridobili evropska sredstva. V teh dveh letih smo vse to vzpostavili, zdaj pa seveda sledi nadaljevanje in realiziranje vseh teh idej."Župan Občine Škocjan Jože Kapler zelo pozdravlja projekte, ki so naravnani ekološko in imajo dolgoročno dobro utemeljeni cilj: "Tukaj že dolga leta obstaja etnološki park t. i. Zadruški log, zdaj pa sta turistično društvo Zadrag in občina Škocjan ob podpori drugih treh sodelujočih združila moči in se je občina leta 2017 odločila, da prevzame park in pridobi lastniško pravico osmih hektarjev zemljišča. Nato je sledilo razmišljanje o vsebini. Ideja je bila, da bi z visokimi gredami vzpostavili zeliščarski center. Na srečo smo uspešno kandidirali na razvojnem centru in pridobili evropska sredstva. V teh dveh letih smo vse to vzpostavili, zdaj pa seveda sledi nadaljevanje in realiziranje vseh teh idej."

Poslopje, kjer so že in še bodo potekale delavnice, predavanja, naravoslovni in zeliščarsko izobraževalni dnevi in projekti. Trenutno pa, kot rečeno, je v teh prostorih obširna razstava. Gre za nekdanjo pomožno gasilsko stavbo, ki je zdaj v celoti prenovljena. V pritličju novo pokrite zgradbe je med drugim prostor za sprejemnico, učilnico, manjši laboratorij, sušilnico, pakirnico za zelišča, manjšo prodajalno in sanitarije.Poslopje, kjer so že in še bodo potekale delavnice, predavanja, naravoslovni in zeliščarsko izobraževalni dnevi in projekti. Trenutno pa, kot rečeno, je v teh prostorih obširna razstava. Gre za nekdanjo pomožno gasilsko stavbo, ki je zdaj v celoti prenovljena. V pritličju novo pokrite zgradbe je med drugim prostor za sprejemnico, učilnico, manjši laboratorij, sušilnico, pakirnico za zelišča, manjšo prodajalno in sanitarije.

V slovenskem ljudskem izročilu je veliko pesmi, ki govorijo o zdravilnih rastlinah. Ljudske pevke iz skupine Klasje jih z veseljem prepevajo. V slovenskem ljudskem izročilu je veliko pesmi, ki govorijo o zdravilnih rastlinah. Ljudske pevke iz skupine Klasje jih z veseljem prepevajo.

Jože Kapler, župan Šentjerneja: "Kako naprej? Pomembno je, da smo vzpostavili tudi socialno noto, ker vključujemo ljudi iz društva Sonček, ki so navdušeni nad projektom. So že do zdaj sodelovali pri samem čiščenju in saditvi zelišč. Želimo, da bi tudi v prihodnje skrbeli za ta del parka. Na drugi strani občine na Bučki smo zanje kupili in uredili tudi hišo, kjer bodo nekateri iz te ranljive skupine bivali. Tukaj smo se povezali tudi z občino Kočeje. Tam bodo torej nastanjeni, hkrati pa v tem zeliščarskem vrtu oz. centru pomagali s svojimi močmi." Jože Kapler, župan Šentjerneja: "Kako naprej? Pomembno je, da smo vzpostavili tudi socialno noto, ker vključujemo ljudi iz društva Sonček, ki so navdušeni nad projektom. So že do zdaj sodelovali pri samem čiščenju in saditvi zelišč. Želimo, da bi tudi v prihodnje skrbeli za ta del parka. Na drugi strani občine na Bučki smo zanje kupili in uredili tudi hišo, kjer bodo nekateri iz te ranljive skupine bivali. Tukaj smo se povezali tudi z občino Kočeje. Tam bodo torej nastanjeni, hkrati pa v tem zeliščarskem vrtu oz. centru pomagali s svojimi močmi."

Seveda ni manjkal slavnosten prerez traku, ki je napovedal uradno odprtje Zeliščarskega centra v JV Sloveniji. Seveda ni manjkal slavnosten prerez traku, ki je napovedal uradno odprtje Zeliščarskega centra v JV Sloveniji.

Po ogledu novih prostorov centra in obsežne razstave smo se sprehodili po krožni zeliščni poti, kjer so se nam predstavili člani društva Sonček.Po ogledu novih prostorov centra in obsežne razstave smo se sprehodili po krožni zeliščni poti, kjer so se nam predstavili člani društva Sonček.  

Prijetna gozdna krožna pot, ki je lepo urejena in kjer lahko najdemo ogromno zdravilnih rastlin kar v naravi. Seveda pa je treba biti o njihovem nabiranju dobro poučen. Prijetna gozdna krožna pot, ki je lepo urejena in kjer lahko najdemo ogromno zdravilnih rastlin kar v naravi. Seveda pa je treba biti o njihovem nabiranju dobro poučen.  

Tako zanimiva je krožna zeliščna pot iz vhodnega objekta Zeliščarskega centra v Zagradu po čudoviti naravi. Vmesne postojanke so lahko pri Rangusovi hiši, kjer si lahko ogledate vrt z zelišči, sadovnjak, ki je v bližini, in mnoge zeliščne rastline, ki tukaj prosto rastejo. Vmes vas čakajo še mlaka, starodavni izvir s koritom, klopce za počitek in predvsem: čist zrak brez avtomobilov. Tako zanimiva je krožna zeliščna pot iz vhodnega objekta Zeliščarskega centra v Zagradu po čudoviti naravi. Vmesne postojanke so lahko pri Rangusovi hiši, kjer si lahko ogledate vrt z zelišči, sadovnjak, ki je v bližini, in mnoge zeliščne rastline, ki tukaj prosto rastejo. Vmes vas čakajo še mlaka, starodavni izvir s koritom, klopce za počitek in predvsem: čist zrak brez avtomobilov.

Pot vodi skozi gozd in je prijetna tudi zato, ker se nadihamo svežega zraka in razgibamo. Pot vodi skozi gozd in je prijetna tudi zato, ker se nadihamo svežega zraka in razgibamo.

Pozor; mostiček. Pozor; mostiček.

Pa smo že pri gredicah z različnimi zelišči. Za zdaj je gredic petnajst; bodo jih pa v prihodnje tudi ustrezno dopolnjevali in še povečali njihovo število. Pa smo že pri gredicah z različnimi zelišči. Za zdaj je gredic petnajst; bodo jih pa v prihodnje tudi ustrezno dopolnjevali in še povečali njihovo število.

Zelišča potrebujejo ustrezno nego, primerno zalivanje in odstranitev plevela. Za vse to bodo in tudi že skrbijo v društvu Sonček. Posamezniki so nam povedali, da v tem delu zelo uživajo, sploh zato, ker lahko naredijo nekaj koristnega in so ob tem še v naravi. Zelišča potrebujejo ustrezno nego, primerno zalivanje in odstranitev plevela. Za vse to bodo in tudi že skrbijo v društvu Sonček. Posamezniki so nam povedali, da v tem delu zelo uživajo, sploh zato, ker lahko naredijo nekaj koristnega in so ob tem še v naravi.

Gredice so bile zasajene v septembru, kar pomeni, da bomo izkopiček od pridelka lahko videli v prihajajoči pomladi in poletju. Gredice so bile zasajene v septembru, kar pomeni, da bomo izkopiček od pridelka lahko videli v prihajajoči pomladi in poletju.

Kako je treba pristopiti k zeliščnim mešanicam? Vemo namreč, da se vsako zelišče oziroma začimba ne kombinira dobro z določenimi.

"Jaz ljudem na predavanju vedno takole povem: Če ni posebnih težav, se pravi, jih nabiramo za svojo dušo oziroma uporabljamo za samo uživanje domačega zeliščnega čaja, ni dobro, da jih med seboj preveč mešamo. Nič ni narobe, če npr. pet zelišč količinsko enako odmerimo in zmešamo mešanico ter to uporabljamo. Drugo pa je, če imamo kakšne zdravstvene težave. Takrat pa moramo dobro poznati rastlino in njeno delovanje.

Lahko povem za primer žajblja: če je kot sestavina v enakomerni mešanici z drugimi primernimi zelišči, deluje tako, da se znojimo. Če uporabimo večjo količino žajblja, pa lahko potenje zavira. Tako da je treba res poznati, katero rastlino mešamo in kako jo uporabimo.

Tudi uporaba žajblja in pelina - ta mešanica se ne sme uporabljati za tinkture; se pravi za zeliščne kapljice, ker se ne sme namakati v alkoholu, saj se izloči tojon. Tojon je pa strupen. Če želimo to mešanico, moramo skuhati čaj in potem dodati alkohol in tako zeliščno tinkturo. To moramo vedeti, pa še seveda ogromno drugih stvari." 

Zeliščarka Damjana Majerle

Ozaveščanje o pomenu zeliščnih rastlin je zelo pomembno, saj je dokazano, da ob pravilni uporabi zelo koristno vplivajo na naše zdravje. Ravno to miselnost bodo na strokoven način razširjali med mlado in starejšo populacijo v Zeliščarskem centru. Ozaveščanje o pomenu zeliščnih rastlin je zelo pomembno, saj je dokazano, da ob pravilni uporabi zelo koristno vplivajo na naše zdravje. Ravno to miselnost bodo na strokoven način razširjali med mlado in starejšo populacijo v Zeliščarskem centru.

Kot sta povedali zeliščarki Damjani, so do zdaj v centru že izvedli nekaj delavnic za otroke in upokojence. Bile so odlično sprejete in različne generacije si želijo spoznavati svet zelišč. Kot sta povedali zeliščarki Damjani, so do zdaj v centru že izvedli nekaj delavnic za otroke in upokojence. Bile so odlično sprejete in različne generacije si želijo spoznavati svet zelišč.

Zelišča, ki bodo obrodila v teh gredicah, bodo posušili in jih uporabljali za čajčke, izdelavo kremic, namazov in podobno. Ko bo sčasoma zelišč več, jih bodo tudi prodajali. Zelišča, ki bodo obrodila v teh gredicah, bodo posušili in jih uporabljali za čajčke, izdelavo kremic, namazov in podobno. Ko bo sčasoma zelišč več, jih bodo tudi prodajali.

"Sadili bomo tržno zanimive zeliščne rastline, saj je tržnejše zanimiveje, če imamo hektar melise, kot pa da imamo na hektarju sto različnih rastlin. Sedaj smo jih 15 posadili, tudi na nekaterih gredicah so iste, imamo npr. dve gredici z meliso in meto, ker sta to zelišči, ki se zelo pogosto uporabljata. Smo pa različne posadili zato, da lahko pripravljamo tudi čajne mešanice (npr. za prehlad, želodec, proti stresu in podobno). Bomo pa ob širitvi čez čas vse to še širili in postopno nadgrajevali."

Zeliščarka Damjana Pirc

Znanje o zeliščih in zeliščnih rastlinah je seveda treba graditi več let in postopoma, zato bo izobraževanje potekalo na več ravneh, predvsem pa bodo mesto našli tukaj ljudje, ki jih tovrstno delo in veselje do zelišč zelo zanima. Znanje o zeliščih in zeliščnih rastlinah je seveda treba graditi več let in postopoma, zato bo izobraževanje potekalo na več ravneh, predvsem pa bodo mesto našli tukaj ljudje, ki jih tovrstno delo in veselje do zelišč zelo zanima.  

Vrtci in šole bodo zelo aktivno vpeti v zeliščarsko dogajanje. Organiziranih bo namreč veliko različnih naravoslovnih dnevov in delavnic. Vrtci in šole bodo zelo aktivno vpeti v zeliščarsko dogajanje. Organiziranih bo namreč veliko različnih naravoslovnih dnevov in delavnic.

Ob Rangusovi hiši imamo predstavitvene grede z zelišči. Posajene so v štirih, petih primerih, predvsem za izobraževalne namene. Koprive za pridelavo na primer nima smisla saditi, ker jih je že v tukajšnji naravi veliko. Tiste rastline, ki jih tukaj ne opazimo v naravi, bomo pa sadili. Čemaža tudi nismo opazili, zato ga bomo nasadili, sam pa se potem tako ali tako razširi oziroma razraste po območju. Kar imamo od zelišč v naravi, se torej prosto nabira, ostale pa bomo gojili. A ne v prevelikih količinah, ker se to potem razgubi in ni obvladljivo. Vsaka rastlina ima namreč svoj način, kako se jo goji, prideluje, hrani in uporablja."

Zeliščarka Damjana Pirc.

Člani društva Sonček so zbrane tudi presenetili z lutkovno igro Pujsa za soseda. Člani društva Sonček so zbrane tudi presenetili z lutkovno igro Pujsa za soseda.

Pujsa za soseda je zgodba o pujsu, ki se je priselil v stanovanjski blok in kdaj pa kdaj naredil velik nered v okolici bloka. A vedno je za seboj tudi počistil in znal speči odlično pecivo iz zelišč.  Pujsa za soseda je zgodba o pujsu, ki se je priselil v stanovanjski blok in kdaj pa kdaj naredil velik nered v okolici bloka. A vedno je za seboj tudi počistil in znal speči odlično pecivo iz zelišč.

Hiša, imenovana Gartelc z zeliščnim vrtom. Hiša, imenovana Gartelc z zeliščnim vrtom.

Krožna zeliščarska pot je odlična sprehajalna pot po neokrnjeni naravi Zagradskega dola, primerna za vse člane družine in hišne ljubljenčke. Če jo želite obhoditi v celoti, boste zanjo potrebovali okrog 45 minut. Krožna zeliščarska pot je odlična sprehajalna pot po neokrnjeni naravi Zagradskega dola, primerna za vse člane družine in hišne ljubljenčke. Če jo želite obhoditi v celoti, boste zanjo potrebovali okrog 45 minut.  

Obzidan izvir, ki je nekdaj služil kot glavni vir pitne vode za oskrbo vasi Zagrad. Betonsko korito ob njem pa je gospodinjam nudil prostor za pranje perila in napajanje živine. Obzidan izvir, ki je nekdaj služil kot glavni vir pitne vode za oskrbo vasi Zagrad. Betonsko korito ob njem pa je gospodinjam nudil prostor za pranje perila in napajanje živine.

"Zeliščarski center JV Slovenije želi tudi spodbuditi domače kmete, da bi na svojih njivah in poljih začeli saditi zelišča in jih vzgajati. Tako bi jim Zeliščarski center pomagal s promocijo, saj bi potem odkupil od njih ta zelišča in jih prodajal oziroma uporabljal v izobraževalne namene. Očina Škocjan je namreč podeželska občina, ljudje se pretežno še vedno ukvarjajo s kmetijstvom, čeprav ne v celoti, saj morajo tudi obiskovati redne službe. Tukaj je torej zdaj priložnost, da si z zelišči omogočijo dodaten vir zaslužka na svoji zemlji,"  je povedal župan občine Škocjan, Jože Kapler. "Zeliščarski center JV Slovenije želi tudi spodbuditi domače kmete, da bi na svojih njivah in poljih začeli saditi zelišča in jih vzgajati. Tako bi jim Zeliščarski center pomagal s promocijo, saj bi potem odkupil od njih ta zelišča in jih prodajal oziroma uporabljal v izobraževalne namene. Očina Škocjan je namreč podeželska občina, ljudje se pretežno še vedno ukvarjajo s kmetijstvom, čeprav ne v celoti, saj morajo tudi obiskovati redne službe. Tukaj je torej zdaj priložnost, da si z zelišči omogočijo dodaten vir zaslužka na svoji zemlji," je povedal župan občine Škocjan, Jože Kapler.

Kako v praksi videti uporaba zelišč pa vedo dijaki srednje šole GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma oziroma srednja šola za gostinstvo in turizem, ki so pripravili okusno metino limonado in skutno-zeliščno pogačo. Kako v praksi videti uporaba zelišč pa vedo dijaki srednje šole GRM Novo mesto - center biotehnike in turizma oziroma srednja šola za gostinstvo in turizem, ki so pripravili okusno metino limonado in skutno-zeliščno pogačo.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.